Χτες είχαμε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Applw για το 1ο τρίμηνο του 2015 και για ακόμη μία φορά τα μεγέθη ήταν μεγαλειώδη: 58 δις $ έσοδα με κέρδη 13,6 δις $ ή 2,33$ ανά μετοχή. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 61,1 εκατ. τεμάχια iPhones, 12,6 εκατ. τεμάχια iPads και 4,5 εκατ. τεμάχια Macs, αύξηση κατά 30% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014!!!!
Έχουμε πει και γράψει κατά καιρούς ότι φαίνεται αυτό το momentum της εταιρείας να μην έχει σταματημό…. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μέτοχοί της πρέπει να είναι οι πιο ευτυχισμένοι επενδυτές στον κόσμο μιας και δια στόματος Tim Cook θα μοιραστούν 200 δις $ έως το τέλος του 2017.
Με το παρών άρθρο δεν θέλω να σας κουράσω με πολλά ακόμα οικονομικά στοιχεία τα οποία είναι θεαματικά, αλλά θέλω να εστιάσω σε ένα μοναδικό σημείο :
σιγά μην διανύουμε την μετά-PC εποχή! Η Αpple σε αυτό το οικονομικό τρίμηνο είχε περισσότερα έσοδα από τα Mac παρά από τα iPad.
Σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά PC που είτε είναι πτωτική είτε δείχνει ασθενικά σημάδια ανάκαμψης, η Apple για ακόμη μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό της και έκανε πωλήσεις 4.5 εκατομμυρίων Mac. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα πωλήσεων των Mac να ξεπεράσουν εκείνα των iPad για πρώτη φορά μετά το 2011!
Που οφείλεται λοιπόν αυτή η σημαντική αλλαγή;
Κίνα, Κίνα Κίνα, Κίνα!
Σωστά διαβάσατε. Το άνοιγμα αυτής της τεράστιας αγοράς είναι πραγματικό χρυσωρυχείο για την Apple. Οι πωλήσεις Mac στην χώρα του Δράκου εκτινάχθηκαν κατά 31% σε σχέση με πέρσι και γενικά η νέα μεσαία τάξη που διαμορφώνεται στην σημερινή Κίνα ψωνίζει τα προϊόντα της Apple σαν ψωμάκια. Ακόμη και στην Κίνα όμως οι πωλήσεις των PC είναι πτωτικές άρα το ερώτημα των εκρηκτικών πωλήσεων Mac παραμένει. Τόσο στην Κίνα όσο και σε σχετικά νέες αγορές για την Apple (πέραν δηλαδή αυτών του δυτικού κόσμου) υπάρχει το “halo” εφέ.
Με λίγα λόγια η ολοένα και αυξανόμενες πωλήσεις iPhones έχουν διπλό θετικό αντίκτυπο για την Apple : πρώτον αποτελούν την μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα πηγή εσόδων και δεύτερον λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός και για τα υπόλοιπα προϊόντα της. Υπάρχουν πολλοί αγοραστές που κάποτε δεν θα σκέπτονταν να δαπανήσουν 1000$ για ένα laptop (Macbook), αγοράζοντας όμως ένα iPhone και εισερχόμενοι στο οικοσύστημα της Apple όχι μόνο το ξανασκέπτονται αλλά προχωρούν στην αγορά.
Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που αναγνωρίζουν όσοι είναι νεοφώτιστοι στον κόσμο της Apple (μη εξαιρουμένου του γράφοντος αυτού του άρθρου πριν 5-6 χρόνια) είναι το ότι αγοράζουν τεχνολογία που ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος και για το hardware και για το software, υπάρχει ένα απίστευτο οικοσύστημα εφαρμογών που το integration είναι απαράμιλλο, δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με bloatware και malware και έχουν στην κατοχή τους ίσως τα ομορφότερα από πλευράς design μηχανάκια.
Και να σκεφτείτε όλα αυτά με το νέο δημιούργημα της Apple, το Macbook να έχει γράψει μόνο λίγων ημερών πωλήσεις μιας και έγινε διαθέσιμο πρόσφατα.
Από την άλλη, το εύρημα έχει και μιαν άλλη ανάγνωση για τα iPads. Υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω,τόσο με την αρθρογραφία μου όσο και στις εκπομπές που ανεβάζουμε ότι τα tablets γενικώς (και φυσικά και το IPad) ΔΕΝ ήρθαν για να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές. Είναι κατά την γνώμη μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία – συμπληρωματική αν προτιμάτε- και θα έχουν το δικό τους μερίδιο αγοράς & ιστορίας.
Επιπλέον, όπως έχουμε ξανά αναφέρει, συμπληρώνουμε σχεδόν έναν χρόνο που οι πωλήσεις των iPad δεν είναι ανοδικές ή και πτωτικές και αυτό οφείλεται, στο ότι σε αντίθεση με το iPhone (που και λόγω χρήσης και φθοράς και συνεχών βελτιώσεων) που ο μέσος χρήστης το αλλάζει κάθε 2 χρόνια (με την βοήθεια και των επιδοτήσεων από τους παρόχους), το iPad έχει έναν μέσο κύκλο ζωής 3.5 -4 χρόνια.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την έλευση -αν γίνει- του iPad Pro και τα χαρακτηριστικά που θα ενσωματώνει.