15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Πώς σκιαγραφείται το μέλλον της Apple και ποιες είναι οι πραγματικές προκλήσεις από εδώ και πέρα

    Τα πράγματα πάνε μια χαρά. Όλα είναι φοβερά. Η Apple σημείωσε άλλο ένα τρίμηνο ρεκόρ, αυτή τη φορά το μεγαλύτερο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της εταιρείας, με έσοδα 97,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν κάθε κατηγορία προϊόντων παρουσίασε ανάπτυξη.

    Και όμως, παρά τους μεγάλους αριθμούς, υπάρχει η αίσθηση μιας διαταραχής σε αυτή την ανάπτυξη. Οι αναλυτές της τριμηνιαίας τηλεδιάσκεψης της Apple για να συζητήσουν τα αποτελέσματά της την είχαν εντοπίσει επίσης. Μέχρι στιγμής, μέσω της άνευ προηγουμένου παγκόσμιας αστάθειας, η Apple έχει καταφέρει να συνεχίσει μπροστά παρά τις δυσκολίες. Αλλά μπορεί να συνεχίσει να κάνει το ίδιο ή πρόκειται να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές;

    Ουσιαστικά, σχεδόν όλα τα στατιστικά βέλη της Apple δείχνουν προς τα πάνω. Η εταιρεία έφτασε σε νέα υψηλά στην εγκατεστημένη βάση της σε κάθε μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων και γεωγραφικά τμήματα. Από την πλευρά των υπηρεσιών, ο αριθμός των λογαριασμών επί πληρωμή και των λογαριασμών με συνδρομές επί πληρωμή έφτασε σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών. Η Apple έχει τώρα περισσότερες από 825 εκατομμύρια συνδρομές επί πληρωμή σε όλες τις υπηρεσίες της, αύξηση 25% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο.

    Και, ναι, οι πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν χρόνο με το χρόνο. Οι πωλήσεις Mac ήταν οι δεύτερες περισσότερες από ποτέ. Οι υπηρεσίες και τα wearables, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες της Apple, αυξήθηκαν διψήφια – ακόμη και αν η ανάπτυξή τους έχει επιβραδυνθεί λίγο τα τελευταία τρίμηνα. Μόνο το iPad έδειξε σημάδια αδυναμίας και ήταν μικρά όμως- κάτω από 2% στα έσοδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Μετά την πανδημία του COVID-19, η Apple έχει εγκαταλείψει την παραδοσιακή πρακτική της να προσφέρει καθοδήγηση στη Wall Street. Οι οδηγίες προβλέπουν ουσιαστικά ποια θα είναι τα αποτελέσματά της για το επόμενο οικονομικό τρίμηνο. Η Wall Street μισεί να εκπλήσσεται έτσι και αυτό το ξέρουν όλοι. Για μερικά χρόνια, η Apple ήταν ένοχη για sandbagging – δηλαδή, ήταν τόσο συντηρητική με την καθοδήγησή της που την ξεπερνούσε πολύ απλά για πλάκα σε κάθε οικονομικό τρίμηνο. Στη συνέχεια, η εταιρεία τροποποιήσει τη φόρμουλα της και άρχισε να προβλέπει τα μελλοντικά αποτελέσματά της με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

    Αλλά καθώς η πανδημία επιβραδύνεται, η καθοδήγηση αυτή από την Apple σταμάτησε. Η Apple επιμένει ότι λόγω της αστάθειας και των μεταβαλλόμενων καταστάσεων, δεν μπορούσε πλέον να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα αποδώσει η επιχείρησή της. Παρ ‘όλα αυτά, η επιχείρηση της Apple συνέχισε να κινείται και μάλιστα ανοδικά. Κατά τη διάρκεια του COVID, η Apple έχει σημειώσει μια σειρά από επιτυχίες που είναι σχεδόν πρωτοφανείς στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται τρομακτικά τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε ήταν που η Apple ανέφερε ένα τρίμηνο ρεκόρ – αλλά είπε ότι οι περιορισμοί στην προσφορά σήμαιναν ότι το τρίμηνο είχε 6 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα έσοδα από ό, τι θα έπρεπε, όλα λόγω των ανεκπλήρωτων πωλήσεων.

    Το χειρότερο είναι ότι η Apple προέβλεψε ότι θα αφήσει ακόμα περισσότερα χρήματα για το τρίμηνο των εορτών. Αυτό το τρίμηνο ήταν ένα άλλο ρεκόρ, αλλά η Apple φαινόταν να αλλάζει κατεύθυνση σχετικά με τον αντίκτυπο των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Λοιπόν, οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας επέστρεψαν και θα είναι “σημαντικά μεγαλύτεροι” από ό, τι ήταν το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον CFO της Apple Luca Maestri. Λόγω ενός συνδυασμού επιπτώσεων COVID που έκλεισαν προσωρινά ορισμένα εργοστάσια συναρμολόγησης της Apple στην Κίνα και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας έλλειψης τσιπ υπολογιστών, η Apple έκανε μια νέα πρόβλεψη: Το οικονομικό τρίτο τρίμηνο της εταιρείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα χάσει μεταξύ 4 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης της ζήτησης των πελατών.

    Ακόμη και για μια εταιρεία που μόλις δημοσίευσε ένα τρίμηνο 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μείωση των εσόδων κατά 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αξιοσημείωτη και σοβαρή. Και στο παρελθόν, η Apple έχει μετριάσει αυτή την πρόβλεψη προσφέροντας μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για το πού πιστεύει ότι θα φτάσει όσον αφορά τα έσοδα. Αυτό δεν συνέβη την Πέμπτη! Το μόνο που θα έλεγε ο Maestri είναι, “Δεν καθοδηγούμε έναν συγκεκριμένο αριθμό εσόδων”.

    Και τι σημαίνει αυτό; Η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει το sandbagging – συντηρητικές προβλέψεις όπως και στο παρελθόν. Αλλά νομίζουμε ότι η Apple προτιμά πραγματικά να παρέχει καλά νέα, ή τουλάχιστον καλές προβλέψεις όταν μπορεί. Είναι δύσκολο να μην εξετάσουμε καθόλου την έλλειψη λεπτομερειών και να υποθέσουμε ότι η Apple εξετάζει ένα τρίμηνο που δεν θα σπάσει κανένα ρεκόρ.

    Στην τηλεδιάσκεψη της Apple με αναλυτές, παρά τα συγχαρητήρια για ένα επιτυχημένο τρίμηνο, υπήρξε μια υποτροπή ανησυχίας. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανησυχίας ήταν αυτό το ποσό των 4 με 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Υπήρχαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό, πόσα έσοδα θα χάσει η Apple από τότε που ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, λόγω της αστάθειας στην Ευρώπη, για τη δύναμη του δολαρίου που προκαλεί προβλήματα συναλλάγματος κ.α

    Τότε ο Ben Bollin της  Cleveland Research ρώτησε τον Tim Cook για τις μεταφορές. Για τις αποστολές δηλαδή από τη θάλασσα ή αεροπορικώς. Ο Tim Cook που δίνει τεράστια βάση σε αυτό απάντησε.

    “Οι εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση σήμερα, τόσο από πληθωριστική άποψη όσο και από άποψη διαθεσιμότητας”, ανέφερε. “Αυτή τη στιγμή το επίκεντρο είναι η μεταφορά του φορτίου στους πελάτες με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικά. Και ελπίζω ότι οι θεμελιώδεις ρυθμοί θα επαναφέρουν μερικούς, και μιλάω τόσο για τον ωκεανό όσο και για τον αέρα. Και οι δύο έχουν δεχθεί μια σημαντική πληθωριστική πίεση”.

    Ο Tim Cook θέλει να πάρεις το MacBook που παρήγγειλες το συντομότερο δυνατό. Δεν θέλει να προσθέσει τα χρήματά σας στα 4 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια που μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρει σε αυτό το τρίμηνο. Θα προσπαθήσει να σου το στείλει με όποιον τρόπο μπορεί. Αλλά μακροπρόθεσμα, θα ήθελε πραγματικά να είναι σε θέση να φορτώσει MacBooks σε σκάφη και να τα στείλει μαζικά, και οικονομικά.

    “Ανυπομονώ για εκείνη τη μέρα”, είπε ο Cook, “όπως ξέρω κάνετε και εσείς το ίδιο”.

    Αυτή η μέρα μπορεί να έρθει. Αλλά θα υπάρξουν πιο δύσκολες στιγμές για την Apple πριν ο Cook φτάσει εκεί.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.