17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Πώς να κάνετε μια Καθαρή Εγκατάσταση – Clean Install του macOS Monterey εύκολα με την νέα Erase Mac επιλογή | Αναλυτικές Οδηγίες

    Η Apple έκανε πλέον διαθέσιμο το macOS 12 Monterey και κάθε φορά που η εταιρεία κυκλοφορεί ένα νέο λογισμικό για Mac αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες που προτιμούν να κάνουν μια καθαρή εγκατάσταση αυτού. Στον παρακάτω οδηγό σας περιγράφουμε πως μπορείτε να κάνετε αυτή την ενέργεια εύκολα χρησιμοποιώντας την μια νέα επιλογή που είναι διαθέσιμη τόσο για Intel Macs με ένα T2 chip ασφαλείας όσο και για Macs με επεξεργαστή της Apple.

    Η λεγόμενη καθαρή εγκατάσταση του macOS συχνά γίνεται για την διόρθωση περίεργων θεμάτων που μπορεί να έχει αποκτήσει ένα Mac μετά από αναβαθμίσεις ενώ παράλληλα μπορεί να σας βοηθήσει να ελευθερώσετε χώρο στον δίσκο σας μιας και θα διαγραφούν άχρηστα αρχεία που μπορεί να έχουν αφήσει εφαρμογές τρίτων.

    Η καθαρή εγκατάσταση σε προηγούμενες εκδόσεις του macOS συχνά απαιτεί την δημιουργία ενός bootable αντιγράφου του macOS installer σε ένα USB και μετά format τον δίσκο ή χρήση του macOS Recovery για την εγκατάσταση εκ νέου του λογισμικού. Στο Monterey όμως έχουμε και μια τρίτη επιλογή για τα νεότερα Macs που προσφέρει έναν πολύ ευκολότερο τρόπο χωρίς να χρειαστεί εγκατάσταση εκ νέου του λογισμικού.

    Ακολουθώντας τα βήματα του iPhone και iPad, τα Macs με επεξεργαστή της Apple καθώς και τα Intel Macs με το T2 chip ασφαλείας (2017-2020 μοντέλα) έρχονται με μια νέα επιλογή στο macOS Monterey που ακούσει στο όνομα “Erase All Content and Settings.” Επειδή ο αποθηκευτικός χώρος είναι πάντα κρυπτογραφημένος σε Mac με Apple επεξεργαστή ή με το T2 chip το σύστημα αυτόματα και με ασφάλεια διαγράφει όλα τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

    Πέρα από αυτό διαγράφει όλα τα δεδομένα του χρήστη και τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει στο Mac χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθεί εκ νέου το macOS ενώ παράλληλα κάνει sign out από το Apple ID, αφαιρεί τα Touch ID δαχτυλικά αποτυπώματα, στοιχεία του Wallet, αγορές σας, και κλείνει τα Find My και Activation Lock κάνοντας έτσι ευκολότερη την επαναφορά του Mac σας σε εργοστασιακές ρυθμίσεις.

    Απλά λοιπόν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προχωρήσετε σε λήψη και εγκατάσταση του macOS Monterey πάνω στην έκδοση του macOS που έχετε και εν συνεχεία να προχωρήσετε με την νέα αυτή επιλογή.

    1. Όπως πάντα πριν κάνετε το οτιδήποτε, αποθηκεύστε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας το Time Machine ή κάποια άλλη backup μέθοδο.
    2. Στο macOS, κάντε κλικ στο Apple () σύμβολο και επιλέξτε System Preferences – Ρυθμίσεις Συστήματος.
    3. Κάντε κλικ στο Software Update
      macOS
    4. Αφήστε το Software Update να κάνει ping τους servers της Apple και μετά κάντε κλικ Upgrade Now για να γίνει λήψη του Monterey installer. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Mac σας όσο ο installer γίνεται λήψη. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του θα λάβετε μια ειδοποίηση. Κάντε κλικ στο install – εγκατάσταση και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
    5. Όταν το Mac κάνει εκ νέου εκκίνηση στο Monterey πλέον, κάντε κλικ στο Apple () σύμβολο στην μπάρα του μενού και επιλέξτε System Preferences – Ρυθμίσεις Συστήματος….
    6. Εν συνεχεία πηγαίνετε στο System Preferences -> Erase All Content and Settings 
      macOS
    7. Βάλτε τον κωδικό σας στο παράθυρο του διαλόγου που θα εμφανιστεί και κάντε κλικ στο OK.
    8. Κάντε κλικ στο Continue αν είστε σίγουροι πως θέλετε να επαναφέρετε αυτό το Mac πίσω στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις
      erase Mac
    9. Κάντε κλικ στο sign out από το Apple ID‌, και μετά κλικ στο Erase All Content & Settings για να επιβεβαιώσετε την ενέργεια σας
      erase mac
    10. Αφήστε την διαδικασία να ολοκληρωθεί. Το Mac σας μπορεί να κάνει επανεκκίνηση περισσότερες από μια φορές κατά την διαδικασία αυτή.
    11. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δείτε το “hello” μήνυμα στην οθόνη του Mac σας που θα σημαίνει πως θα ξεκινήσει ο βοηθός εγκατάστασης. Ακολουθήστε τα βήματα που θα σας εμφανιστούν.
      hello Mac

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.