13.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Πότε η Apple θα κυκλοφορήσει την iOS 14 στο ευρύ κοινό; Το φετινό πρόγραμμα είναι δύσκολο σε προβλέψεις

    Η iOS 14 αυτή την στιγμή βρίσκεται σε beta testing τόσο για τους προγραμματιστές όσο και για τα μέλη του public beta προγράμματος της Apple, με την εταιρεία να έχει δώσει την 6η beta του επερχόμενου λογισμικού την προηγούμενα εβδομάδα. Αν και το πρόγραμμα των beta εκδόσεων προχωράει κανονικά και η Apple πρόσφατα άλλαξε την στρατηγική διάθεσης beta από 2 σε 1 εβδομάδα, είναι ακόμη δύσκολο κάποιος να προβλέψει πότε θα κάνει διαθέσιμη αυτή την κυκλοφορία στο ευρύ κοινό.

    Πώς η iOS 14 συγκρίνεται με την iOS 13

    Δεν αποτελεί μυστικό πως η iOS 13 έκδοση του λογισμικού της Apple ήταν γεμάτη με bugs, προβλήματα αποδόσεων και μπερδεμένες κυκλοφορίες της iOS 13.1 και iPadOS 13.1. Φέτος η iOS 14 είναι μακράν πιο σταθερή στις beta εκδόσεις της από ότι η iOS 13 στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Η iOS 14 beta 6 κυκλοφόρησε στους προγραμματιστές στις 25 Αυγούστου, μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της iOS 14 beta 5 που ήταν στις 18 Αυγούστου. Πέρυσι η Apple είχε δώσει την iOS 13 beta 6 στις 7 Αυγούστου.

    Φαίνεται λοιπόν πως o κύκλος της iOS 14 beta διάθεσης έχει διαφορά 18 ημερών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της iOS 13 πέρυσι. Αυτό έχει και λογική μιας και το WWDC φέτος πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου ενώ το WWDC πέρυσι στις 3 Ιουνίου.

    iPhone 12 συσχέτιση

    Πρέπει να υπολογίσουμε και τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία της iPhone 12 σειράς. Η Apple επίσημα έχει αναφέρει πως η iPhone 12 σειρά θα κυκλοφορήσει με μερικές εβδομάδες καθυστέρηση φέτος από ότι ήταν το σύνηθες μέχρι τώρα. Τα iPhone 11 και iPhone 11 Pro κυκλοφόρησαν στην αγορά στις 20 Σεπτεμβρίου πέρυσι. Μια καθυστέρηση 3 εβδομάδων σημαίνει πως τα iPhone 12 στην καλύτερη θα κυκλοφορήσουν στα μέσα Οκτωβρίου.

    Στο παρελθόν η Apple κυκλοφορούσε στην αγορά τα νέα iPhones χωρίς να χρειάζονται κάποια αναβάθμιση στο λογισμικό τους. Για παράδειγμα το iPhone 11 ήρθε με την iOS 13 προ εγκατεστημένη παρά το γεγονός πως η iOS 13.1.1 ήταν πολύ κοντά. Η εξαίρεση στον κανόνα ήταν το iPhone X που κυκλοφόρησε μετά την iOS 11.1.

    Οι πιθανότητες

    Αυτές είναι οι ημερομηνίες διάθεσης προηγούμενων iOS στο ευρύ κοινό:

    • iOS 13: 19 Σεπτεμβρίου
    • iOS 12: 17 Σεπτεμβρίου
    • iOS 11: 19 Σεπτεμβρίου
    • iOS 10: 13 Σεπτεμβρίου

    Με βάση τις παραπάνω ημερομηνίες και την 18 ημερών καθυστέρηση στον κύκλο των αναβαθμίσεων της iOS 14 φαίνεται λογικό κάποιος να αναμένει η Apple να δώσει την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού της στο iOS στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό βέβαια δεν είναι σίγουρο ειδικά μιας και το 2020 είναι μια χρονιά αβέβαιη από κάθε άποψη.

    Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα νέα Apple Watch Series 6. Τα νέα Apple Watch της Apple θα δοθούν στην αγορά με εγκατεστημένη την watchOS 7 η οποία απαιτεί τα εν λόγω Apple Watch να έχουν ζευγοποιηθεί με ένα iPhone που έχει εγκατεστημένη την iOS 14. Αν λοιπόν η Apple κάνει διαθέσιμα τα Apple Watch Series 6 τον Σεπτέμβριο αυτό θα σημαίνει πως και η iOS 14 θα γίνει διαθέσιμη τον ίδιο μήνα.

    Υπάρχουν λοιπόν 2 πιθανά σενάρια διάθεσης της iOS 14.

    • Μια ευρεία διάθεση στα μέσα του Σεπτέμβρη με τα iPhone 12 να έρχονται με μια iOS 14.1 έκδοση
    • Μια ευρεία διάθεση τον Οκτώβριο με τα iPhone 12 να έρχονται με την iOS 14.0 έκδοση
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.