20.9 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Πρώην μηχανικός της Apple εξηγεί πως η “μαγεία” του M1 επεξεργαστή ξεκίνησε πριν 10 χρόνια

    Τα πρώτα M1 Macs σημείωσαν μια τεράστια επιτυχία για περισσότερους από έναν λόγους με όλους πλέον να έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στο να δουν τι αποδόσεις θα φέρει όλοι η σειρά Mac της Apple όταν σε αυτή ενσωματωθούν αντίστοιχοι επεξεργαστές.

    Ένας πρώην μηχανικός της Apple κοινοποίησε μια σειρά από ενδιαφέρον πληροφορίες πάνω στην εξέλιξη σχεδιασμού της Apple σε ARM επεξεργαστές που ξεκίνησε πριν 10 ολόκληρα χρόνια και οδήγησε στις μοναδικές επιδόσεις που έχουν τα M1 Mac που έχουμε σήμερα.

    Ο Shac Ron, ένα πρώην Apple kernel μηχανικός έριξε περισσότερο φως στην δουλειά της Apple πάνω στους ARM επεξεργαστές τα προηγούμενα χρόνια.

    Η συζήτηση στο Twitter ξεκίνησε με μια απάντηση σε ένα tweet ότι τα M1 Macs έχουν εντυπωσιακές επιδόσεις εξαιτίας της διαχείρισης του cache και όχι λόγο του ARM επεξεργαστή. Ο Ron διαφώνησε κάθετα με αυτό και εξήγησε το γιατί.

    Δείχνοντας το πόσο μακριά κοιτούσε η Apple σε αυτό τον τομέα ο Ron τονίζει πως το πρώτο 64 bit ARM chip της Apple ήταν ο Α7 επεξεργαστής που έγινε διαθέσιμος το 2013. Αυτό σημαίνει πως ο ARM64 έκανε την εμφάνιση του πρώτα στην Apple και πριν η ίδια η ARM είχε έτοιμο έναν δικό της σχέδιο για να το δώσει σε εταιρείες τρίτων.

    Ο Ron τονίζει πως η Apple ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στον ARM64 πίσω το 2010 και έπιασε το 2013 πραγματικά εξαπίνης την Qualcomm και Samsung που δεν είχαν προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη.

    Ο Ron καταλήξει πως οι φανταστικές αποδόσεις του M1 Mac δεν είναι χάρη στην ARM ISA αλλά αντιθέτως η ARM ISA έχει φτάσει εδώ που είναι σήμερα εξαιτίας των καινοτομιών πάνω στον χώρο που ξεκίνησε η Apple πίσω το 2010 και συνέχισε κάθε χρόνο να επενδύει ασταμάτητα πάνω σε αυτές.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.