13.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Πριν από 16 χρόνια, σαν σήμερα, ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone

    Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από τότε που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, ανέβηκε στη σκηνή της έκθεσης Macworld Expo στο Σαν Φρανσίσο της Καλιφόρνια, στις 9 Ιανουαρίου και παρουσίασε το iPhone στον κόσμο για πρώτη φορά.

    Στεκόμενος στη σκηνή στο Macworld Expo, ο Jobs πρόφερε λέξεις που θα έμεναν στην ιστορία ως παρουσίαση μιας συσκευής που θα άλλαζε τα πάντα. «Σήμερα, η Apple πρόκειται να επανεφεύρει το τηλέφωνο», είπε ο Jobs, αποκαλύπτοντας το iPhone που ξεχώριζε δεδομένου, εκείνη την εποχή, του φουτουριστικού σχεδιασμού του, μιας οθόνης πολλαπλής αφής χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο και του iPhoneOS, ενός κατάλληλου λειτουργικού συστήματος για κινητά.

    Ο Jobs περιέγραψε περίφημα το iPhone ως ένα iPod με χειριστήρια αφής, ένα τηλέφωνο και μια πρωτοποριακή συσκευή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, τρεις διακριτούς τομείς που καμία συσκευή εκείνη την εποχή δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα. Το αρχικό iPhone είχε οθόνη LCD 3,5 ιντσών, κάμερα 2 megapixel και σώμα από αλουμίνιο και πλαστικό.

    Κάθε χρόνο από το αρχικό iPhone, η Apple συνέχισε να το ενημερώνει με νέες δυνατότητες. Ο πρώτος σημαντικός επανασχεδιασμός του iPhone ήρθε με το iPhone 4 το 2010, τρία χρόνια μετά την εισαγωγή του αρχικού iPhone. Το iPhone 4 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην ιστορία του iPhone, προσφέροντας μια εντελώς νέα σχεδίαση με επίπεδες άκρες, μια ολοκαίνουργια οθόνη Retina, τον επεξεργαστή A4, μια κάμερα 5 megapixel, φλας LED και πολλά άλλα.

    Δύο χρόνια αργότερα, το iPhone 5 σηματοδότησε έναν άλλο επανασχεδιασμό για το iPhone, καθιστώντας το ψηλότερο με μια μεγαλύτερη οθόνη Retina, το τσιπ A6, μια λεπτή σχεδίαση που το έκανε το “λεπτότερο smartphone στον κόσμο” εκείνη την εποχή, μια iSight 8 megapixel κάμερα, και πολλά άλλα.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Apple θα εισήγαγε αρκετές καινοτομίες που συνεχίζουν να ζουν μέχρι σήμερα, όπως Touch ID και Face ID, προηγμένες κάμερες, κορυφαίες επιδόσεις smartphone στη βιομηχανία και διάρκεια ζωής μπαταρίας, κομψά σχέδια και ένα σφιχτά ενσωματωμένο οικοσύστημα συσκευών.

    Φτάνοντας στο σήμερα, η σειρά iPhone έχει τέσσερα διαφορετικά μοντέλα: το iPhone 14, το iPhone 14 Plus, το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max. Τα σημερινά iPhones περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά αδιανόητα την εποχή του αρχικού iPhone, όπως οθόνη από άκρη σε άκρη, χωρίς κουμπί Home και λεπτά πλαίσια, αναγνώριση προσώπου, εγγραφή βίντεο 4K, κάμερα 48MP, Dynamic Island, οθόνη υψηλότερου ρυθμού ανανέωσης, και όλες τις δυνατότητες του iOS 16.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.