14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Πρέπει η Apple να βελτιώσει την αυτονομία του iPhone και με τι κόστος;

    image2fpng

    Μια λαθεμένη εντύπωση σχετικά με το iPhone και την αυτονομία του ως συσκευή έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ πιστεύουν πως αν η Apple απλά παρουσίαζε μια πιο παχιά συσκευή θα είχε την διπλάσια μπαταρία.

    Κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα πως η Apple μετά την κυκλοφορία του iPad 2 παρουσίασε το τρίτης γενιάς iPad της που ήταν πιο παχύ αλλά είχε και μια μεγαλύτερη μπαταρία. Θα ήταν λοιπόν κάτι θεμιτό και εύκολο να δούμε κάτι ανάλογο στο επερχόμενο iPhone.

    Τελικά μήπως η Apple στον βωμό της εμφάνισης θυσιάζει άλλα χαρακτηριστικά της συσκευής όπως η αυτονομία;

    Ας δούμε τι αναφέρει ο Christopher Mims της Wall Street Journal:

    “Ας σκεφτούμε το τελευταίο γενιάς iPhone και ας δούμε τι έχε αλλάξει από την κυκλοφορία του iPhone 4 μέχρι και το τωρινό iPhone 6. Σε 4 χρόνια οι μηχανικοί της Apple δημιούργησαν ένα iPhone 2.4 mm ή αν προτιμάτε τόσο παχύ όσο 3 κάρτες τραπέζης η μια πάνω στην άλλη. Παρά το γεγονός πως έχουμε μια μεγαλύτερη οθόνη είχαμε και 8 γραμμάρια λιγότερα στο βάρος της συσκευής.

    Αν αναλογιστούμε το μέγεθος της τωρινής του μπαταρίας εύκολα μπορούμε να πούμε πως αν το iPhone 6 ήταν σε πάχος παρόμοιο με το iPhone 4 τότε θα είχαμε την διπλάσια μπαταρία και μάλιστα εύκολα”

    Το παραπάνω λοιπόν σαν θεωρία ακούγεται λογικό αλλά αν κάποιος δημιουργούσε ένα iPhone 6 με το πάχος του iPhone 4 αρχικά σκεφτείτε πόσο πιο βαρύ σαν συσκευή θα ήταν και αυτό είναι μόνο η αρχή.

    Η Apple επίτηδες τόνισε πως το iPhone 6 είναι πολύ ελαφρύτερο του iPhone 4. Το έκαναν γιατί το πόσο λεπτή είναι μια συσκευή έχει άμεσο αντίκτυπο και στην αίσθηση που αφήνει στο χέρι αλλά και στην τσέπη του χρήστη. Μια ελαφριά συσκευή είναι πιο χρηστική σε κάθε περίπτωση όπως και να το κάνουμε.

    Η αυτονομία τώρα της μπαταρίας είναι το νόμισμα για κάθε συσκευή. Και εξηγούμε: Κάθε χαρακτηριστικό που προσθέτεις πρέπει να το πληρώσεις με την ζωή της μπαταρίας. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ισχύει για τις οθόνες, τα δίκτυα που χρησιμοποιεί καθώς και του πόσο ελαφριά είναι μια συσκευή.

    Μια πιο παχιά συσκευή και πιο βαριά σίγουρα θα κουράσει κάποιον αν την κρατάει για μεγάλα διάστημα. Έτσι λοιπόν ο χρήστης εύκολα μπορεί να μην την χρησιμοποιεί τόσο συχνά είτε έχει μεγάλη αυτονομία είτε όχι.

    Ένα iPhone 6 ή ένα iPhone 6 Plus με πάχος αντίστοιχο του iPhone 4 θα ήταν πολύ βαρύ για τους περισσότερους χρήστες ενώ ακόμη και η ισορροπία του στο χέρι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση εξαιτίας και του μεγέθους της οθόνης.

    Για αυτό και η Apple προσπαθεί να παρουσιάσει iPads πιο λεπτά. Για να αυξήσει την χρηστικότητα τους.

    Επίσης οι μπαταρίες δεν αποθηκεύουν μόνο ενέργεια αλλά και θερμότητα. Επίσης επηρεάζουν ακόμη και πως λειτουργεί η συνδεσμολογία Wi-Fi και Cellular της συσκευής.

    Η παρατήρηση του John Gruber της Daring Fireball είναι πάρα πολύ εύστοχη σε αυτό το σημείο.

    “Σκεφτείτε τα laptops – για χρόνια η αυτονομία τους ήταν κάπου ανάμεσα στις 4 με 5 ώρες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει με την τεράστια αυτονομία με μια μόλις φόρτιση του MacBook Air”

    H παραπάνω αλλαγή στα laptops έγινε όταν η Apple τα σχεδίασε έτσι ώστε να έχουμε μεγάλες μπαταρίας και η Intel παρέδωσε καλύτερα chipsets στον τομέα ενέργειας τους όπως αυτά της σειράς Haswell.

    Οι iOS συσκευές έχουν ήδη μια μεγάλη μπαταρία ενώ οι ARM επεξεργαστές είναι σε καλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Τα επερχόμενα A9 chip φημολογείται πως θα έχουν μια 14 ή 16 nanometer FinFET αρχιτεκτονική που ανάλογα με τον κατασκευαστή τους θα δώσουν μια αύξηση της απόδοσης της τάξης του 20% με 35% μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων τους ή ακόμη και 40% μείωση στον τομέα αυτό. Έτσι λοιπόν η αυτονομία του επερχόμενου iPhone και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο λογισμικό της Apple θα μπορούσε να πάει άνετα στις 15 ώρες συνεχής χρήσης.

    Δεν αναφέρουμε καν νέες καινοτομίες που σύντομα θα δούμε στην χημική σύσταση αλλά και στο μέγεθος των μπαταριών που σίγουρα θα βελτιώσουν την τωρινή εικόνα κατά πολύ.

    Επίσης η Apple ίσως παρουσιάσει και μια διαφορετική και πιο αποδοτική τεχνολογία φόρτισης που ήδη έχει εφαρμοστεί σε άλλες smartphone συσκευές της αγοράς. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως τα iPads φορτίζουν 50%-100% γρηγορότερα από ένα iPhone. Αν η Apple ενσωματώσει μια τεχνολογία όπως αυτή της  Qualcomm’s Quick Charge 2.0 θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο φορτιστής ενός iPhone στο μισό.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles