20.1 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Πλέον απαρχαιωμένο, το iPod touch ήταν κάποτε η πύλη στο οικοσύστημα του iOS

    Μόλις πριν από λίγες μέρες, σας είχαμε γράψει ένα άρθρο αναφερόμενοι στο γιατί η Apple εξακολουθεί να πουλάει το iPod touch το 2022. Συμπτωματικά ή όχι, η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το iPod touch και η επωνυμία iPod έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους. Αυτό που είναι ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς είναι ότι, πλέον απαρχαιωμένο, το iPod touch ήταν κάποτε η πύλη στο οικοσύστημα του iOS.

    Το iPhone ήταν σίγουρα επαναστατικό και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν ένα. Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν το πρώτο τηλέφωνο της Apple, το αρχικό iPhone ήταν διαθέσιμο μόνο σε έξι χώρες. Και για $499 με διετές συμβόλαιο, δεν μπόρεσαν όλοι να πάρουν στα χέρια τους το iPhone. Ευτυχώς, η Apple βρήκε μια λύση.

    Ολόκληρη η σειρά iPod ήταν ακόμα εκεί για όσους εξακολουθούσαν να προτιμούν να έχουν μια ειδική συσκευή για αναπαραγωγή τραγουδιών. Και τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Steve Jobs ανακοίνωσε ότι η Apple έφερε την τεχνολογία iPhone στο iPod με το iPod touch πρώτης γενιάς.

    Σε αντίθεση με τα άλλα iPod, τα οποία είχαν όλα Click Wheel και λειτουργούσαν αυτό που η Apple αποκαλούσε “iPod Software”, το iPod touch ήταν βασικά ένα iPhone χωρίς τηλέφωνο. Είχε την ίδια οθόνη πολλαπλής αφής 3,5 ιντσών και το ίδιο λειτουργικό σύστημα iPhone, αν και με κάποιους περιορισμούς σε σύγκριση με το iPhone. Και επειδή το iPod touch δεν είχε τηλέφωνο, είχε φθηνότερη τιμή και κυκλοφόρησε σε πολλές περισσότερες αγορές από το iPhone.

    Ακουγόταν σαν τη συνταγή για ένα επιτυχημένο προϊόν – και πράγματι ήταν.

    Μην νομίζετε ότι ο περιορισμός των δυνατοτήτων της Apple στις πιο οικονομικές συσκευές είναι κάτι νέο. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία γνώριζε ακριβώς τι έκανε με το iPod touch. Παρόλο που η συσκευή εκτελούσε iPhone OS, ορισμένες από τις λειτουργίες ήταν διαθέσιμες μόνο σε χρήστες iPhone.

    Για παράδειγμα, το πρώτο iPod touch είχε μόνο τις εφαρμογές Safari, YouTube, Ημερολόγιο, Επαφές, Ρολόι, Αριθμομηχανή, Μουσική, Βίντεο, Φωτογραφίες και iTunes Store. Βοηθητικές εφαρμογές όπως Stocks, Weather, Notes και Mail δεν ήταν αρχικά διαθέσιμες στο iPod touch. Αυτό, φυσικά, ήταν ένας τρόπος να πειστούν οι χρήστες του iPod να αγοράσουν ένα iPhone κάποια στιγμή – σχεδόν σαν το iPod touch να ήταν μια lite έκδοση του iPhone.

    Ειλικρινά, αυτό λειτούργησε πολύ καλά. Το iPod touch είχε βασικά χαρακτηριστικά του iPhone για να πείσει τους ανθρώπους ότι χρειάζονταν ένα.

    Ακόμη και όταν το iPhone έγινε πιο δημοφιλές, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγόραζαν το iPod touch ως συνοδευτική συσκευή. Δεδομένου ότι ήταν φθηνότερο, θα μπορούσατε να γεμίσετε ένα iPod με μουσική και να διατηρήσετε τον αποθηκευτικό χώρο του iPhone σας για εφαρμογές και φωτογραφίες. (Γνωρίζατε ότι υπήρχε ένα iPhone με μόνο 4 GB αποθηκευτικού χώρου;)

    Μήνες αφότου η Apple παρουσίασε το iPhone 3G τον Ιούνιο του 2008, η εταιρεία ανακοίνωσε το iPod touch δεύτερης γενιάς. Αυτή τη φορά, εκτός από νέο σχεδιασμό, είχε περισσότερες επιλογές αποθήκευσης, ενσωματωμένο ηχείο, υποστήριξη Bluetooth, μεγαλύτερη μπαταρία και το πιο σημαντικό, προεγκατεστημένο το iPhone OS 2.0 με το ολοκαίνουργιο App Store.

    Κάθε χρόνο, όταν η Apple ανακοίνωσε ένα νέο iPhone, ένα νέο iPod touch ερχόταν λίγους μήνες αργότερα με παρόμοιο υλικό και χαρακτηριστικά. Το iPod touch τρίτης γενιάς είχε την ίδια CPU και GPU με το iPhone 3GS, ενώ η τέταρτη γενιά έφερε την οθόνη Retina, το τσιπ A4 και τις κάμερες FaceTime του iPhone 4.

    Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που η Apple δεν παρουσίασε κανένα νέο iPod. Αντίθετα, ανακοίνωσε μόνο ενημερώσεις λογισμικού για το iPod touch και το iPod nano. Το 2012 ήταν η τελευταία φορά που η Apple κυκλοφόρησε ένα νέο iPod nano και iPod shuffle. Το iPod touch είχε επίσης ενημερωθεί για την πέμπτη γενιά του, αυτή τη φορά με παρόμοιο σχεδιασμό με το iPhone 5, αλλά με το τσιπ A5 αντί για το A6.

    Αλλά μετά τα πράγματα άρχισαν να γίνονται άσχημα για τους οπαδούς του iPod. Το 2014, η Apple διέκοψε το iPod classic, το τελευταίο μοντέλο με Click Wheel. Ένα χρόνο αργότερα, το iPod touch έκτης γενιάς κυκλοφόρησε αθόρυβα με το τσιπ A8, και αυτό ήταν. Στη συνέχεια, το 2017, η Apple σταμάτησε επίσημα να πουλά το iPod shuffle και το iPod nano, καθώς αυτά τα μοντέλα δεν είχαν υποστήριξη Apple Music.

    Το 2019 ήταν η τελευταία φορά που η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο iPod. Ωστόσο, το iPod έβδομης γενιάς ήταν μια άλλη βαρετή ενημέρωση που είχε το τσιπ A10 Fusion ως μοναδική αλλαγή. Εκτός από αυτό, το iPod είχε ακόμα την ίδια μικρή οθόνη 4 ιντσών με το iPhone 5 και ένα κουμπί Home χωρίς Touch ID.

    Τώρα το iPod έχει γίνει αδιάφορο, ίσως αποτέλεσμα της εποχής του streaming σε συνδυασμό με ισχυρά smartphone. Δεν θα μας λείψει, αλλά σίγουρα θα θυμόμαστε πάντα πόσο σημαντικό προϊόν ήταν για την Apple και για ολόκληρη τη βιομηχανία.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.