Thursday, January 23, 2025

Περί Skroutz, BestPrice και Shopflix ο λόγος και οι αψιμαχίες και τι συμβαίνει τελικά…

Τον κύκλο του διαδικτύου έκανε την περασμένη εβδομάδα η είδηση πως κατάστημα που συνεργαζόταν με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Skroutz όπως λέμε “βάρεσε κανόνι” και πολλοί χρήστες μην μπορώντας να στραφούν στους ιδιοκτήτες από το ίδιο το κατάστημα όπως ήταν αναμενόμενο στράφηκαν στην Skroutz.

Όλα ξεκίνησαν με τις καταγγελίες πελατών του Skroutz για το κατάστημα 365 shop. H Skroutz, με νεότερη ανακοίνωσή της χθες, επανέλαβε ότι από τα πρώτα σχόλια των καταναλωτών ανταποκρίθηκε άμεσα, διακόπτοντας τη συνεργασία της με το κατάστημα και προχωρώντας σε αποζημιώσεις των καταναλωτών. Από την έναρξη του συμβάντος, στις 4.4.2022 που άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες μέχρι και σήμερα, η Skroutz έχει απαντήσει σε 500 emails καταναλωτών (492 μέχρι χθες), προσφέροντας είτε αποζημίωση με μορφή κουπονιού ίσης αξίας με εκείνη της παραγγελίας -μέσω του Skroutz Marketplace- για τους καταναλωτές που ολοκλήρωσαν την αγορά τους μέσω τραπεζικής κατάθεσης, είτε βοηθώντας τους καταναλωτές που αγόρασαν με κάρτα να αμφισβητήσουν τη συναλλαγή.

Με την ευκαιρία, η Skroutz επικαιροποιεί στην τελευταία της ανακοίνωση τους όρους συμμετοχής των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και στο marketplace που ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2022, μεταξύ των οποίων ότι κάθε κατάστημα που επιθυμεί να εγγραφεί, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον τρεις ετήσιες χρήσεις, να έχει τζίρο τουλάχιστον 50 χιλ. ευρώ και με μεγαλύτερο μπορεί να αξιοποιήσει τόσο το μοντέλο συμμετοχής στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών όσο και το Skroutz Marketplace.

Η Skroutz είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, με δραστηριότητα από το 2005, συνδέοντας εκατομμύρια καταναλωτές με πάνω από 11.000 καταστήματα, ενώ απασχολεί πάνω από 700 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι την εταιρεία ίδρυσαν οι Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης, αλλά πριν από δύο χρόνια στην εταιρεία μπήκε ένας ισχυρός μέτοχος, η CVC Partners. Αν και οι ιδρυτές διατήρησαν την πλειοψηφία των μετοχών και συμμετοχή στο management, με την είσοδο του νέου επενδυτή έθεσαν τις βάσεις ώστε η πλατφόρμα τους να εξελιχθεί από μια μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών με πλήρες χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, όπως λειτουργεί το μοντέλο της Amazon και της Aliexpress.

Από την άλλη μεριά, στο Shopflix, που δεν έχει γνωστοποιήσει επισήμως στοιχεία για τους όρους συνεργασίας με τα καταστήματα, ηγείται ένα στέλεχος με τεχνογνωσία, ο Xρήστος Καλογεράκης, προερχόμενος από τον όμιλο Olympia, πρώην επικεφαλής της Public MediaMarkt. Αναπτύσσει τη νέα πλατφόρμα μέσω της Wellcomm, με ισχυρό μέτοχο τον όμιλο Μαρινάκη, που δημιουργεί θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχοντας πλάνο ανάπτυξης και για την εταιρεία ταχυμεταφορών Courier Center.

Την ίδια στιγμή και στα social media ξέσπασε ένας ανελέητος πόλεμος υποστηρικτών ή μη και ξαφνικά κάποιοι πήραν το μέρος της Skroutz κάποιοι της νέας προσπάθειας της Shopflix και κάποιοι υπέρ των καταναλωτών που ήταν αυτοί που και τελικά έχασαν τα χρήματα τους.

Ας τα δούμε τα πράγματα λίγο ξεκάθαρα και απλά….

Η Skroutz όταν ξεκίνησε ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα που γρήγορα αγαπήθηκε από τους καταναλωτές και άμεσα τα καταστήματα βρήκαν ένα κανάλι προώθησης των προϊόντων τους. Το σύστημα που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί εν μέρη μέχρι και σήμερα η εταιρεία είναι το λεγόμενο Redirect.

Τι είναι αυτό το Redirect; Κάθε κατάστημα που τηρεί τα στάνταρ της εταιρείας εντάσσεται στην πλατφόρμα της. Έτσι και μέσω XML προωθούνται τα προϊόντα στις αντίστοιχες σελίδες του Skroutz. Εκεί ο καταναλωτής μπορεί να κάνει αναζήτηση από την αρχική διεπαφή για κάτι που τον ενδιαφέρει και εν συνεχεία να δει τις διαθέσιμες επιλογές των καταστημάτων και τις τιμές με βάση την φτηνότερη και άλλα στοιχεία. Επιλέγει εν συνεχεία αυτό που θέλει και το Skroutz ανακατευθύνει τον πελάτη στην σελίδα του καταστήματος για να προχωρήσει την αγορά του μέσα από το ίδιο το κατάστημα. Η σύμβαση αγοράς λοιπόν είναι απευθείας μεταξύ του καταναλωτή και του καταστήματος.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν φυσικά για τον καταναλωτή ενώ ο Skroutz ανάλογα με την σύμβαση με το κάθε κατάστημα αρχικά χρέωνε το κατάστημα ανά κλικ στην πλατφόρμα του και εν συνεχεία πλέον στο μεγαλύτερο μέρος ανά ποσοστό στην πώληση.

Το μοντέλο αυτό, τις προμήθειες που παίρνει η εταιρεία και ότι έχει να κάνει σε αυτό το κομμάτι είναι μια συζήτηση για άλλο άρθρο και πολύ μεγάλη εξίσου.

Με τα χρόνια λοιπόν το Skroutz μεγάλωσε τόσο γιατί έγινε σχεδόν συνώνυμο για τον Έλληνα με την αναζήτηση στην Google και γιατί δεν είχε κάποιον ισχυρό ανταγωνισμό.

Αυτό από την μια και αντικειμενικά είναι άξιο συγχαρητηρίων των δημιουργών του από την άλλη αυτό το μονοπώλιο εν μέρη έκανε την Skroutz να έχει μια αυταρχική συμπεριφορά τόσο προς τα καταστήματα και τις προμήθειες που ζητούσε όσο και απέναντι στους ίδιους τους πελάτες.

Κάπου εκεί η δεύτερη αξιόλογη επιλογή είναι το BestPrice που αφουγκράστηκε περισσότερο την ανάγκη των καταστημάτων για χαμηλότερες προμήθειες και αντικειμενικά χρησιμοποιώντας αυτό ως κύριο όπλο του για να κερδίσει μερίδιο της αγοράς. Τελικά όμως και όπως όλα δείχνουν οι συνήθεια τον Ελλήνων για το Skroutz δεν διακόπηκε και έτσι και καταστήματα που ήταν στην BestPrice και παραμένουν δεν έφυγαν ποτέ από την πλατφόρμα του Skroutz. Προσωπική άποψη το BestPrice δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει τις προωθητικές εκείνες ενέργειες που θα ήταν ικανές να κερδίσουν περισσότερους πελάτες.

Και το BestPrice και το Skroutz λοιπόν χρησιμοποιούν το Redirect σύστημα μέχρι και σήμερα.

Και μια δόση Ελληνικής πραγματικότητας σε αυτή την εξίσωση…..

Σε αυτό το περιβάλλον που δημιουργήθηκε λοιπόν όλοι γνωρίζουμε καλά πως εύκολα κάποιος μπορεί να ανοίξει ένα ΑΦΜ εταιρείας, δεν είναι πυρηνική επιστήμη να βρει προμηθευτές εξωτερικού για να πουλάει προϊόντα εν συνεχεία στην Ελληνική αγορά και μέσα από αυτές τις πλατφόρμες.

Το ίδιο εύκολα όμως που μπορεί να ανοίξει μια εταιρεία ΑΦΜ το ίδιο εύκολα μπορεί και να εξαφανιστεί κλείνοντας το ΑΦΜ της κλέβοντας λεφτά από τους καταναλωτές και αν ψάξετε να βρείτε τους υπευθύνους πίσω από αυτά τα ΑΦΜ τότε το 99% αφορούν φαντάσματα η πρόσωπα αλλοδαπά που έχουν πάει το πιο πιθανό με τα λεφτά σας στην χώρα καταγωγής τους. Με άλλα λόγια χαιρετίσματα….

Ο χώρος αυτός γενικότερα είναι πολύ σκοτεινός και για αυτό δεν θέλουμε να αναφερθούμε περισσότερο. Όταν πριν μερικά χρόνια άλλο τεχνολογικό site ασχολήθηκε αποκλειστικά με αυτό το θέμα ο αρθρογράφος και ιδιοκτήτης του δέχθηκε απειλές ακόμη και για την ζωή του….

Γυρνώντας πίσω στου καταναλωτές λοιπόν υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούν στις online αγορές:

  • Μην εμπιστεύεστε εύκολα καταστήματα που δεν έχουν φυσική έδρα και καταστήματα λιανικής
  • Μην εμπιστεύεστε εύκολα καταστήματα που έχουν ΑΦΜ που έχει δημιουργηθεί πριν 1 ή 2 χρόνια μόνο
  • Προτιμήστε ως τρόπο πληρωμής την αντικαταβολή ή μέσω paypal αν είναι εφικτό ή έστω με κάρτα και όχι τόσο εύκολα με τραπεζική κατάθεση
  • Θυμηθείτε ότι την σύμβαση αγοράς την κάνετε με το κατάστημα που έχει γίνει το checkout σας και σε οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει νομικά η μη να κινηθείτε με αυτό το κατάστημα

Κάπου εδώ έρχεται και η ShopFlix….. Είναι η εταιρεία που έχει αφουγκραστεί τα προβλήματα που υπήρχαν στις άλλες πλατφόρμες τα τελευταία χρόνια και φυσικά μπαίνει στον χώρο με ένα μοντέλο MarketPlace και από πίσω της βρίσκεται να ενισχύσει σε αυτή την προσπάθεια ολόκληρος ο όμιλος Μαρινάκη.

Τι είναι λοιπόν το Marketplace;

Εδώ η εκάστοτε πλατφόρμα στην περίπτωση μας το ShopFlix συνεργάζεται μέσω συγκεκριμένων καταστημάτων με κριτήρια που η ίδια κρίνει και που είναι πιο αυστηρά έτσι ώστε να εμφανίσει προϊόντα σε αυτή. Πλέον ο καταναλωτής αγοράζει απευθείας από την ShopFlix και εν συνεχεία η αποστολή γίνεται από το κατάστημα που συνεργάζεται με αυτή. Έτσι ο καταναλωτής δεν μπαίνει ποτέ στην σελίδα του καταστήματος και η σύμβαση αγοράς του εν μέρη είναι με την ShopFlix. Αν δημιουργηθεί το οποιοδήποτε θέμα τότε ο πελάτης με άνεση θα κινηθεί και θα επικοινωνήσει με την ShopFlix και όχι με το ίδιο το κατάστημα.

Καλύτερος έλεγχος λοιπόν των καταστημάτων, καλύτερη ασφάλεια για τον καταναλωτή.

Φυσικά η Skroutz δεν θα έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί παράλληλα με το Redirect σύστημα και αυτή το δικό της MarketPlace και ισχύουν ότι είπαμε παραπάνω με την ShopFlix.

O ανταγωνισμός αυτός λοιπόν που έχει δημιουργηθεί μόνο καλό μπορεί να κάνει και ήταν για εμάς αναγκαίος σε έναν χώρο που από την μια είχε μείνει στάσιμος για πολλά χρόνια και από την άλλη είχε γίνει η παιδική χαρά για τους απατεώνες.

Σε λίγους μήνες πιστεύουμε αλλά και γνωρίζουμε πως η Skroutz θα βασιστεί αποκλειστικά στο MarketPlace μοντέλο θέλοντας να μην έχει και περιστατικά σαν αυτά που αναφέρθηκαν πρόσφατα και στα οποία εν μέρη έχει μερίδιο ευθύνης.

Όταν λοιπόν είστε στο MarketPlace ή του Skroutz ή του ShopFlix η οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας που χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο τα πράγματα είναι πιο ασφαλή.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ: Δικά σας είναι τα χρήματα και οφείλετε να φέρετε σε κάθε περίπτωση την μεγαλύτερη ευθύνη και για τις επιλογές σας και για τα που εμπιστεύεστε με μια αγορά σας!!

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά περισσότερα αλλά νομίζουμε ότι τα παραπάνω δίνουν μια καλύτερη εικόνα…. Και όχι δεν έχουμε και δεν είχαμε ποτέ καμία συνεργασία με την Skroutz, την BestPrice ή την ShopFlix ή κάποια εταιρεία του ομίλου Μαρινάκη… Αν ποτέ συνεργαστούμε θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε!

Σε μια εποχή που όλοι έχουν από μια ταμπέλα όπως Influencers, Unboxers, Δημοσιογράφοι εμείς δηλώνουμε απλά “φίλοι της Apple” και κάνουμε ότι κάνουμε τόσα χρόνια όχι γιατί μας υποστηρίζουν εταιρείες χρηματικά από πίσω, όχι γιατί έχουμε χορηγίες από κάποιο αλυσίδα καταστημάτων, όχι γιατί ζητήσαμε ποτέ συνδρομές από εσάς, αλλά γιατί αγαπάμε αυτό που ξεκινήσαμε αφιλοκερδώς από το 2009 και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα θυσιάζοντας κατά κύριο λόγο χρόνο από τις προσωπικές μας ζωές μιας και δεν είναι η κύρια ενασχόληση μας και δουλειά μας. Αν αλλάξει κάτι σε αυτό θα είστε και οι πρώτοι που θα το μάθετε. Μέχρι τότε δηλώνουμε “Hungry and Foolish”.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.
Video thumbnail
Quad Lock iPhone 16 Series Cases Review - Ένα μοναδικό οικοσύστημα που διαφέρει
16:31
Video thumbnail
iPhone 16 Pro Unboxing και Πρώτες Εντυπώσεις: Πόσο εύκολα θα κερδίσει τους καταναλωτές φέτος;
29:30
Video thumbnail
🐁 Logitech MX Master 3S για Mac: Το καλύτερο ποντίκι για χρήστες Mac;
24:21
Video thumbnail
🖥️🥸 Minisforum NAB6 Lite: Ένα Mini PC που δεν πρέπει να προσπεράσετε
29:21
Video thumbnail
🤩 Govee TV Backlight 3 Lite: Το δοκιμάσαμε, εντυπωσιατήκαμε και σας έχουμε και εκπτωτική προσφορά!
36:04
Video thumbnail
😮🤩 Withings Body Scan: Δοκιμάσαμε την πιο έξυπνη και premium ζυγαριά της αγοράς!
29:31
Video thumbnail
Withings ScanWatch 2 Review: Η διαφορετικότητα του που μας κέρδισε
37:34
Video thumbnail
💼 GRAMS28 109 Essential Case & 132 Essential Pro Case Review: Μια μοναδική εμπειρία που ξεχωρίζει
26:50
Video thumbnail
👨🏻‍💻 Lofree Flow Keyboard: Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο χαμηλού προφίλ που δεν πρέπει να προσπεράσετε
15:52
Video thumbnail
Lululook 360 Rotating Foldable Laptop Stand: Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς;
18:54
Video thumbnail
Mujjo δερμάτινες θήκες για iPhone 15 Pro/Pro Max Review: Γιατί και φέτος είναι στις top επιλογές
15:09
Video thumbnail
📱iPhone 15 Pro Max Review: Ακόμη πιο κοντά στο τέλειο
42:11