19.1 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Νέα επίθεση χάκερ σε υπολογιστές απλών πολιτών

    hacker

    Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν γίνει πολλές αναφορές για κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλλει τους υπολογιστές απλών πολιτών. Το κακόβουλο λογισμικό είναι τύπου «Crypto-Malware», το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου -τα γνωστώ emails- καθώς επίσης και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».

    Το λογισμικό λαμβάνει δράση από την στιγμή όπου θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράηφησης, το οποίο κλειδώνει αυτόματα όλα τα ψηφιακά μας αρχεία (όλα τα είδη αρχείων), τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στον σκληρό μας δίσκο, ενώ για να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στα αρχεία μας, θα πρέπει ο χρήστης να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσό μέσω BITCOIN.

    Οι χρήστες για να προστατευθούν από την απειλή πρέπει :

    •  όταν λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
    • να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων στον περιηγητή , αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links),
    • να χρησιμοποιούν  γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο αντιικό πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
    • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος
    • να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό να είναι δυνατή η ανάκτηση των αρχείων τους.

    ΠΗΓΗ: [1]

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles