23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Λάθος από αυτοματισμό της Apple “σκοτώνει” όλες τις εφαρμογές ενός Mac προγραμματιστή

    Ένα λάθος από αυτοματισμό της Apple είχε ως αποτέλεσμα όλες οι εφαρμογές ενός Mac προγραμματιστή να μην είναι πλέον προσβάσιμες και χρηστικές. Οι χρήστες δεν μπορούσαν να τις ανοίξουν και ακόμη χειρότερα ένα μήνυμα σφάλματος τους ενημέρωνε πως αυτές ήταν ένα malware και ζητούσε από τους χρήστες να τις αφαιρέσουν από το Mac τους.

    Ο προγραμματιστής Charlie Monroe, δημιουργούς του Downie video downloader, μεταξύ άλλο ανέφερε πως η Apple δεν του έστειλε καν κάποιο μήνυμα που να του αναφέρει τι έγινε και για αρκετές ώρες δεν γνώριζε αν ακόμη είχε την επιχείρηση του ή όχι…..

    “Στις 4 Αυγούστου του 2020 ξύπνησα σε έναν κάπως διαφορετικό κόσμο. Είχα χάσει ξαφνικά την επιχείρηση μου. Το Inbox μου ήταν γεμάτο από αναφορές από χρήστες που δεν μπορούσαν να ανοίξουν τις εφαρμογές μου και ακόμη χειρότερα όταν πήγα να κάνω είσοδο στο developer λογαριασμό μου δεν φαινόταν πουθενά πως ήμουν εγγεγραμμένος. Μετά από έρευνα που έκανα μόνος μου ανακάλυψα πως τα πιστοποιητικά των εφαρμογών μου δεν είχαν πλέον ισχύ με εντολή της Apple. Αισθάνθηκα τρομοκρατημένος ξαφνικά, κανένας χρήστες δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές μου πουθενά. Στους τρόπους επικοινωνίας με την Apple μπορούσα μόνο να στείλω email όπως και έκανα. Μετά από 2 ώρες χρησιμοποίησα την επιλογή του να αφήσω το τηλέφωνο μου και να με καλέσουν πίσω. Δεν είχα καμία απάντηση…. Σε αυτό το σημείο δεν ξέρεις πραγματικά αν έχεις επιχείρηση πλέον ή έχεις καταστραφεί αλλά και το τι ενέργειες έπρεπε να κάνω…”

    Το χειρότερο που σκεφτόταν ο ίδιος ήταν η ζημία που θα είχε το όνομα του και το κύρος τους ειδικά μιας και οι χρήστες και αγοραστές των εφαρμογών του λάμβαναν το παρακάτω μήνυμα:

    H Apple τελικά απάντησε πίσω εξηγώντας του πως ο λογαριασμός τους είχε γίνει flagged από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία της εταιρείας ως κακόβουλος και έτσι είχε μπει στον πάγο μέχρι να γίνει περαιτέρω έρευνα.

    Είναι εντυπωσιακό πραγματικά πως όλα τα παραπάνω έγιναν χωρίς να ανακατευτεί κάποιος άνθρωπος από την πλευρά της Apple και ήταν όλες οι ενέργειες αυτοματοποιημένες. Η Apple από την πλευρά της βέβαια πρέπει να δρα άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού malware στο Mac App Store αλλά θα φανταζόταν κάποιος πως θα χρησιμοποιούσε κάποιο άνθρωπο να επιβεβαιώσει την αυτοματοποιημένη προειδοποίηση ενός συστήματος πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την φήμη ενός προγραμματιστή όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση.

    Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι χρήστες δεν θα μάθουν τι πραγματικά έγινε και την παραπάνω ιστορία. Για αυτούς το σενάριο είναι πως αγόρασαν μια εφαρμογή, η Apple τους ειδοποίησε πως αυτή ήταν malware και έτσι έσπευσαν να την διαγράψουν άμεσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.