20.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Θυμόμαστε τον Steve Jobs στα 68α γενέθλιά του

    Πώς οι συνθήκες της γέννησης του Steve Jobs και οι αποφάσεις του σχετικά με την εκπαίδευση, θα διαμόρφωναν τόσο τη ζωή του – και στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο μέσω της δημιουργίας της Apple και του Macintosh.

    Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 και μεγάλωσε από τους θετούς γονείς του, Paul και Clara Jobs. Ενώ αργότερα θα απέρριπτε την ιδέα ότι οι συνθήκες της υιοθεσίας του είχαν κάποια επιρροή πάνω του, γεννήθηκε κατευθείαν σε μια διαμάχη για μια συμφωνία και εντυπωσιακά σημάδια των μετέπειτα δυνατών και αδυναμιών του υπήρχαν από τα πρώτα του χρόνια.

    Καθυστέρηση της υιοθεσίας

    Η μητέρα του, Joanne Schieble, ήθελε να τον υιοθετήσει ένα ζευγάρι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αυτή και ο πατέρας του, Abdulfattah “John” Jandali, είχαν εγκαταλείψει το σπίτι τους στο Wisconsin ειδικά για να γεννηθεί ο Jobs στο Σαν Φρανσίσκο – όπου κανονίστηκε μια υιοθεσία.

    Η διευθέτηση έγινε από αυτό που ο βιογράφος του Jobs Walter Isaacson αποκαλεί «έναν ευγενικό γιατρό», αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Jobs ήταν αγόρι. Ο δικηγόρος και η σύζυγός του που είχαν κανονίσει να τον υιοθετήσουν, αποφάσισαν ότι ήθελαν ένα κορίτσι και έτσι αποχώρησαν από τη συμφωνία.

    Αυτός ο γιατρός βρήκε ένα εναλλακτικό ζευγάρι, αλλά η μητέρα του Jobs φέρεται να άντεξε για εβδομάδες μετά τη γέννα, αρνούμενη να υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα. Το έκανε φαινομενικά επειδή ο Paul και η Clara Jobs δεν είχαν σπουδές στο κολέγιο, αλλά υπήρχε ένας άλλος λόγος.

    Στην πραγματικότητα, ο Jandali και η Schieble δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τον γιο τους. Η οικογένειά της στο Ουισκόνσιν είχε αντιταχθεί στην ιδέα του γάμου τους, αλλά ο πατέρας της ήταν άρρωστος. Κρατούσε τα χαρτιά της λοιπόν κλειστά όσο περισσότερο γινόταν με την ελπίδα ότι θα πέθαινε και θα μπορούσε να παντρευτεί τον Jandali τελικά και να μην δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία.

    Ο πατέρας της πέθανε – και εκείνη παντρεύτηκε τον Jandali – αλλά μόνο αφού υπέγραψε τελικά τα έγγραφα υιοθεσίας. Ως όρο της υιοθεσίας ήταν ότι ο Paul και η Clara Jobs θα άνοιγαν ένα ταμείο κολεγίου για το αγόρι.

    Στη μετέπειτα ζωή, τόσο οι φίλοι όσο και οι συνάδελφοι του Steve Jobs θα τοποθετούσαν μερικές από τις πιο δύσκολες συμπεριφορές του στο πώς τον είχαν υιοθετήσει και ότι αυτό τον έκανε να αισθάνεται εγκαταλελειμμένος.

    Ο Andy Hertzfeld, συν-προγραμματιστής του Mac, είναι ένας από αυτούς που απέδωσαν την περιστασιακή σκληρότητα του Jobs σε αυτό. «Αυτό πηγαίνει πίσω στην εγκατάλειψη κατά τη γέννηση του Steve», είπε στον Isaacson. «Το πραγματικό υποκείμενο πρόβλημα ήταν το θέμα της εγκατάλειψης που υπήρχε έντονο στη ζωή του Steve».

    Η πρώην φίλη Chrisann Brennan, έδωσε τον ίδιο λόγο για τον οποίο ο Jobs αρνήθηκε αρχικά ότι ήταν ο πατέρας του παιδιού τους, Lisa Brennan-Jobs. «Αυτός που εγκαταλείπεται είναι εγκαταλελειμμένος», είπε.

    Ο ίδιος ο Jobs το αρνήθηκε κατηγορηματικά σε όλη του τη ζωή κάτι τέτοιο, αποκαλώντας τον Paul και την Clara Jobs “γονείς μου 1000%.”

    Οικογενειακές πιέσεις

    Δεν ήταν ακόμα πιο πάνω από το να βάλει τους θετούς γονείς του υπό πίεση, αν και δεν ήταν καθόλου εύκολοι με τον εαυτό τους. Ενώ έκαναν αποταμίευση για το ταμείο του κολεγίου του, άλλαξαν επίσης σπίτι για να τον πάνε σε ένα καλύτερο σχολείο.

    Κατά συνέπεια, ο Steve Jobs μεγάλωσε σε ένα μονώροφο ράντσο στο 2066 Crist Drive στο Los Altos της Καλιφόρνια, το οποίο τον έβαλε στη σχολική περιοχή του Cupertino. Και ήταν μόλις τέσσερα μίλια από εκεί που θα έβρισκε τελικά το Apple Park.

    Στο Homestead High School εκεί θα ξεκινούσε για πρώτη φορά να συναντιέται με τον Steve Wozniak και θα άρχιζε να κάνει περισσότερες συνδέσεις μέσα στη Silicon Valley.

    Αλλά το κολέγιο ήταν αυτό που μπορεί να ήταν πιο βασικό. Αυτή τη φορά ήταν η επιλογή του για το πού ήθελε να πάει, και ήταν ακριβή. Ο Steve Jobs επέμενε να πάει στο κολέγιο Reed στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και επέμεινε σε αυτό, παρόλο που οι αμοιβές ήταν δύσκολες για την οικογένειά του.

    Ωστόσο, σε αυτό που μπορεί να ήταν ένα πρώιμο παράδειγμα της απόλυτης αποφασιστικότητάς του σε μια διαδρομή, ο Jobs εγκατέλειψε στη συνέχεια το Reed College.

    Αργότερα είπε ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στην οικονομική πίεση στην οικογένειά του, ότι δεν ένιωθε σωστός να τους κάνει να ξοδέψουν όλα τους τα χρήματά τους. Αλλά ήταν επίσης επειδή δεν του άρεσαν τα μαθήματα.

    Και σε αυτό που είναι σίγουρα ένα πρώιμο παράδειγμα της ικανότητάς του να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που ήθελε, ο Jobs έπεισε το Reed College να τον αφήσει να συνεχίσει εκεί. Δεν είχε υποχρεωτικά μαθήματα, ωστόσο του επετράπη να συνεχίσει να ζει στην πανεπιστημιούπολη και ενθαρρύνθηκε ενεργά να πάει σε οποιαδήποτε τάξη τον ενδιέφερε.

    Φύση και ανατροφή

    Είτε η υιοθεσία του προκάλεσε είτε όχι αισθήματα εγκατάλειψης και είτε το “πεδίο παραμόρφωσης της πραγματικότητας” ξεκίνησε ή όχι από το Reed College, ένα πράγμα σίγουρα ξεκίνησε από εκεί.

    Επειδή μπορούσε να παρακολουθήσει όποιο μάθημα ήθελε, ο Steve Jobs συμμετείχε σε μαθήματα καλλιγραφίας και τυπογραφίας.

    Διάβαζε ήδη, είπε, «περισσότερο εκτός της επιστήμης και της τεχνολογίας» και σε αυτό το στάδιο ήταν βουτηγμένος τόσο στους υπολογιστές όσο και στις φιλελεύθερες τέχνες.

    Δεν μπορείς να προσδιορίσεις τη ζωή ενός ανθρώπου με το πώς γεννήθηκε και τι σπούδασε. Ωστόσο, μπορείτε να εντοπίσετε το Macintosh και ολόκληρη την Apple στον συνδυασμό φύσης και φροντίδας στον οποίο εκτέθηκε ο Steve Jobs στα πρώτα του χρόνια. Και σε αυτά τα 68α γενέθλια, ο Tim Cook αναγνώρισε για άλλη μια φορά τον φίλο του σε ένα tweet.

    Οι άνθρωποι με τα περισσότερα να διδάξουν ζουν σαν να έχουν τα περισσότερα να μάθουν — και ο Steve αγαπούσε τη μάθηση. Ήταν το πιο περίεργο άτομο που γνώρισα ποτέ, γεγονός που τον έκανε τον καλύτερο δάσκαλο που γνώρισα ποτέ. Χρόνια Πολλά φίλε μου.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.