17.6 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Θα πρέπει η Apple να εγκαταλείψει το iPod;

    2012_iPod_touch_5th_gen_01

    Μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple για το 2ο τρίμηνο του 2014 οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας σώπασαν για ακόμη μια φορά.

    Υπάρχει όμως ένα προϊόν της Apple που συνεχίζει να πέφτει από τρίμηνο σε τρίμηνο και αυτό δεν είναι άλλο από το iPod. Οι χρήστες προτιμούν να αγοράζουν iPhones και η φίλοι της μουσικής όσο περνάει ο καιρός απομακρύνονται από τις λήψεις τραγουδιών και προτιμούν online streaming υπηρεσίες όπως αυτές των Spotify, Pandora και iTunes Radio.

    Θα πρέπει λοιπόν η Apple να σταματήσει την κυκλοφορία ενός από τα πιο εικονικά προϊόντα της, του iPod; υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανεβάσει ξανά τις πωλήσεις του;

    Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone πίσω το 2007 το περιέγραψε σαν ένα επαναστατικό προϊόν που συνδύαζε με μοναδικό τρόπο τρία διαφορετικά πράγματα. Ένα τηλέφωνο, ένα πλοηγό στο διαδίκτυο και ένα iPod.

    Με τον τρόπο αυτό καλώς η κακώς άμεσα υπέγραψε την θανατική καταδίκη του iPod κάνοντας μεταφορικά την ερώτηση στους χρήστες του γιατί να αγοράσετε τρία διαφορετικά προϊόντα όταν μπορείτε να τα έχετε και τα τρία στο iPhone.

    H διαφημιστική ισχύ του “1000 τραγούδια στην τσέπη σας” του iPod ξεχάστηκε μετά από αυτή την παρουσίαση.

    Ο Steve ήταν σωστός στις προβλέψεις του μιας και το iPhone μέσα σε λίγα χρόνια ξεπέρασε τις πωλήσεις του iPod και πλέον είναι το προϊόν που προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη στην Apple.

    To iPod λοιπόν ακολούθησε και αυτό την πορεία του στον χρόνο χωρίς να εξαφανίζετε αλλά με σαφώς μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και κερδών.

    Η Apple συνέχισε να πουλάει παλαιότερα μοντέλα του iPod ενώ η πιο δραματική του αλλαγή έγινε στην 6η γενιά του iPod nano τον Σεπτέμβριο του 2010. Η κίνηση αυτή έδωσε αέρα στον προϊόν και αυτό είχε και απήχηση στον κόσμο τουλάχιστον αρχικά.

    Outdoor-Sports-Running-Jogging-Riding-Climbing-Watchband-Watch-Wrist-Strap-for-iPod-Nano-6th-Gen-

    Οι συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο τότε για το iPod είχαν να κάνουν με το λανσάρισμα του και η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και άρεσε πολύ στον Steve Jobs ήταν πως κάποιος θα μπορούσε και να το φοράει σαν ρολόι. Κάποιος μπορούσε να το έχει συνέχεια μαζί του λόγο του μεγέθους του ή να το προσαρτήσει πάνω στα ρούχα του. Το εν λόγω iPod nano λοιπόν ήταν η πρώτη σκέψη προς μια wearable τεχνολογία και κάποιος θα μπορούσε να το αποκαλέσει ακόμη και ως το πρώτο iWatch που σκέφτηκε ποτέ η Apple.

    Πλέον όμως οι φήμες θέλουν την Apple να μας παρουσιάζει ένα iWatch το οποίο θα μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το iPod. Το μεγάλο ερώτημα είναι λοιπόν τι θα κάνει η Apple για το iPod;

    Υπάρχουν 3 περιπτώσεις:

    1) Να προσπαθήσει να το επαναφέρει στην παλαιά του δόξα.

    Αρκετά δύσκολο να δούμε κάτι τέτοιο. Η πραγματικότητα είναι πως το iPod σαν media player δεν είναι σε καμιά περίπτωση καλύτερο από τις άλλες iOS συσκευές που κυκλοφορεί η Apple. Αυτή η παραδοχή δεν θα αλλάξει ούτε με την εμφάνιση του iWatch το οποίο αν και θα εστιάσει στην υγεία είμαστε σίγουροι πως η Apple θα του δώσει και media περιεχόμενο για να ενισχύσει τις πωλήσεις του iTunes.

    Για να επανέλθει το iPod στην παλαιά του δόξα θα πρέπει να διαφοροποιηθεί κάπως ή να γίνει η καλύτερη media streaming συσκευή της Apple. H βελτίωση στην παραγωγή ήχο σε σύγκριση με τις άλλες συσκευές της Apple θα μπορούσε να δώσει στo iPod την δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσει στο μέλλον.

    H Αpple βέβαια να επενδύσει σε κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο με τα σημερινά δεδομένα.

    2) Να αποσύρει την συσκευή

    Η Apple θα μπορούσε να αποσύρει την συσκευή από την αγορά και όλα τα μοντέλα της σειρά. Το να τερματίσεις όμως κάτι που συνεχίζει να σου φέρνει έσοδα έστω και αν δεν είναι πολλά είναι κάτι που καμιά τεχνολογική εταιρεία δεν θα το έκανε. Από την άλλη η Apple δεν είναι μια απλή τεχνολογική εταιρεία. Μην ξεχνάμε πως το 1997 ο Steve Jobs πήρε την σκληρή απόφαση να τερματίσει σε ένα βράδυ μια σειρά από τα προϊόντα της Apple με σκοπό η εταιρεία να εστιάσει σε ορισμένα μόνο και να τα κάνει όσο καλύτερα μπορούσε. Όπως πολλοί μηχανικοί της Apple έχουν παραδεχτεί “Η Apple δεν φοβάται να φάει τα παιδιά της”.  Γιατί λοιπόν η Apple να “σκοτώσει” το iPod; Ναι φέρνει κέρδη αλλά επίσης η ύπαρξη του πλέον θολώνει τις καθαρές γραμμές των υπόλοιπων προϊόντων της. Οι χρήστες που θα θέλουν ένα iPod μετέπειτα θα μπορούν εύκολα να πειστούν να αγοράσουν ένα iPhone 5c για παράδειγμα.

    Επίσης με το λανσάρισμα του iWatch η Apple μπορεί να θέλει να έχει ένα μόνο προϊόν στην αγορά για music player το οποίο δεν είναι και τηλέφωνο και όχι δύο διαφορετικά (iPod-iWatch)

    3) Να το κρατήσει μέχρι να σταματήσει να φέρνει κέρδη 

    Η λέξη αποτυχημένο προϊόν στην Apple έχει μια πολύ διαφορετική ερμηνεία. Σίγουρα οι πωλήσεις του iPod πέφτουν. Πρόσφατα η Apple ανακοίνωσε για το εν λόγω πωλήσεις ύψους 2.8 εκατομμύριων συσκευών με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση 50% σε σχέση με πέρυσι. Πάρα αυτά το iPod είναι μια επιχείρηση της Apple που αυτή την στιγμή η αξία της ανέρχεται στα $5 δις. Επίσης τα iPod φέρετε να έχουν μεγαλύτερο   web traffic από ότι για παράδειγμα τα Blackberry ή τα Windows Phones.

    Ακόμη λοιπόν και αν το iWatch μπει επιτυχημένα στο οικοσύστημα της Apple μην ξεχνάμε πως πείρε 3 χρόνια στο iPhone να ξεπεράσει τις πωλήσεις του iPod. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λοιπόν που μπορεί το iWatch να χρειαστεί για να ξεπεράσει σε πωλήσεις το iPod η Apple δεν έχει να χάσει παρά μόνο να κερδίσει κρατώντας στην αγορά τουλάχιστον μέχρι το 2017.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles