17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple παρουσίασε το macOS Monterey | Τα κύρια χαρακτηριστικά του

    Η Apple στο keynote της για το WWDC21 παρουσίασε και το νέο λογισμικό για τα Mac που φέτος έρχεται με την ονομασία macOS Monterey. Η 1η beta του είναι διαθέσιμη ήδη στους προγραμματιστές με την 1η public beta να γίνεται διαθέσιμη κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο.

    Universal Control

    Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν ακούει στο όνομα Univeral Control. Χρησιμοποιώντας ένα πληκτρολόγιο, ποντίκι ή trackpad σε ένα Mac οι χρήστες πλέον μπορούν να έχουν έλεγχο και iPads αλλά και κοντινών άλλων Macs.

    Έτσι οι χρήστες με ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι μπορούν να ελέγχουν άλλες συσκευές ακόμη και μεταφορά κίνησης με drag and drop από την μια συσκευή στην άλλη.

    Συντομεύσεις για το Mac

    Το νέο λογισμικό φέρνει για πρώτη φορά της Συντομεύσεις από το iOS στο Mac. Η εφαρμογή αυτή αυτοματισμού θα δώσει νέες δυνατότητες και πιο εύκολη λειτουργία από τον ήδη υπάρχον Automator ή AppleScript τα οποία η Apple διατηρεί παράλληλα.

    Με τον editor των Συντομεύσεων ο χρήστης μπορεί γρήγορα να συνδυάζει μια σειρά ενεργειών για να δημιουργεί μια νέα συντόμευση για την εργασία του.

    Craig Federighi demonstrating dragging a file from an iPad, through a MacBook Pro, and onto an iMac

    Safari

    Το Safari στο macOS Monterey φέρνει νέα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας αλλά και βελτιώσεις στις αποδόσεις του ενώ έχουμε και ένα νέο σύστημα για την εμφάνιση και χρήση των tabs.

    “Δημιουργήσαμε το Safari από την αρχή για να φέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στα Mac και έκτοτε συνεχίζει να κερδίζει με διαφορά τον ανταγωνισμό. Οι χρήστες μας κάνουν περισσότερες ενέργειες με αυτό τον πλοηγό για όλες τις ενασχολήσεις τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Federighi.

    “Φανταστήκαμε και δημιουργήσαμε μια νέα εμπειρία πλοήγησης με μια γραμμή εργαλείων με μόνο τα βασικά. Τα tabs πλέον είναι πιο συμμαζευμένα, μοντέρνα σε εμφάνιση και ελαφριά και έχουμε ένα εντελώς νέο τρόπο χρήσης τους και διαχείρισης τους.” συνέχισε.

    Airplay to Mac

    Το πρότυπο επικοινωνίας της Apple επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των συσκευών της. Για παράδειγμα, πατάς play στο iPhone και ακούς τη μουσική από τα ηχεία του νέου iMac!

    Ιδιωτικότητα και iOS συμβατότητα

    Και εδώ έχουμε αναβαθμίσεις που φέρνουν νέα χαρακτηριστικά στην εφαρμογή μηνυμάτων καθώς και βελτιωμένη υποστήριξη στα M1 Macs. Επίσης το Mac γίνεται συμβατό με όλα τα νέα χαρακτηριστικά της iOS 15 έκδοσης.

    Σε αυτά έχουμε τα SharePlay με την δυνατότητα να ακούς μουσική, να μοιράζεσαι την οθόνη σου και να παρακολουθείς ταινίες με τους φίλους σου μέσω FaceTime. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέτουν τραγούδια στη λίστα και να χειρίζονται τα multimedia buttons. Σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό video (Disney+, Hulu, HBOMax, NBA, Twitch, ESPN+, Paramount+, TikTok), υποστηρίζεται η λειτουργία picture-in-picture για να χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές και φυσικά μπορείς να στείλεις την εικόνα σε μεγαλύτερη οθόνη. Όλες οι συνομιλίες προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

    Επίσης όπως και στην iOS 15 και iPadOS 15 η εφαρμογή Mail θα μπλοκάρει την δυνατότητα των αποστολέων emails να εντοπίζουν αν έχει διαβαστεί το email τους.

    Focus, Μετάφραση, και Ιδιωτικότητα

    Από την iOS 15 έκδοση έρχεται και στο macOS το Focus.

    Focus

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σύστημα ειδοποιήσεων, με νέο design και περισσότερες επιλογές για να μη σε ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Apple θα εμφανίζει τις σημαντικότερες στο επάνω μέρος και θα δημιουργεί μια ενότητα με περίληψη όλων των ειδοποιήσεων προκειμένου να μη χάνεις χρόνο. Σε περίπτωση που έχεις θέσει τη συσκευή σε Do Not Disturb mode, οι ειδοποιήσεις δεν εμφανίζονται, εκτός αν κάτι είναι υπερεπείγον.

    Apple's snapshot of new features in macOS Monterey

    Η εφαρμογή Μετάφρασης της Apple επίσης πλέον έχει νέα χαρακτηριστικά και είναι διαθέσιμη για όλο το σύστημα. Ο χρήστης μπορεί να κάνει μια μετάφραση όπου και αν βρίσκεται ακόμη και μέσα από πολλές εφαρμογές τρίτων. Απλά μαρκάρει, κάνει δεξί κλικ και επιλέγει Μετάφραση και αυτόματα και γρήγορα του επιστρέφει το αποτέλεσμα.

    Οι χρήστες επίσης που είναι συνδρομητές της iCloud υπηρεσίας αυτόματα θα αναβαθμιστούν στην iCloud+ που φέρνει νέα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας στο Mac μέσα σε αυτά και ένα VPN.

    Hardware αναβαθμίσεις

    Το macOS Monterey έχει και χαρακτηριστικά που απευθύνονται στο hardware. Έτσι συναντάμε ένα Lower Power Mode για την διαχείριση εφαρμογών και ενεργειών που απαιτούν πολύ ενέργεια με άμεσο αποτέλεσμα στην καλύτερη αυτονομία της συσκευής.

    Επίσης έχουμε και έλευση του Spatial ήχου στο Mac μέσω AirPods Pro και AirPods Max.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.