19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Η Apple κλείνει τα 45 έτη και εμείς θυμόμαστε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της

    Πριν από 45 χρόνια σαν σήμερα ο Steve Jobs, o Steve Wozniak και ο Ronald Wayne ίδρυσαν την εταιρεία Apple Computer. Σήμερα είναι το πιο πολύτιμο brand παγκοσμίως με αξία περισσότερη από $3 τρισεκατομμύρια. Είναι μια μοναδική εταιρεία από οποιαδήποτε άποψη και μια εταιρεία που καλλιεργεί την δημιουργικότητα και την προάγει σε αξία.

    Παρακάτω σε αυτή την σημερινή επέτειο γενεθλίων της Apple σας έχουμε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της μέχρι σήμερα.

    19 Μάϊου, 2006 | Το κεντρικό 5th Avenue κατάστημα ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του

    Σήμερα η Apple έχει περισσότερα από 500 φυσικά καταστήματα παγκοσμίως αλλά το συγκεκριμένο πάντα θα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της εταιρεία. Το 5th Avenue Apple Store, που έχει πάρει και την ονομασία “The Cube” ήταν πάντα αυτό που ξεχώριζε για περισσότερους από έναν λόγους. Για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2006 με χιλιάδες κόσμου να περιμένει εξωτερικά αυτού. Ο κόσμος θα συνέχιζε να σχηματίζει έκτοτε τεράστιες ουρές έξω από το κατάστημα αυτό σε κάθε λανσάρισμα νέας συσκευής της Apple.

    Ο ίδιος ο Steve Jobs άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά μαζί με την γυναίκα του Laurene για να υποδεχτούν τους πρώτους καταναλωτές. Επίσης παρών εκεί ήταν και ο Ron Johnson που ήταν ο υπεύθυνος των καταστημάτων της Apple εκείνη την εποχή.

    The man who built the Apple Stores leaves for J.C. Penney | Fortune
    Source: Fortune

    Στα 15 χρόνια ζωής του το κατάστημα αυτό έχει υποδεχτεί δεκάδες εκατομμύρια κόσμο και έχει περισσότερους επισκέπτες από ότι ακόμη και το άγαλμα της Ελευθερίας στην Αμερική.

    30 Μάϊου, 2007 | Steve Jobs & Bill Gates δίνουν από κοινού συνέντευξη στον Walt Mossberg & την Kara Swisher

    Ο Walt Mossberg και η Kara Swisher είναι γνωστό ότι έχουν παρουσιάσει κάποιες από τις πιο ιστορικές συνεντεύξεις στον χώρο της τεχνολογίας μέσω των All Things Digital και Code συνεδρίων. Ο Steve Jobs είχε δηλώσει πολλές φορές το παρών σε αυτά αλλά το 2007 ήταν η πρώτη φορά που κάθισε μαζί με τον Bill Gates και μιλήσανε για την σχέση τους και τις δύο εταιρείες τους.

    Η από κοινού αυτή συνέντευξη ήταν η πρώτη από το 1991 όπου οι δύο άντρες βρέθηκαν μαζί. Οι δύο τους είχαν μια χημεία όπως ένα ζευγάρι που είναι χρόνια παντρεμένο και έκαναν απίστευτα σχόλια ο ένας για τον άλλο αναγνωρίζοντας συνάμα ο ένας το μεγάλο έργο και προσφορά του άλλου.

    11 Ιουλίου, 2008 | Το App Store ανοίγει αλλάζοντας το λογισμικό για πάντα

    Την ημέρα που το App Store άνοιξε άλλαξαν τα πάντα. Την πρώτη του μέρα είχε περί τις 500 εφαρμογές για το iPhone και το iPod Touch. Ήταν αυτό που έδωσε νέα πνοή και τεράστια ώθηση στο iPhone και το iPod Touch και από την πρώτη στιγμή όλοι κατάλαβαν πως θα γινόταν κάτι πολύ μεγάλο.

    Source: TechCrunch

    Έκτοτε το App Store γιγαντώθηκε φτάνοντας στο σήμερα με περισσότερες από 2 εκατομμύρια εφαρμογές από προγραμματιστές από όλο τον κόσμο. Δημιούργησε ολόκληρες νέες βιομηχανίες και οδήγησε εταιρείες όπως η Instagram και η Uber να αναχθούν σε υπεραξίες δισεκατομμυρίων. Πραγματικά άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε χωρίς υπερβολές.

    19 Απριλίου, 2010 | Το Gizmodo κοινοποιεί φωτογραφίες του iPhone 4 πρωτοτύπου που ξεχάστηκε σε ένα μπαρ

    Η Apple ήταν πάντα ο στόχος διαρροών και φημών αλλά τον Απρίλιο του 2010 το Gizmodo έφερε την πιο σημαντική διαρροή όλων των εποχών. Ο Brian Chen δημοσιογράφος του Gizmodo είχε στα χέρια του ένα iPhone 4 πρωτότυπο από έναν μηχανικό της Apple που το άφησε σε ένα μπαρ.

    Source: Gizmodo

    Η συσκευή ήταν κρυμμένη μέσα σε μια θήκη ασφαλείας που έκανε την συσκευή εξωτερικά να μοιάζει με ένα iPhone 3GS. Μόλις το Gizmodo αφαίρεσε με επιτυχία όμως αυτή την θήκη αποκαλύφτηκε ο νέος σχεδιασμός της Apple. Επίσης είχαμε και την αποκάλυψη της έλευσης για πρώτη φορά μιας εμπρόσθιας κάμερα καθώς και του λογισμικού της συσκευής που ήταν μια beta έκδοση του iPhone OS 4.

    Ήταν ξεκάθαρο πως η συσκευή ήταν πραγματικά. Είχε πολλές λεπτομέρειες και ήταν πολύ Apple για να μην είναι αληθινή. Ο ίδιος ο Steve Jobs ανέλαβε δράση έτσι ώστε η συσκευή να επιστρέψει άμεσα πίσω στην εταιρεία από το Gizmodo.

    7 Ιουνίου, 2011 | Ο Steve Jobs παρουσιάζει τα πλάνα για το Apple Campus 2 στο δημαρχείο του Cupertino

    Λίγους μήνες πριν πεθάνει ο Steve Jobs παρουσίασε ο ίδιος τα σχέδια της Apple για το νέο Apple Park. Παρουσίασε για πρώτη φορά τον νέο κυκλικό σχεδιασμό καθώς και τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις που θα έχτιζε η εταιρεία.

    5 Οκτωβρίου, 2011 | Ο κόσμος συγκλονίζεται από τον θάνατο του Steve Jobs

    Θυμόμαστε ακόμη εκείνη την ημέρα. Αρθρογραφούσαμε τότε για το GreekAppleNews όταν ξαφνικά διαβάσαμε σε έκτακτη ενημέρωση αυτή την είδηση. Πραγματικά σαστίσαμε και άμεσα μαζί με εμάς και ο περισσότερος κόσμος….

    I too was sadden to learn of Steve Jobs' death, but look at this fucking  hipster! : pics
    Source: Reddit

    25 Οκτωβρίου, 2011 | Tim Cook, Jony Ive, Al Gore, Bill Campbell και άλλη στην εκδήλωση μνήμης στον Steve Jobs

    Αργότερα τον Οκτώβριο η Apple έκανε μια μοναδική εκδήλωση στην μνήμη του Steve Jobs στις κεντρικές εγκαταστάσεις της. Ο Tim Cook ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο αυτής αλλά ομιλίες δόθηκαν από πολλούς φίλους του Steve. H ομιλία του Jony Ive εκείνης της ημέρας θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μας για πάντα.

    29 Οκτωβρίου 29, 2012 | Ο Scott Forstall αποχωρεί από την Apple, Craig & Jony αναλαμβάνουν το iOS

    Προς το τέλος του 2012 ο Tim Cook απέλυσε από την Apple τον Scott Forstall. Ήταν μια κίνηση που κανείς δεν περίμενε αλλά ήταν αποτέλεσμα της άρνησης του Forstall να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα σφάλματα που είχε η εφαρμογή των Χαρτών της εταιρεία στην iOS 6 έκδοση. Ο Forstall επίσης δεν τα πήγαινε καλά με τον ίδιο τον Tim Cook και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple με τον Coοk να θέλει να δημιουργήσει μια αρμονική ομάδα πλέον. Κανείς βέβαια τότε δεν γνώριζε πως αυτή η κίνηση του Tim Cook θα άλλαζε για πάντα την κατεύθυνση του λογισμικού της εταιρείας

    Ο Craig Federighi ανέλαβε την ανάπτυξη του iOS και ο Jony Ive ανέλαβε τον σχεδιασμό των διεπαφών του λογισμικού. Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του iOS, iOS 7, θα άφηνε για πάντα πίσω του τον σκευομορφισμό ως σχεδιαστική υπογραφή της Apple. development of Apple’s platforms and brought them closer together.

    30 Ιουλίου, 2017 | Προγραμματιστές διαρρέουν τον iPhone X σχεδιασμό και το Face ID μήνες πριν την κυκλοφορία του

    Μετά την παρουσίαση του HomePod στο WWDC 2017 η συσκευή προωθήθηκε σε εργαζομένους της εταιρείας για τεστ. Η Apple ξεκίνησε να κυκλοφορεί builds για το λογισμικό του HomePod μέσα στο καλοκαίρι. Οι προγραμματιστές κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους λογισμικό που είχε πολλά κρυφά διαμάντια για το τι προετοίμαζε η Apple. Ένα από αυτά ήταν ένα εικονίδιο του ακυκλοφόρητου iPhone X.

    Το λογισμικό αυτό που διέρρευσε επίσης έδειχνε και έναν βιομετρικό τρόπο ξεκλειδώματος με το πρόσωπο. Συνήθως η Apple προσέχει πάρα πολύ ώστε να μην αποκαλύψει επερχόμενα προϊόντα της και έτσι το γεγονός πως όλες οι διαρροές ήρθαν εκ των έσω αποτέλεσε σημαντική ιστορία αλλά και έκπληξη.

    30 Αυγούστου, 2018 | Η Apple κατά λάθος ανεβάζει φωτογραφίες του iPhone XS και Apple Watch Series 4 νωρίτερα

    Το site της Apple σχεδόν ποτέ δεν αποκαλύπτει κάτι πριν αυτό ανακοινωθεί. Έτσι όταν η Apple ανακοίνωσε το ετήσιο event του Σεπτεμβρίου τον Αύγουστο του 2018 όλοι μείναμε εξαπίνης όταν το 9to5Mac βρήκε φωτογραφίες από τις ανακοινώσεις του επερχόμενου αυτού event στους servers της Apple. To 9to5Mac κατάφερε λοιπόν να αποκαλύψει τα iPhone XS και XS Max καθώς και τον σχεδιασμό του Apple Watch Series 4.

    27 Ιουλίου, 2019 | Ο Jony Ive αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά πίσω του αποχωρεί από την Apple

    O Jony Ive και ο Steve Jobs ήταν ένα μοναδικό δίδυμο που σπάνια βρίσκει κανείς σε μια εταιρεία. Οι δύο άντρες σχεδιάσανε μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα στην ιστορία. Μετά τον θάνατο του Steve ο Jony έμεινε στο τιμόνι διαφορετικών ομάδων και δημιούργησε το Apple Watch και έχτισε το Apple Park. O Ive αναμφίβολα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές της εποχής του. Όταν η Apple ανακοίνωσε λοιπόν το καλοκαίρι του 2019 ότι ο Ive θα αποχωρούσε από την εταιρεία για να δημιουργήσει μια δική του ανεξάρτητη με την ονομασία “LoveFrom” όλοι έμειναν εμβρόντητοι.

    Ο Ive είχε ήταν λιγότερο ενεργός σε καθημερινά θέματα σχεδιασμού στην Apple δίνοντας χώρο στους Alan Dye και Richard Howarth. Έτσι εκ των έσω όλοι γνώριζαν πως η στιγμή της αποχώρησης του δεν θα αργούσε.

    Σήμερα τα ηνία της ομάδας σχεδιασμού της Apple τα έχει ο Evans Hankey που ήταν για πολλά χρόνια στην ομάδα του Ive. H σχεδιαστική ομάδα για τις διεπαφές ανήκει ακόμη στον Alan Dye.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.