Η Apple και η δυσκολία μεταφοράς σε κάθε πλατφόρμα λογισμικού

0
1744

Η σταθερότητα και η αξιοπιστία των διαφόρων platforms της Apple κατά καιρούς έχουν απασχολήσει αρκετά debate τα οποία έχουν γίνει από διάφορους οργανισμούς. Είτε συμφωνείτε είτε όχι, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα τελευταία χρόνια, είχε αρχίσει να παίρνει τον κατήφορο. Πριν από λίγα όμως χρόνια είδαμε το μεγάλο ‘μπαμ’ που έκανε με τα Snow Leopard, μια αναβάθμιση όπου έφερε τα λογισμικά της Apple πίσω στον ανταγωνισμό με άλλα αξιόλογα (όχι, δεν αναφέρομαι στα Windows φυσικά, αλλά στα Linux).

Σύμφωνα με το iMore, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε πολλούς αναλυτές και τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίοι έκαναν μια ανασκόπηση στα προηγούμενα, αναφέροντας συγκεκριμένα:

Apple made the decision a few years ago to adopt an annual upgrade cycle for its operating systems. That’s brought tremendous innovation to the Mac and to iOS in a relatively short amount of time, but it’s also brought a lot of pain for users. Here’s to hoping that Apple can iron out the problems with iOS 8 and Yosemite in less time than it took them to get us a reasonably stable release of Mavericks.

 

Ένα χαρακτηριστικό, χιουμοριστικό σκίτσο είναι το παρακάτω το οποίο δημιουργήθηκε από ένας από τους αρθρογράφους του iMore, με σκοπό να διακωμωδίσει όλη την ιστορία γύρω από τα μέχρι τώρα λογισμικά της Apple.

three_words_mac_os_9H Ashley Nelson-Hornstein ανέφερε στο blog της το εξής:

Expressing concern for the platform is healthy; it means that we care. Personally, I won’t be jumping to hyperbolic sentiments or joining in on the sense of foreboding doom wafting through the public discourse. I forgave iOS 7 because I understood the incredible amount of work accomplished to pivot the platform in just six months. So for me, iOS 8 is my first real opportunity to be concerned about the state of the platform, and not evidence of a pattern of issues. I’ll be justifiably concerned and worried if the same software quality issues are being discussed in 10.11 and iOS 9. Until then, I’m willing to give Apple the time necessary to let their plans propagate.

Από την άλλη στο Daring Fireball, ο Gruber εξέφρασε κάτι αντίστοιχο:

My hope is that the reliability issues we are seeing in iOS and Mac OS X in recent releases are largely the inevitable result of Apple going through numerous transitions simultaneously. Extensions, XPC, iCloud Drive, Continuity — these things require coordination between all three of Apple’s platforms (mobile, desktop, cloud). That what we’ve been seeing the last few years is this decade’s equivalent of the first few years of Mac OS X — rapid development and flux that precedes an era of relative stability and a slower pace of change. Let iPhone, iPad, and Mac settle in — and let the rapid change and flux flow through Apple Watch, CarPlay, a new Apple TV, and whatever else comes next.

Κατά την μεταφορά από τα OS X 10.0 στα OS X 10.5, είδαμε αρκετά νέα χαρακτηριστικά τα οποία μας είχαν εντυπωσιάσει θετικά, καθώς ήταν από τα πρώτα στάδια όπου η Apple άρχισε να κάνει ένα μεγάλο άλμα στον σχεδιασμό του λογισμικού, καθώς παρουσίασε ένα εντελώς νέο περιβάλλον χρήσης, ενώ ταυτόχρονα είδαμε την αλλαγή από PowerPc σε Intel. Επίσης, αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής που θα ακολουθούσε στον σχεδιασμό του λογισμικού για υπολογιστές Mac.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ξεκινήματος, ήρθαν αργότερα τα γνωστά Snow Leopard, όπου ο Bertrand Serlet έπεισε τον Steve Jobs να κάνουν κάποιες μικροαλλαγές και να διορθώσουν αρκετά από τα λάθη τα οποία είχαω παρουσιαστεί στα παλαιότερα λογισμικά. Στην ουσία υπήρχε ένα 64-bit architecture, Grand Central και OpenCL πάνω στα οποία προσπάθησαν να εργαστούν, αλλά γενικότερα υπήρχε περισσότερη συγκέντρωση στο πως θα επανασχεδιάσουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στα Leopard. Αρκετοί άνθρωποι από το χώρο του μάρκετινκ ανέφεραν χαρακτηριστικά πως κανένα νέο χαρακτηριστικό δεν ενσωματώθηκε στη νέα αυτή έκδοση, ενώ από την άλλη είδαμε τους μηχανικούς λογισμικού να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην νέα ονομασία του λογισμικού (η οποία πήρε και την ονομασία από γνωστό, ακριβό κρασί).

Όλοι θα θυμόμαστε το παρακάτω βίντεο, κατά την παρουσίαση του Mac OS X Snow Leopard

Πλέον, βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή μεταφοράς από το ένα λογισμικό στο άλλο. Όλοι θα θυμούνται το iOS 7 το οποίο έφερε ένα εντελώς νέο περιβάλλον για τον χρήστη και το iOS 8 το οποίο έφερε πολλές αναβαθμισμένες λειτουργίες, διορθώνοντας ταυτόχρονα αρκετά από τα σφάλματα του προκατόχου του. Αυτά τα λογισμικά βοήθησαν στο να ανέβει η Apple πολύ ψηλά στην λίστα ανταγωνισμού σε σχέση με άλλα λογισμικά αξιόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά (και αναφέρομαι κυρίως στο Android, το οποίο κακά τα ψέματα, αρκετοί είχαμε ζηλέψει τον σχεδιασμό του, καθώς ήταν πιο πλούσιος από τα τότε iOS).

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το επερχόμενο Apple Watch. Αυτό το νέο smartwatch θα βασίζεται κυρίως στο ότι ένα χρήστης θα μπορεί να απολαμβάνει την επεκτασιμότητα της iOS συσκευής του, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με την ίδια την συσκευή αλλά μόνο με το ρολόι, όπου θα διαβάζει διάφορες πληροφορίες οι οποίες θα στέλνονται από το iPhone. Αλλά από την άλλη, εφόσον η οθόνη του ρολογιού θα είναι πολύ μικρή, το ρολόι θα πρέπει να είναι συμβατό με την λειτουργία Continuity, δύνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να συνεχίσει αυτό που σε κάποια άλλη συσκευή, όπως το iPhone, iPad ή Mac.

Κάποιες από αυτές τις νέες τεχνολογίες (ή κάτι παρόμοιο με αυτές), θα πρέπει να βρίσκονται στο νέο Apple Watch όπως επίσης και σε άλλες μελλοντικές συσκευές που πρόκειται να δημιουργηθούν. Η Apple θα μπορούσε σίγουτα να ενσωματώσει όλες αυτές τις τεχνολογίες σε επόμενης γενιάς συσκευές ή ακόμα και να μεταφέρει την κυκλοφορία του Apple Watch για το επόμενο έτος, αλλα τότε θα περνούσε ακόμα ένα έτος για το οποίο θα λέγαμε πως η Apple δεν ήταν και τόσο ευρηματική. Άλλοι πάλι θα έλεγαν πως έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ άλλοι θα την καταδίκαζαν ως αποτυχημένη.

Παρόλα αυτά όμως, είδαμε πως τι iOS 7, iOS 8 και το OS X Yosemite έφερε όλα τα νέα χαρακτηριστικά τα οποία οι χρήστες ζητούσαν εδώ και καιρό. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προοπτική για ένα καλήτερο λογισμικό, μπορεί να δημιουργεί πονοκέφαλο στην Apple, αλλά αυτό σημαίνει αντίστοιχα περισσότεροι χρήστες θα είναι ευχαριστημένοι, με αποτέλεσμα να μένουν πιστοί στα όσα τους παρέχει η εταιρεία. Μέχρι τώρα είδαμε πως όλες οι νέες κυκλοφορίες της εταιρείας, όπως το iPhone 6 και iPhone 6 Plus, είχαν την μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές. Από την άλλη, είδαμε  την Apple να βάζει ένα στοίχημα με τον ίδιο της τον εαυτό, ρισκάροντας την δημιουργία ενός Smartwatch.

Όλες αυτές, λοιπόν, οι νέες τεχνολογίες, δημιουργούν αρκετό πονοκέφαλο καθημερινά σε πολλούς μηχανικούς λογισμικού καθημερινά. Είναι αμφίβολο, αν αυτός ο πονοκέφαλος είναι είναι χειρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και σε σχέση με κάθε προηγούμενο χρόνο. Αλλά είναι αναμφίβολο, σίγουρα, ότι κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο αισθητός αυτός ο ‘πονοκέφαλος’. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν μια εταιρεία έχει να φέρει εις πέρας περισσότερα από ένα λογισμικά σε περισσότερες από μία πλατφόρμες και ειδικά μια εταιρεία σαν την Apple, δεν μπορεί να αφήσει το λογισμικό της στο έλεος του Θεού. Εφόσον, λοιπόν, κυκλοφορήσει και το Apple Watch, όλοι θα περιμένουμε αρκετές διορθώσεις στα ήδη υπάρχοντα λογισμικά που έχουμε στα ‘μηχανήματα’ μας και να μας δώσει κάτι πιο σταθερό και σίγουρο.

Σχολιασμός στο φόρουμ