17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple ανακοινώνει το iOS 16: Πρώτη ματιά στα νέα χαρακτηριστικά #WWDC22

    Η Apple έκανε σήμερα προεπισκόπηση του iOS 16, της επόμενης σημαντικής ενημέρωσης της εταιρείας για το iPhone, που διαθέτει επανασχεδιασμένη, προσαρμόσιμη οθόνη κλειδώματος, νέες δυνατότητες κοινής χρήσης και εξατομίκευσης και πολλά άλλα.

    Lock Screen, Notifications, και Focus

    Μια ολοκαίνουργια, πλήρως προσαρμόσιμη οθόνη κλειδώματος επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται μεγάλο αριθμό στοιχείων σχεδίασης για μια πιο εξατομικευμένη εμφάνιση. Η νέα οθόνη κλειδώματος περιλαμβάνει επίσης γραφικά στοιχεία και η Apple λέει ότι υπάρχουν εκατομμύρια συνδυασμοί. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν πολλές οθόνες κλειδώματος και να κάνουν εναλλαγή μεταξύ τους.

    Οι ειδοποιήσεις ξεκινούν τώρα στο κάτω μέρος της οθόνης και μπορούν εύκολα να κρυφτούν. Οι Ζωντανές Δραστηριότητες διευκολύνουν την παρακολούθηση των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο, όπως η αναπαραγωγή μουσικής ή η άσκηση.

    Οι λειτουργίες εστίασης έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας πλέον στους χρήστες να συνδέουν τις λειτουργίες εστίασης σε μια συγκεκριμένη προσαρμοσμένη οθόνη κλειδώματος. Οι εστίες μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν κάνοντας σάρωση μεταξύ των Οθονών κλειδώματος. Τα φίλτρα Focuses επιτρέπουν στους χρήστες να φιλτράρουν περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή μέσα σε εφαρμογές, όπως ομάδες καρτελών στο Safari, συμβάντα στο Ημερολόγιο ή συνομιλίες στο Messages.

    Messages

    Το Messages περιλαμβάνει πλέον τη δυνατότητα επεξεργασίας και διαγραφής απεσταλμένων μηνυμάτων, καθώς και τη δυνατότητα επισήμανσης μηνυμάτων ως μη αναγνωσμένων. Ένα νέο Shared With You API επιτρέπει στους προγραμματιστές να ενσωματώνουν κοινές εμπειρίες απευθείας στις εφαρμογές τους. Το SharePlay έχει επίσης βελτιωθεί, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έναρξης μιας περιόδου λειτουργίας στο Messages.

    Dictation, Siri, και Live Text

    Μια νέα εμπειρία υπαγόρευσης επιτρέπει στο πληκτρολόγιο να παραμένει ανοιχτό όταν μιλάει, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν συνδυασμό ομιλίας και πληκτρολόγησης σε πραγματικό χρόνο. Η υπαγόρευση προσθέτει επίσης αυτόματα σημεία στίξης και ανίχνευση emoji στα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένου της Siri. Ένα νέο App Intents API επιτρέπει στις συντομεύσεις Siri‌ να αρχίσουν να λειτουργούν χωρίς ρύθμιση.

    Το Ζωντανό Κείμενο επεκτείνεται πλέον σε βίντεο, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέγουν κείμενο σε βίντεο. Οι νέες γρήγορες ενέργειες σε επιλεγμένο Ζωντανό κείμενο μπορούν να παρέχουν σχετική ενέργεια, όπως μετατροπή νομίσματος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετάφρασης κειμένου απευθείας στην προβολή της κάμερας. Υπάρχουν βελτιώσεις Visual Lookup. Το άγγιγμα και το κράτημα του θέματος μιας εικόνας επιτρέπει στους χρήστες να βγάλουν θέματα από τις εικόνες και να τα σύρουν αλλού.

    Apple Pay και Wallet App

    Η εφαρμογή Πορτοφόλι επιτρέπει πλέον στους χρήστες να μοιράζονται κλειδιά μέσω μηνύματος. Το Apple Pay Later είναι μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν σε τέσσερις δόσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων με μηδενικό τόκο και χωρίς τέλη. Το Apple Pay Later είναι διαθέσιμο με κάθε αγορά Apple Pay. Η παρακολούθηση παραγγελιών Apple Pay‌ διευκολύνει τους χρήστες να παρακολουθούν τις αγορές από πωλητές λιανικής όπως το Shopify.

    Maps

    Οι βελτιωμένοι Χάρτες Apple επεκτείνονται σε πολλές περισσότερες χώρες και πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η δρομολόγηση πολλαπλών στάσεων επιτρέπει στους χρήστες να προγραμματίζουν έως και δεκαπέντε στάσεις εκ των προτέρων. Οι χρήστες μπορούν να προγραμματίσουν ένα ταξίδι στο Mac και να το στείλουν στο iPhone, καθώς και να προσθέσουν στάσεις σε ένα ταξίδι χρησιμοποιώντας την Siri. Το Transit επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν το κόστος ενός ταξιδιού και οι κάρτες συγκοινωνίας μπορούν να ενσωματωθούν πιο στενά στο Πορτοφόλι, με τη δυνατότητα να βλέπουν πότε το υπόλοιπο είναι χαμηλό.

    Sports

    Η εφαρμογή Apple TV μπορεί πλέον να εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με αθλητικά παιχνίδια μέσω Live Activities. Το Apple News επιτρέπει στους χρήστες να ακολουθούν τις αγαπημένες τους ομάδες και πρωταθλήματα για μια αποκλειστική προβολή. Τα νέα αθλητικά χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία.

    Family Sharing

    Η Οικογενειακή κοινή χρήση περιλαμβάνει ευκολότερους τρόπους διαχείρισης λογαριασμών για παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων τρόπων ορισμού κατάλληλων για την ηλικία περιορισμών και ρύθμισης νέων συσκευών. Υπάρχει μια απλούστερη εμπειρία ρύθμισης συσκευής με γονικούς ελέγχους με Γρήγορη εκκίνηση, αιτήματα Χρόνου οθόνης στα Μηνύματα και Λίστα ελέγχου οικογένειας που επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνονται για τον έλεγχο των γονικών ελέγχων και πολλά άλλα.

    Το iCloud Shared Photo Library επιτρέπει στις οικογένειες να συνεισφέρουν σε μια πρόσθετη βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud. Ένας διακόπτης απευθείας στην εφαρμογή Κάμερα μπορεί να μοιράζεται νέες φωτογραφίες απευθείας στην κοινόχρηστη οικογενειακή βιβλιοθήκη και οι έξυπνες προτάσεις κοινής χρήσης διευκολύνουν την προσθήκη νέων φωτογραφιών. Όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα και οι φωτογραφίες θα εμφανίζονται στις μνήμες και στα γραφικά στοιχεία όλων.

    Safety Check

    Το iOS 16 περιλαμβάνει νέες δυνατότητες απορρήτου και ασφάλειας. Ο Έλεγχος ασφαλείας είναι μια νέα ενότητα στις Ρυθμίσεις για τον έλεγχο και την επεξεργασία τυχόν πρόσβασης που παραχωρείται σε άλλους χρήστες, παρέχοντας έναν τρόπο γρήγορης διαχείρισης και ανάκλησης της πρόσβασης, επαναφοράς αδειών απορρήτου, προστασίας της πρόσβασης στα μηνύματα και διακοπής κοινής χρήσης δεδομένων τοποθεσίας.

    Home App

    Η εφαρμογή Home έχει επανασχεδιαστεί πλήρως στο iOS 16, με μια νέα προβολή κύριας καρτέλας για να βλέπετε ολόκληρο το σπίτι σε ένα μέρος. Υπάρχουν νέες αποκλειστικές κατηγορίες κατά μήκος της κορυφής για το κλίμα, την ασφάλεια και πολλά άλλα, ενώ τα μεγάλα, διακριτικά πλακάκια διασφαλίζουν ότι τα αξεσουάρ είναι πιο αναγνωρίσιμα.

    Το iOS 16 φέρνει επίσης βασικές βελτιώσεις στην εφαρμογή Home για να την κάνει πιο αξιόπιστη και υποστηρίζει το πρότυπο Matter. Η νέα εφαρμογή Home είναι διαθέσιμη σε iPhone, iPad και Mac.

    Άλλα Χαρακτηριστικά

    Το iOS 16 περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις στο Spatial Audio με AirPods, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν την κάμερα TrueDepth στο iPhone για να δημιουργήσουν μια πιο ακριβή εμπειρία ακρόασης, QuickNote στο iPhone για πρώτη φορά, Rapid Security Response, την εφαρμογή Fitness στο iPhone χωρίς ανάγκη για Apple Watch, Spotlight στο dock, πρόσθετες προσαρμογές Memoji και πολλά άλλα.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.