16.1 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Η Apple ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των παιδιών: iMessage χαρακτηριστικά, iCloud Photo scanning κ.α

    Η Apple σήμερα ανακοίνωσε μια σειρά ενεργειών στον τομέα της προστασίας των παιδιών για το iPhone, iPad και Mac. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται νέες μέτρα ασφαλείας για την εφαρμογή μηνυμάτων, εντοπισμός περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας στο iCloud μέχρι και αναβαθμισμένες πληροφορίες για την Siri και την Αναζήτηση.

    Η Apple τονίζει πως αυτό το νέο πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο αλλά η προστασία των παιδικών είναι τεράστια ευθύνη. Έτσι η εταιρεία θα συνεχίσει την προσπάθεια της αυτή και στο άμεσο μέλλον με νέες ανακοινώσεις.

    Μηνύματα

    H πρώτη ανακοίνωση σήμερα έχει να κάνει με ένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας στην επικοινωνία μέσω της εφαρμογής Messages. Η Apple εξηγεί πως όταν ένα παιδί που ανήκει σε έναν iCloud Family λογαριασμό λάβει η προσπαθήσει να στείλει φωτογραφίες με ανάρμοστο περιεχόμενο σεξουαλικής φύσης τότε αυτόματα θα εμφανιστεί ένα μήνυμα προειδοποίησης.

    Όταν το παιδί λάβει μια τέτοια φωτογραφία η φωτογραφία αυτόματα θα θολώσει και η εφαρμογή μηνυμάτων θα εμφανίσει ένα μήνυμα που θα γράφει “μπορεί να πρόκειται για ευαίσθητο περιεχόμενο. Αν το παιδί κάνει tap για να δει αυτή την φωτό τότε θα εμφανιστεί ένα νέο μήνυμα που θα εξηγεί γιατί αυτή η φωτογραφία μπήκε σε αυτή την κατηγορία.

    Εν συνεχεία το μήνυμα αναφέρει πως αν το παιδί αποφασίσει να δει την φωτογραφία οι γονείς του μέσω του iCloud Family θα λάβουν και εκείνοι μια ειδοποίηση για αυτή την ενέργεια του. Επίσης το αναδυόμενο αυτό μήνυμα έχει και έναν γρήγορο σύνδεσμο για αναζήτηση βοήθειας.

    Αν τώρα το παιδί είναι εκείνο που θέλει να στείλει μια τέτοια φωτογραφία θα δουν ένα παρόμοιο μήνυμα. Η Apple αναφέρει πως το παιδί θα λάβει μια προειδοποίηση πριν στείλει την φωτογραφία και οι γονείς θα λάβουν ένα μήνυμα αν αποφασίσει να το κάνει.

    Η εταιρεία εξηγεί πως η εφαρμογή από την ίδια την συσκευή χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να κάνει ανάλυση των επισυναπτόμενων φωτογραφιών για να εντοπίσει εκείνες που έχουν τέτοιο ευαίσθητο περιεχόμενο.

    Η Apple αναφέρει πως αυτό το χαρακτηριστικό “έρχεται αργότερα μέσα στο χρόνο στου iCloud Family λογαριασμούς” σε αναβάθμιση του iOS 15, iPadOS 15 και macOS Monterey ενώ η διάθεση του θα ξεκινήσει πρώτα στην Αμερική.

    CSAM εντοπισμός

    Στο δεύτερο μέτρο η Apple ανακοινώνει μια σειρά από νέα βήματα στην καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας – Child Sexual Abuse Material (CSAM).

    Το χαρακτηριστικό αυτό θα επιτρέπει στην Apple να αναγνωρίζει τέτοιες φωτογραφίες όταν αυτές αποθηκεύονται στις iCloud φωτογραφίες. Η Apple μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνει επίσης αναφορές στις αρχές που είναι υπεύθυνες για CSAM φαινόμενα.

    Η Apple τονίζει πως η μέθοδος αυτή έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτικότητα των χρηστών σε πρωταρχικό ρόλο. Η Apple λοιπόν αναλύει τις εικόνες στην συσκευή του χρήση για να δει αν υπάρχουν κάποιες ταυτοποιήσεις με την βάση δεδομένων CSAM. Όλη η διαδικασία γίνεται στην ίδια την συσκευή του χρήστη.

    Η Apple εξηγεί:

    “Πριν μια εικόνα αποθηκευτεί στις iCloud Φωτογραφίες μια διαδικασία ταύτισης πραγματοποιείται στην συσκευή για αυτή την εικόνα με ένα σετ που ονομάζεται CSAM Hashes. Αυτή η διαδικασία είναι κρυπτογραφημένη και δείχνει αν βρεθεί κάποια ταύτιση χωρίς όμως να αποκαλύπτει το αποτέλεσμα. Έτσι η Apple δεν έχει καμία πληροφορία για φωτογραφίες χρηστών που δεν ταυτίζονται με κάτι τέτοιο. Επίσης ακόμη και σε περίπτωση ταύτισης ο χρήστης δεν ειδοποιείται”

    Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες υπάρχουν στους παρακάτω συνδέσμους:

    H Apple αναφέρει πως αυτό το χαρακτηριστικό έρχεται στην Αμερική και ευελπιστεί πως σύντομα θα γίνει διαθέσιμο και σε παγκόσμια κλίμακα.

    Τέλος η Apple φέρνει αναβαθμίσεις στην Siri και την Αναζήτηση:

    “H Apple προσφέρει επιπλέον συμβουλές στην Siri και στην Αναζήτηση δίνοντας πρόσβαση σε επιπλέον πηγές για να βοηθήσει γονείς και παιδιά για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια αλλά και για την βοήθεια σε περιστατικά που δεν είναι ασφαλή.”

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.