Αφότου ανώτατο δικαστήριο στην Αμερική έδωσε την έγκριση του για την υπόθεση κατηγοριών για μονοπωλιακές πρακτικές της Apple σε ότι αφορά το App Store, η νέα απάντηση της Apple πάνω σε αυτό ήταν η δημιουργία μιας νέας σελίδας με την ονομασία App Store Principles and Practices.
Η εταιρεία παίρνει μια πολύ ισχυρή θέση τονίζοντας πως αν και θέλει τον ανταγωνισμό πάρα αυτά προτεραιότητα της είναι η προστασία των καταναλωτών της.
“Είναι το κατάστημα μας. Και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό….”
Η σελίδα ξεκινάει αναφέροντας τον διπλό στόχο της πλατφόρμας αυτής της Apple και συνεχίζει εξηγώντας την προστασία που προσφέρει.
“Δημιουργήσαμε το App Store με δύο στόχους στο μυαλό μας: Το ότι θα είναι ένα ασφαλές μέρος και ένα μέρος που θα το εμπιστεύονται οι καταναλωτές μας ώστε να ανακαλύπτουν και να κάνουν λήψη εφαρμογών, ενώ επίσης θέλαμε να είναι και μια πολύ καλή επιχειρηματική προοπτική για όλους τους προγραμματιστές μας.
Πιστεύουμε πως ότι έχει το κατάστημα μας λέει πολλά για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Υποστηρίζουμε σθεναρά όλες τις απόψεις που παρουσιάζονται στο App Store. Πέρα όμως από αυτό κάνουμε σοβαρά βήματα ώστε να ελέγχουμε πως οι εφαρμογές δείχνουν σεβασμό σε χρήστες με διαφορετικές απόψεις ενώ απορρίπτουμε εφαρμογές για οποιοδήποτε περιεχόμενο ή συμπεριφορά που πιστεύουμε πως ξεπερνάει κάποια όρια και ειδικά όταν βάζει σε ρίσκο τα παιδιά. Για παράδειγμα απαγορεύουμε εφαρμογές που έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο, ρατσιστικά στοιχεία και πολλά ακόμη”
Η εταιρεία αναφέρει πως κάνει reviews σε 100,000 εφαρμογές την εβδομάδα από τις οποίες το 60% γίνεται δεκτό. Οι προγραμματιστές έχουν την επιλογή να καταθέσουν εκ νέου την εφαρμογή τους ή να κάνουν ένσταση με την Apple να αναφέρει πως η review ομάδα κάνει περί τις 1000 κλήσεις την εβδομάδα έτσι ώστε να βοηθήσει τους προγραμματιστές στο να γίνει η εφαρμογή τους δεκτή.
Η Apple επίσης τονίζει πως στο App Store δεν προσφέρει μόνο εφαρμογές επί πληρωμή από τις οποίες λαμβάνει ένα μερίδιο αυτής. Υπάρχουν ουσιαστικά 8 κατηγορίες για τις εφαρμογές με την Apple να μην λαμβάνει τίποτα στις 4 από αυτές.
- Δωρεάν
- Δωρεάν με διαφημίσεις
- Δωρεάν με προϊόντα και υπηρεσίες
- Reader εφαρμογές (για παράδειγμα η Kindle)
Υπάρχουν και οι παρακάτω 4 κατηγορίες που η Apple λαμβάνει χρήματα επί των αγορών αυτών.
- Δωρεάν με in-app αγορές (30% το μερίδιο της Apple)
- Επί πληρωμή (30%)
- Δωρεάν με συνδρομή (30% τον πρώτο χρόνο, 15% τα επόμενα χρόνια)
- Cross-platform (30% μόνο για αγορές που γίνονται εντός της εφαρμογής)
Η Apple αναφέρει τέλος και δίνει παραδείγματα εφαρμογών τρίτων που συναγωνίζονται τις δικές της εφαρμογές όπως αυτές των Calendar, Camera, iCloud, Mail, Maps, Messages, Apple Music, Notes, Podcasts, Apple TV, FaceTime, και Safari.