21.1 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Η Apple άνοιξε θυγατρική στην Ελλάδα με μετοχικό κεφάλαιο 450.000 ευρώ

    Θυγατρική εταιρεία στην χώρα μας αποφάσισε να δημιουργήσει ο πολυεθνικός κολοσσός της Αpple σύμφωνα με δημοσίευμα του Bussinessnews. Mόλις πριν λίγες ημέρες ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Αpple ΕΠΕ (Αpple LTD) με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 450. 000 ευρώ και έδρα στο Μαρούσι Αττικής. Σκοπός της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών σε συνδεδεμένες εταιρείες του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών marketing και υπηρεσιών, που σχετίζονται με την προώθηση των πωλήσεων, κυρίως στον τομέα των προσωπικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Η εταιρεία ιδρύθηκε από δυο θυγατρικές της Apple, που εδρεύουν στο Κόρκ της Ιρλανδίας και αποτελούν τους δύο μοναδικούς εταίρους της νεοσύστατης ΕΠΕ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Apple International Limited (AOI), που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο έχοντας καταβάλλει τα 449.999 ευρώ του Μετοχικού Κεφαλαίου και την Apple Retail Europe Limited, που συμμετέχει με μόλις 1 ευρώ στην εταιρεία.

    Διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν οριστεί για αόριστο χρονικό διάστημα ο Michael Joseph Boyd Jr, o οποίος αποτελεί τον Director of Global Treasury Operations της Apple Inc και εργάζεται για περισσότερα από 15 χρόνια στον γίγαντα της τεχνολογίας, και ο Peter Ronald Denwood, o οποίος διατηρεί τον ρόλο του Director of International Corporate Law στην Apple Inc. από το 2013, ενώ έχει διατελέσει και επικεφαλής των θυγατρικών της σε Ουκρανία και Ινδία.

    Ποια είναι η ΑΟΙ που αποδίδει μερίσματα ύψους 196,7 δις δολαρίων στην μητρική Apple Inc.

    Η Apple Operations International (AOI), είναι μια από τις τρεις θυγατρικές της Apple στην Iρλανδία που έχουν δεχθεί έντονη κριτική καθώς θεωρούνται πως διαχειρίζονται το κολοσσιαίο κεφάλαιο του εκτός ΗΠΑ τζίρου της Apple και η Κομισιόν τις έχει κατηγορήσει πως πρόκειται στην ουσία για εταιρείες-φαντασματα που δεν πλήρωναν φόρους για πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Mάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το 2016 την Apple να καταβάλλει 13 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που έκανε η Ιρλανδία ειδικά για την Apple συνιστούσαν «κρατική ενίσχυση». Το 2020, όμως το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε πως «η Κομισιόν δεν κατάφερε να αποδείξει σε επαρκές νομικό επίπεδο ότι υπήρχε προνόμιο».

    Η Apple Operations International (AOI) φαίνεται πως αποτελεί μητρική εταιρεία των διαφόρων θυγατρικών (σαν την ελληνική Apple EΠΕ) που διατηρεί ο πολυεθνικός κολοσσός εκτός ΗΠΑ . Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική της έκθεση, αυτή και οι διάφορες θυγατρικές της απασχολούν 47.337 εργαζόμενους, με τους 6.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ιρλανδία, όπου η Apple συμπεριλαμβάνεται στους σημαντικότερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

    Αν και η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ιρλανδία το 1980 μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποβάλλει την οικονομική της έκθεση στην σχετική αρχή της χώρας. Με βάση το πιο πρόσφατο έγγραφο, το οποίο αφορά το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2020, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 28 δις ευρώ (33,8 δις δολάρια), καταγράφοντας μείωση 19% σε σχέση με το 2019. Η κάμψη, μάλιστα, προέκυψε παρά την αύξηση κατά 5% του τζίρου στα 148, 16 δις δολάρια από τα 140,99 δις του 2019. Βασικός παράγοντας, βέβαια, ήταν ο διπλασιασμός του ποσού, που δήλωσε η εταιρεία πως επένδυσε για Έρευνα και Ανάπτυξη (Research & Development). Συγκεκριμένα η εν λόγω δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 7,59 δις δολάρια το 2019 στα 15,48 δις δολάρια το 2020.

    Η εταιρεία λειτουργεί σαν holding company για άλλες θυγατρικές της Apple και μεταξύ άλλων κατασκευάζει και αναπτύσσει το σύνολο των προϊόντων της επιχείρησης που ίδρυσε ο Steve Jobs και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον πλανήτη μας. Στην οικονομική χρήση του 2020 διενειμε μέρισμα ύψους 81,5 δις δολαρίων ενώ στην χρήση του 2019 απέδωσε το ιλιγγιώδες ποσό των 196,7 δις δολαρίων στην μητρική Apple Inc.

    Οι συνεργασίες της Apple στην Ελλάδα

    Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία iSquare είναι ο επίσημος διανομέας όλων των προϊόντων Apple για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και έχει ως αντικείμενο τη διανομή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αλλά και το σχεδιασμό, υλοποίηση και παροχή ολοκληρωμένων λύσεων τεχνολογίας συνοδευόμενες από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πληροφορικής. Η iSquare είναι εταιρεία μέλος του Ομίλου Quest, στον οποίο ανήκει και η iStorm, η μοναδική αλυσίδα λιανικής πώλησης Apple Premium Reseller (APR) στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διαθέτει εννιά καταστήματα, εκ των οποίων, τέσσερα βρίσκονται στην Αθήνα (στο Κολωνάκι, το εμπορικό κέντρο River West και το εμπορικό κέντρο Golden Hall και στη Γλυφάδα), δύο στη Θεσσαλονίκη (στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και το εμπορικό κέντρο Πλατεία, στην Τσιμισκή), ένα στην πόλη της Ρόδου, 25ης Μαρτίου 1 και Εθελοντών Δωδεκανήσου και δύο στην Κύπρο, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.