17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    ΕΛΤΑ: Ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή στο ΦΠΑ

    Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν τους πελάτες τους για την έναρξη ισχύος νέων μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ. Και σύμφωνα με αυτήν, από την 1η Ιουλίου, θα καλούνται πλέον να καταβάλουν ΦΠΑ ακόμα και για διαδικτυακές αγορές μικρότερες των €22 που θα εισαχθούν στην Ελλάδα από τρίτες χώρες, από την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως της ημέρας αγοράς.

    Οι αγορές αυτές μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από σχετικές χρεώσεις.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιβολή των νέων κανόνων και υποχρεώσεων ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν ότι είχε ζητηθεί να υπάρξει ικανός χρόνος προετοιμασίας, που δεν δόθηκε. Εμμέσως προειδοποιούν για προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Όπως τονίζεται, τα ΕΛΤΑ ζητούν «την κατανόηση των πελατών τους για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αντικειμένων από χώρες εκτός Ε.Ε. που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση αυτών στα τελωνεία της χώρας εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας».

    Συγκεκριμένα ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (PostEurop), της οποίας μέλος είναι τα ΕΛΤΑ, επεσήμανε προς την Ε.Ε. την ανάγκη καθορισμού μεταβατικής περιόδου για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι μη αναμενόμενες επιβαρύνσεις ΦΠΑ από τους καταναλωτές, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

    Από την πλευρά τους, τα ΕΛΤΑ υποχρεούνται να εναρμονιστούν με τη νέα ενωσιακή πολιτική, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκολύνουν τους πελάτες τους στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται.

    Υπογραμμίζουν όμως ότι για τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις κατά την παραλαβή των μικροδεμάτων τους, τα ΕΛΤΑ δεν φέρουν καμία ευθύνη.

    Σημειώνεται ότι η επιβολή των νέων μέτρων από την ΕΕ υπαγορεύθηκε εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του e-commerce, το οποίο επιτάχυνε η πανδημία, για αντικείμενα αξίας μέχρι 150€ (B2C), προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η οποία επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ για τα Κράτη Μέλη.

    Ποιος πληρώνει και πότε

    Στην χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η απόδοση του φόρου θα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

    1. Ειδικό καθεστώς εισαγωγής (import one stop shop–IOSS), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο διαδικτυακός πωλητής και o φόρος αποδίδεται σε μία ηλεκτρονική πύλη «one-stop shop». Προβλέπεται δηλαδή η λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

    2. Ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή του ΦΠΑ (special arrangements), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο παραλήπτης του δέματος και ο φόρος αποδίδεται, για λογαριασμό του, από τον ταχυδρομικό φορέα.

    Η νέα αυτή διαδικασία, εφόσον τα αντικείμενα αξίας μέχρι 150€ έχουν αποσταλεί από τις χώρες, με ευθύνη του αποστολέα, με όλες τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή ή μέσω του καθεστώτος IOSS, δεν θα επιφέρει κάποια επιβάρυνση από τα ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό τους.

    Ενδεχόμενες χρεώσεις για εργασίες εκτελωνισμού θα υπάρξουν μόνον:

    1. για αντικείμενα που δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληροφορίες και

    2. στην περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιβάλει η ΑΑΔΕ.

    Τονίζεται ότι η επιβολή ΦΠΑ εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο εισόδου των εμπορευμάτων στην Ε.Ε. -και όχι το χρόνο παραγγελίας ή αποστολής των αγαθών- και αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξει επιβάρυνση ΦΠΑ για τους καταναλωτές που προχώρησαν σε αγορές πριν την 1η Ιουλίου.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.