17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Διαβάστε περισσότερα αποσπάσματα με τεράστιο ενδιαφέρον από το “Becoming Steve Jobs” βιβλίο

    Becoming-Steve-Jobs

    Ειλικρινά περιμένουμε πως και πως να διαβάσουμε το νέο βιογραφικό βιβλίο για τον Steve Jobs με την ονομασία Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader. Το νέο αυτό βιβλίο το έχουν επιμεληθεί οι βετεράνοι δημοσιογράφοι Brent Schlender και Rick Tetzeli, που υπόσχονται πως θα δώσουν το στίγμα της ζωής του μεγάλου άνδρα της Apple μια και καλή.

    Οι δύο συγγραφείς πήραν συνεντεύξεις από σημαντικά πρόσωπα για αυτό το βιβλίο συμπεριλαμβανομένων των  Tim Cook, Jony Ive, Eddy Cue, John Lasseter της Pixar, Disney CEO Bob Iger αλλά και της γυναίκας του Jobs, Laurene Powell Jobs.

    To αποτέλεσμα από τις παραπάνω ενέργειες είναι ένα βιβλίο με πολύ σημαντικές ανέκδοτες ιστορίες για τον Steve Jobs και με πάρα πολλές αποκαλύψεις.

    Ένας από τους βασικούς στόχους του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με τον σωστό τρόπο την ιστορία του Jobs και να μπορέσει οριοθετήσει τις σημαντικές καταστάσεις με διαφορετικό και καλύτερο τρόπο από ότι έκανε η βιογραφία του Walter Isaacson που κυκλοφόρησε το 2011.

    Στο άρθρο μας εδώ θα βρείτε την πρώτη αναφορά μας και μετάφραση σε κάποιες συγκλονιστικές ιστορίες του βιβλίου, μέσα σε αυτές, και η εξιστόρηση του γεγονότος πως ο Tim Cook προσπάθησε να δωρίσει ένα μικρό κομμάτι από το ίδιο του το συκώτι στο άρρωστο Steve Jobs.

    Σήμερα σας έχουμε ακόμη μια σειρά από μεταφρασμένα αποσπάσματα του βιβλίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

    Ο στοργικός και ευαίσθητος Steve

    Ο Steve ήταν ιδιαίτερα ευγενικός στους συναδέλφους πάρα πολλές φορές δημιουργώντας εκπλήξεις μιας και όλοι γνώριζαν το πόσο απαιτητικός ήταν στην δουλειά του.

    Ο Cook αναφέρει πως ο Steve τηλεφώνησε στην μητέρα του για να τον πείσει να γίνει πιο κοινωνικός. Ο Cook ήταν ιδιαίτερα κλειστός στον εαυτό του εκείνη την εποχή ειδικά μιας και το γεγονός πως ήταν gay δεν ήθελε να διαρρεύσει για περισσότερο από έναν λόγους.

    “Ο Steve που γνώρισα ήταν ο άνθρωπος που με έπεισε να έχω μια κοινωνική ζωή, όχι γιατί ήμουν το κατοικίδιο του αλλά γιατί ήξερε το πόσο σημαντικό πράγμα ήταν η οικογένεια στην ζωή του και ήθελε το ίδιο και για εμένα.

    Μια μέρα κάλεσε την μητέρα μου – Δεν ήξερε καν την μητέρα μου προσωπικά μιας και μένει στην Αλαμπάμα. Της είπε πως με ψάχνει αλλά ξέρει πως να με βρει. Μίλησε στην μητέρα μου για εμένα. Είναι πολλές τέτοιες στιγμές που ο Steve έδειχνε ένα στοργικό, ευαίσθητο και ευγενικό πρόσωπο. Αυτό ήταν κομμάτι του χαρακτήρα του. Κάποιος για τον οποίο τα χρήματα έχουν την μεγαλύτερη αξία δεν συμπεριφέρεται έτσι. Ο Steve δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος.”

    Ο Steve έδινε σημασία στον άνθρωπο τονίζει ο Tim Cook χαρακτηριστικά.

    “Τον ενδιέφεραν πολλά πράγματα. Ναι ήταν παθιασμένος για πολλά και ήθελε σχεδόν τα πάντα να είναι τέλεια. Και αυτό ήταν το μεγαλείο του. Πολλοί παρερμήνευαν το πάθος του ως εγωπάθεια και ειρωνεία. Όχι δεν λέω πως ήταν Άγιος. Δεν λέω αυτό. Κανείς μας δεν είναι. Αλλά είναι απαράδεκτο κάποιο να υποστηρίζουν πως δεν ήταν πάνω από όλα άνθρωπος που νοιαζόταν για τους άλλους”

    Ο Tim αναφέρει πως ο Steve δεν ήταν ένας υπερόπτης που δεν θα εξηγούσε τις αποφάσεις του στους πιο χαμηλά από αυτόν.

    “Τον Steve τον ενδιέφερε πάρα πολύ το γιατί. Το γιατί πίσω από μια απόφαση. Αρχικά θα τον βλέπαμε να κάνει κάτι. Αλλά όσο θα περνούσαν οι μέρες θα κατανάλωνε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί μου και με άλλους ανθρώπους εξηγώντας τι τον ώθησε στο να το κάνει και γιατί πήρε μια τέτοια απόφαση. Θα μας εξηγούσε ακόμη και γιατί είδε κάτι λίγο διαφορετικά από τους υπόλοιπους.

    Αυτός ήταν και ένας λόγος που σκέφτηκε το Apple University. Για αυτόν ήταν ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσει και να μορφώσει μια νέα γενιά ηγετών δείχνοντας τους με τον καλύτερο τρόπο το τι πέρασε ο ίδιος αλλά και να τους παρουσιάσει τα λάθη τα δικά του και όλων μας”

    Η βιογραφία του Issacson ήταν απίστευτα άδικη

    Ο Cook αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτό:

    “H εικόνα του Steve δεν έχει περαστεί σωστά. Πιστεύω πως το βιβλίο του Isaacson ήταν απίστευτα άδικο για τον Steve. Ήταν μια συλλογή πραγμάτων που είχαν γραφτεί και παλαιότερα ενώ όλο το βιβλίο δείχνει μόνο μικρά μέρη της προσωπικότητας του. Διαβάζοντας το κάποιος μπορεί να θεωρήσει πως ο Steve ήταν πλεονέκτης και εγωμανής. Ο Isaacson δεν κατάφερε να παρουσιάσει τον άνθρωπο.”

    Τα πλάνα διαδοχής ξεκίνησαν το 2004

    Η Apple είχε κατηγορηθεί από μέλη του συμβουλίου των μετόχων της καθώς και από αναλυτές για το λόγο του ότι δεν είχε ένα πλάνο διαδοχής. Η αλήθεια όμως ήταν τελείως διαφορετική μιας και πριν ο Steve παραιτηθεί από την θέση του CEO της Apple είχε προτείνει και επιμένει στο πλάνο διαδοχής του που ήθελε τον Tim Cook ως νέο CEO της εταιρείας.

    Η προετοιμασία μάλιστα αυτού του πλάνου διαδοχής μάλλον ξεκίνησε από τον Steve το 2004, ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη πως είχε καρκίνο στο πάγκρεας και πολύ πριν τα iPhone και iPad κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά.

    Κάνοντας τον Cook νέο CEO της Apple.

    Δύο μήνες πριν το θάνατο του ο Jobs κάλεσε τον Cook για να του ανακοινώσει την απόφαση του πως αυτός θα ήταν ο νέος CEO της Apple.

    Στις 11 Αυγούστου του 2011, μια Κυριακή, ο Steve κάλεσε τον Tim Cook και του είπε να περάσει από το σπίτι του. Θέλω να σου μιλήσω για κάτι του είχε πει. Όταν ο Cook τον ρώτησε πότε ήθελε να περάσει ο Steve του είπε αμέσως τώρα.

    Ο Cook έσπευσε και άκουσε από τον Steve να του ανακοινώνει πως αυτός θα ήταν ο νέος CEO της Apple. O Cook όταν άκουσε αυτά τα λόγια πίστευε πως ο Steve είχε πολύ χρόνο μπροστά του μιας και μιλήσανε αρκετά για το τι θα σήμαινε η νέα του αυτή η θέση με τον Steve να παραμένει στην θέση του προέδρου της Apple. O Cook ρώτησε τον Steve τι δεν θα ήθελε να κάνει από αυτή την νέα θέση που το κάνει ο ίδιος τώρα. Ήταν μια πολύ έξυπνη συζήτηση αναφέρει χαρακτηριστικά ο Cook, μου είπε πως θα έπαιρνα πλέον όλες τις αποφάσεις για την Apple. Μάλιστα για να τον πειράξει για αυτό ο Cook του έφερε ένα παράδειγμα – Αν δω μια διαφήμιση που μου αρέσει για την εταιρεία μας θα την τρέξω κανονική χωρίς εσύ να είσαι σύμφωνος με αυτό; O Steve έβαλε τα γέλια – Ελπίζω τουλάχιστον πριν το κάνεις να με ρωτήσεις, του είπε και συνέχισε να γελάει.

    Ο Cook τον ρώτησε εκείνη την μέρα περισσότερες από τρεις φορές αν ήταν σίγουρος για αυτή του την απόφαση. Ο λόγος ήταν πως ο Steve έδειχνε να επανέρχεται και να νικάει την ασθένεια του. Δυστυχώς όμως αυτό ήταν μια αναλαμπή λίγο πριν τον θάνατο του.

    “Αν πιστεύεις πως είναι σημαντικό για κάποιον να καταλάβει την κουλτούρα της Apple τότε επιλέγεις για διάδοχο σου έναν μέσα από την ίδια την εταιρεία. Αν αποφάσιζα να φύγω σήμερα θα έκανα ότι και ο Steve παρουσιάζοντας ένα διάδοχο μου μέσα από την εταιρεία. Έναν άνθρωπο που θα καταλάβαινε την πολυπλοκότητα του τι κάνουμε και την κουλτούρα μας. Ο Steve πίστευε στο concept των Beatles και είχε απόλυτο δικαίο. Δηλαδή μια ομάδα ανθρώπων που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με διαφορετικά χαρακτηριστικά που συλλογικά όμως μεγαλουργούν. Ο Steve ήξερε πως δεν θα έπρεπε να τον αντικαταστήσει κάποιος με τα ίδια στοιχεία με αυτών ενώ παράλληλα ήξερε πως ούτε εγώ στην θέση του θα έκανα από την ίδια θέση κάτι παρόμοιο.”

    Οι τελευταίες ώρες του Steve

    8 εβδομάδες αφότου ο Steve είπε στον Cook ότι θα γινόταν ο νέος CEO της Apple τα πράγματα πήραν μια πολύ άσχημη τροπή.

    “Είδα μαζί του μια ταινία την Παρασκευή πριν πεθάνει. Είδαμε το Remember the Titans μια συγκινητική ταινία για έναν ήρωα που κανένας δεν τον είδε να φτάνει εκεί που έφτασε. Μου δημιούργησε μεγάλη έκπληξη που ήθελε να δούμε αυτή την ταινία. Τον ρώτησα αν ήταν σίγουρος μιας και ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν ένας αθλητής και στον Steve δεν του άρεσαν καθόλου τα αθλήματα. Την είδαμε όμως και μιλήσαμε για μια σειρά από πράγματα. Στην επιστροφή σκεφτόμουν πως τελικά ήταν χαρούμενος και ευτυχισμένος. Το Σαββατοκύριακο όμως όλα έγιναν κόλαση”

    Η Apple είναι εδώ για έναν μεγάλο λόγο 

    “Η Apple δεν είναι μια απλή εταιρεία αλλά έχει μια μαγεία. Αυτό το πιστεύαμε και οι δύο. Πραγματικά αγαπώ την Apple και πιστεύω πως η Apple είναι εδώ για έναν μεγαλύτερο λόγο. Υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες σαν εμάς πλέον. Ο Steve ήθελε οι άνθρωποι να αγαπάνε την Apple, όχι απλά να δουλεύουν για αυτή αλλά να την αγαπάνε και να καταλαβαίνουν τις αξίες και τα πιστεύω που έχει ως εταιρεία. Δεν έκανε αυτές τις αρχές και αξίες αφίσες και δεν τις έγραψε κάπου αλλά ήθελε οι άνθρωποι να τις καταλαβαίνουν. Ήθελε οι άνθρωποι να δουλεύουν για ένα μεγαλύτερο καλό και υψηλότερο σκοπό”

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles