Friday, September 20, 2024

Δημόσια έσοδα €15 δισ. ετησίως στερούν τα πλαστά προϊόντα

Ανοιχτή πληγή για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν τα προϊόντα παραποίησης και απομίμησης. Τα πλαστά προϊόντα στερούν την Ένωση από δημόσια έσοδα της τάξης των €15 δισ. ετησίως σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Η παραποίηση και απομίμηση προϊόντων συνεπάγεται για τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών απώλεια εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία, καθώς και από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους παράνομους κατασκευαστές. Την περίοδο 2014-2017, οι απώλειες πωλήσεων ήταν της τάξης των €83 δισ. ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι την ίδια περίοδο χάθηκαν περισσότερες από 671.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας του εμπορίου πλαστών προϊόντων εντός της Ένωσης.

Πρόκειται για απώλεια εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία, καθώς και από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορώνΣύμφωνα με μια νέα έκθεση, που δημοσίευσε χθες το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), τα αναφερόμενα επικίνδυνα προϊόντα παραποίησης και απομίμησης εκτιμάται ότι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές. “Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης δεν υποβάλλονται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους, στους οποίους υποβάλλονται τα αυθεντικά προϊόντα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση ή χρήση από ανθρώπους”, αναφέρει η έκθεση.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται, “η οικονομική και κοινωνική ζημία, που προκαλείται, στερεί έσοδα από τις κυβερνήσεις και ενδέχεται να υποστηρίζει σοβαρά εγκλήματα, όπως η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.

Έρευνα, που διεξήγαγαν από κοινού το EUIPO και η Ευρωπόλ, αποκαλύπτει δεσμούς μεταξύ των πλαστών προϊόντων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Από το 2016, οι φορείς επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν διεξαγάγει 29 μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις για την πάταξη της παραποίησης, της απομίμησης και της πειρατείας. Στόχος ήταν οργανωμένες συμμορίες, που εμπλέκονται και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Πλαστά προϊόντα
Το EUIPO εκτιμά ότι κάθε χρόνο σημειώνονται στην Ε.Ε. απώλειες πωλήσεων ύψους €19 δισ. μόνο στον τομέα καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης, των οίνων και των οινοπνευματωδών ποτών, στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα των παιχνιδιών. Ειδικότερα, η αξία των απωλειών σε πωλήσεις στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης σημείωσε αύξηση άνω των €2,5 δισ. σε σύγκριση με την προηγούμενη σχετική ανάλυση που δημοσίευσε το EUIPO το 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των υπό εξέταση τομέων.

Σχεδόν το 14,1 % των πωλήσεων του τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης (€9,6 δισ.) χάνεται σε ετήσια βάση σε ολόκληρη την Ε.Ε., λόγω της παρουσίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης.

Στην Ελλάδα, η αξία της απώλειας πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα ανήλθε στο 25,8 %, ήτοι σε €319 εκατ. σε ετήσια βάση, καταγράφοντας αύξηση ύψους €85 εκατ. σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.