19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Δείτε πώς συγκρίνεται η απόδοση του νέου Apple TV 4K με το PS5 και πολλά άλλα

    Το πιο πρόσφατο Apple TV 4K είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές για περίπου μία εβδομάδα και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που έχει κάνει η Apple με τη φετινή αναθεώρηση. Το νέο Apple TV 4K τροφοδοτείται από το τσιπ A15 Bionic και οι νέες σε βάθος δοκιμές από το FlatpanelsHD προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πώς συγκρίνεται με κονσόλες παιχνιδιών όπως το Playstation 4 και το Playstation 5.

    Το τσιπ A15 που χρησιμοποιείται από το φετινό Apple TV 4K έχει GPU 4 πυρήνων, αντί για την έκδοση GPU 5 πυρήνων που χρησιμοποιήθηκε στο iPhone 13 Pro. Διαθέτει επίσης CPU 4 πυρήνων και όχι CPU 5 πυρήνων, δείχνοντας και πάλι ότι είναι βασικά μια “προσαρμοσμένη” έκδοση του τσιπ A15 Bionic που χρησιμοποιείται σε άλλες συσκευές.

    Όσον αφορά την απόδοση σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά Apple TV με τσιπ A12 στο εσωτερικό, οι δοκιμές που έγιναν από το FlatpanelsHD δείχνουν ότι το φετινό Apple TV 4K είναι «περίπου 40% πιο γρήγορο». Η Apple διαφημίζει ότι θα πρέπει να είναι 50% πιο γρήγορο, αλλά αυτή η διαφορά θα μπορούσε απλώς να οφείλεται σε διαφορές στη μεθοδολογία δοκιμών.

    Μια άλλη αλλαγή φέτος είναι ότι το πιο πρόσφατο Apple TV 4K δεν έχει ανεμιστήρα στο εσωτερικό, κάτι που οδηγεί σε μικρότερο και ελαφρύτερο σχεδιασμό. Πώς επηρεάζει αυτό την απόδοση, την ψύξη και το throttling; Το νέο Apple TV 4K στην πραγματικότητα τα πάει αρκετά καλύτερα σε αυτούς τους τομείς.

    Στη δοκιμή αναφοράς της CPU μας, το A15 ήταν περίπου 40% ταχύτερο από το A12 στο προηγούμενο Apple TV – λιγότερο από τη βελτίωση κατά 50% που ισχυρίστηκε η Apple, η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία δοκιμών. Από την άλλη, με έκπληξη είδαμε το λιγότερα φαινόμενα throttling του Α15 από το Α12, δεδομένου ότι δεν έχει ενεργή ψύξη. Μια δοκιμασία καταπόνησης CPU διάρκειας 20 λεπτών μείωσε το A12 στο 65%, ενώ το A15 μειώθηκε σε μόλις 84%, που σημαίνει ότι το νέο Apple TV 4K μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της απόδοσης της CPU κατά τη διάρκεια παρατεταμένων μεγάλων φορτίων στα παιχνίδι.

    Όσον αφορά τις συγκρίσεις με κονσόλες παιχνιδιών όπως το PS5 και το Xbox One:

    Η CPU στο A15 Bionic είναι πολύ, πολύ πιο γρήγορη από τις κονσόλες παιχνιδιών προηγούμενης γενιάς, όπως το Xbox One και το PlayStation 5. Ο πυρήνας απόδοσης της CPU του A15 είναι επίσης σημαντικά ταχύτερος από τον πυρήνα της CPU του PS5 (απόδοση ενός πυρήνα), αλλά το PS5 προχωρά και πάει καλύτερα σε αποδόσεις πολλαπλών πυρήνων επειδή έχει 8 πυρήνες σε αντίθεση με 5 πυρήνες στην έκδοση Apple TV του A15.

    Όσον αφορά τη GPU, το Apple TV 4K (2022) στα χαρτιά υπερβαίνει το 1 TFlop γραφικής απόδοσης, αλλά το πόσο είναι λίγο ασαφές καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες GPU ή εφαρμογές συγκριτικής αξιολόγησης για το tvOS. Όσον αφορά την απόδοση των TFlops, εξακολουθεί να μην μπορεί να ταιριάξει με κονσόλες παιχνιδιών τελευταίας γενιάς όπως το Xbox One και έχει μόνο τη μισή ποσότητα μνήμης RAM (4 GB έναντι 8 GB).

    Από την άλλη, το Apple TV 4K (2022) έχει πολύ πιο γρήγορη μνήμη RAM και είναι εξοπλισμένο με πολύ γρήγορο NVMe SSD σε αντίθεση με τον παλιό σκληρό δίσκο στις κονσόλες τελευταίας γενιάς. Αρχίζουμε να φτάνουμε σε ένα σημείο όπου τα παιχνίδια Xbox One και PS4 θα πρέπει, θεωρητικά, να μπορούν να παίζονται στο Apple TV χωρίς πάρα πολλούς συμβιβασμούς.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.