Γιατί οι κυβερνήσεις αγνοούν το πρόγραμμα ινχηλάτησης της Apple και της Google

0
2869

Ως τώρα πιστεύουμε πως σας έχουμε παρουσιάσει αρκετά καλά την εφαρμογή – API ινχηλάτησης που από κοινού Apple και Google δημιούργησαν.

Ο τρόπος ιχνηλάτησης αυτός μπορεί να γίνει μέσω των smartphones, χρησιμοποιώντας το Bluetooth ως μέτρο αναγνώρισης της επαφής με άλλους ανθρώπους που έχουν στην κινητή συσκευή τους το αντίστοιχο πρόγραμμα. Το συμπέρασμα είναι πως αν εσείς ή κάποιος έχει έρθει σε επαφή με φορέα του COVID-19 άμεσα μπορεί να έχετε μια ειδοποίηση πιθανής έκθεσης σας στον ιό και έτσι να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες.

Από την στιγμή που αυτό το σενάριο ιχνηλάτησης μέσω smartphones έγινε γνωστό μια σειρά από άρθρα εμφανιστήκαν που έδειχναν προς έκπληξη μας είναι η αλήθεια ένα κοινό στοιχείο. Οι περισσότερες κυβερνήσεις και κέντρα υγείας των χωρών καθώς και ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα βασικά της τεχνολογίας αυτής…..

Ένα από τα σημεία έντονης συζήτησης της εφαρμογής αυτής ήταν το αν η συλλογή δεδομένων θα γίνεται κεντρικά ή μη κεντρικά. Η πρώτη μέθοδος θέλει δεδομένων χρηστών και κάποιες προσωπικές πληροφορίες να αποθηκεύονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων ενώ η δεύτερη μέθοδος θέλει αυτά τα ίδια δεδομένα να αποθηκεύονται αποκλειστικά στην συσκευή του χρήση. Το API της Apple και της Google είναι βασισμένο στο δεύτερο. Αυτό σημαίνει πως εφαρμογές που κάνουν συλλογή δεδομένων των χρηστών και αποστολή τους σε μια κεντρική βάση δεδομένων δεν θα δουλεύουν στο iOS. Η πρώτη κυβέρνηση που εν μέρη έγινε “ρεζίλι”με βάση αυτό ήταν αυτή της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία λοιπόν πίεσε έντονα με μια εφαρμογή που εν μέρη πήγε να παρακάμψει το API πλαίσιο της Apple και της Google. Όλοι γνωρίζουμε πως αν μια εφαρμογή δεν υποστηρίζει ακριβώς αυτό το API τότε δεν θα λειτουργήσει σωστά και ενώ τρέχει στο παρασκήνιο της συσκευής του χρήστη. Οι κυβερνητικές αρχές της χώρας όμως επέμεναν πως τελικά η εφαρμογή που είχαν δημιουργήσει δούλευε τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο με την χρήση του API αυτού.

Βέβαια μετά από μερικές μέρες οι ίδιες κυβερνητικές αρχές δεν μπορούσαν να κρύψουν την αλήθεια και πολύ και αναγκάστηκαν να αναφέρουν πως αν και η εφαρμογή τους ήταν πολύ καλή πάρα αυτά η σύνδεση δεν ήταν επιτυχημένη όταν η συσκευή ήταν κλειδωμένη και αυτή έτρεχε στο παρασκήνιο…. Έτσι η κυβέρνηση της Αυστραλίας πήρε τελικά την απόφαση να αναβαθμίσει την εφαρμογή της κάνοντας ορθή χρήση του API της Google και της Apple για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Οι κυβερνήσεις τώρα της Αγγλίας και της Γαλλίας επίσης συνέχισαν να πιέζουν για λύσεις ιχνηλάτησης που δεν βασίζονται στο API της Apple και της Google κάτι το οποίο σημαίνει πως σύντομα θα διαπιστώσουν αυτό που διαπίστωσε και η Αυστραλία. Μάλιστα μια αναφορά που διέρρευσε από την Αγγλία ήδη κάνει λόγο πως η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθέτηση τελικά το Apple/Google API ειδικά μιας και η μεθοδολογία συλλογής δεδομένων χρηστών σε μια κεντρική βάση δεδομένων θεωρήθηκε μη ηθική από αρμόδιες αρχές της χώρας για αυτά τα θέματα.

Η Γερμανία τώρα αρχικά είχε πορευτεί στο ίδιο μήκος κύματος με την Γαλλία και την Αγγλία δοκιμάζοντας να δημιουργήσει μια εφαρμογή χωρίς το Apple/Google API και ενός μοντέλου συλλογής δεδομένων σε απομακρυσμένη βάση.

Η χώρα τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών μια εβδομάδα μετά και αποφάσισε πως τελικά θα χρησιμοποιούσε την πρόταση της Apple και της Google στην εφαρμογή της. Αυτό έγινε γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μια ανοιχτή επιστολή από εκατοντάδες ερευνητές προειδοποιούσε πως η αρχική μεθοδολογία της εφαρμογής θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο και ρίσκο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και όχι μόνο.

Παρά το πάθημα της Αυστραλίας, την αλλαγή στάσης της Γερμανίας συνεχίζουν οι κυβερνήσεις να μην καταλαβαίνουν όσο θα έπρεπε την πρόταση της Apple και της Google.

Πρόσφατα άρθρο της The Washington Post επικαλούμενο δύο ειδικούς ανέφερε πως το σύστημα της Apple και της Google είναι πρακτικά άχρηστο…. Αυτούς τους ειδικούς ο Joh Gruber πολλοί σωστά ανέδειξε τονίζοντας πως δεν ξέραν καν για τι μιλούσαν…

Ο Gruber ανέδειξε μια σειρά από σημαντικά λάθη σε αυτό το άρθρο ξεκινώντας πως εκεί γινόταν αναφορά για μια τεχνολογία παρακολούθησης του ιού. Καμία εφαρμογή δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον ίδιο τον ιό. Η Apple και η Google προσπαθούν να βοηθήσουν στην μείωση της διάδοσης του ιού.

Φυσικά αυτό δεν ήταν το μόνο άρθρο που προσπάθησε να αμαυρώσει την προσπάθεια της Apple με την Google με τεράστιες ανακρίβειες που αποδείκνυαν πως οι αρθρογράφοι αυτών των άρθρων αλλά και οι πηγές τους απλά δεν ήξεραν για το τι μιλούσαν….

Εν κατακλείδι αυτό που είναι σίγουρο είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της τεχνολογίας ιχνηλάτησης. Αυτό που απέδειξε το παράδειγμα της Αυστραλίας βέβαια είναι πως κυβερνήσεις που δεν υιοθετούν το πλαίσιο της Apple και της Google απλά χάνουν χρόνο, πολλά χρήματα ενώ αναλώνουν πάρα πολλούς πόρους σε λύσεις που τελικά αργά η γρήγορα δεν θα λειτουργήσουν.

Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε όλοι είναι πως εν μέσω πανδημίας ο χρόνος δεν είναι μόνο χρήμα αλλά και ανθρώπινες ζωές….