19.5 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Γιατί η Apple μπορεί να φτιάξει ένα stylus για το iPad

    hero-ipad-stylus-pen

    Τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλές φήμες για τα styluses και πιο συγκεκριμένα για το αν η Apple θα δημιουργήσει ένα μαζί με το φημολογούμενο iPad Pro.

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά και να πούμε πως όπως και τα αδέλφια τους δηλαδή τα στυλό τα styluses δεν είναι για να κάνουνε τα πάτα. Έτσι δεν θα χρησιμοποιούσατε ένα στύλο για να σηκώσετε ένα φίλο χαρτί με τον ίδιο τρόπο που είναι άχρηστο να χρησιμοποιήσετε ένα stylus για να ανοίξετε μια εφαρμογή.

    Ο Steve Jobs ήταν αρνητικός στα styluses γενικότερα αλλά την εποχή που το είπε αναφερόταν στην χρήση τους – το να φτιάξει κάποιος styluses για να κάνει πληκτρολόγηση αντί να χρησιμοποιήσει multitouch gestures έκανε τον Steve Jobs να πει “Θα χρησιμοποιήσουμε το βασικό εργαλείο του ανθρώπου από την αρχή της δημιουργίας του, δηλαδή το ίδιο το δάχτυλο”. Και ναι είχε δίκαιο.

    Το θέμα είναι να έχεις το κατάλληλο εργαλείο για την κατάλληλη δουλειά και υπάρχουν λόγοι για την ύπαρξη των styluses όπως η ζωγραφική, οι σημειώσεις ή ακόμη και η χρήση ενός ψηφιακού όργανου. Για αυτές τις περιπτώσεις η χρήση ενός stylus όχι μόνο έχει βάση αλλά είναι απαραίτητη. Σίγουρα κάποιος θα πει πως υπάρχουν καλλιτέχνες εκεί έξω που έχουν δημιουργήσει απίστευτα ψηφιακά έργα στα iPads του ήδη χωρίς ένα stylus αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται για την ζωγραφική για παράδειγμα. Όπως και να το κάνουμε η χρήση του δαχτύλου σε κάτι τέτοιο έχει εργονομικές και όχι μόνο δυσκολίες.

    Αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλοί τρίτοι κατασκευαστές που έχουν δημιουργήσει iPad styluses για να απευθυνθούν στο παραπάνω κοινό. Έτσι έχουμε στην αγορά λύσεις όπως αυτές των Ten One, Adonit, Wacom, LynkTec, FiftyThree, και Studio Neat, αλλά και πολλά ακόμη. Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια μάλιστα πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει styluses με απίστευτη ευαισθησία και ανταπόκριση στην επιφάνεια ενός iPad.

    Ακόμη όμως και οι καλύτερες λύσεις της αγοράς έχουν περιορισμούς στην χρηστικότητα τους και αυτό γιατί οι οθόνες της Apple δεν είναι σχεδιασμένες για ένα stylus. Ποτέ δεν ήταν. Οι αισθητήρες πίσω από την οθόνη είναι δημιουργημένοι έτσι ώστε να αντιδρούν καλύτερα σε ερεθίσματα από το δάχτυλο του χρήστη.

    Έτσι λοιπόν προβλήματα όπως στην ακρίβεια ή καθυστερήσεις στην ενέργεια του χρήστη είναι κοινά φαινόμενα για όλα τα styluses της αγοράς. Οι προγραμματιστές προσπαθούν να τα ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα σε κάποιες εφαρμογές και να “κοροϊδέψουν” το hardware της Apple αλλά όπως καταλαβαίνετε και αυτό δεν έχει τα ιδανικά αποτελέσματα.

    Η Apple όμως μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά.

    Αν λοιπόν η εταιρεία αποφασίσει να δημιουργήσει ένα stylus για το iPad θα πρέπει αρχικά να αλλάξει και να επαναπροσδιορίσει τις οθόνες της για να δέχονται ερεθίσματα από μια συσκευή όπως ένα στυλό. Μια τέτοια ενέργεια θα ξεκλείδωνε πολλές λειτουργίες και διεπαφές τόσο για τους προγραμματιστές αλλά και για τους ίδιους τους χρήστες και ειδικά αυτούς που ένα stylus θα ήταν ευχής έργον – βλέπε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, ζωγράφους κλπ.

    Το να αλλάξει όμως η Apple τις οθόνες και πιο σημαντικό να επαναπρογραμματίσει τους αισθητήρες αυτών είναι κάτι που αξίζει τον κόπο για την εταιρεία; Αυτή είναι η πραγματική ερώτηση.

    Γιατί λοιπόν η Apple να δημιουργήσει ένα stylus εν έτη 2015. Δυο λόγοι μπορεί να είναι οι νέες αγορές αλλά και η νέα τεχνολογία.

    Η Apple θα μπορούσε να πουλήσει εκατομμύρια τέτοια styluses σε μια τεράστια γκάμα χρηστών ανά τον κόσμο, από τους πιο απλούς μέχρι τους power χρήστες. Επίσης κάτι τέτοιο θα υιοθετούνταν από πολλές εταιρείες που ακόμη χρησιμοποιούν για πολλά πράγματα το χαρτί και το στιλό.

    Το σημαντικότερο στοιχείο όμως για να γίνει κάτι τέτοιο επιτυχία είναι στην τεχνολογία που θα πρέπει να παρουσιάσει η Apple έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση στους χρήστες πως γράφουν πάνω σε ένα χαρτί αντί στο iPad τους. Τεχνολογίας όπως αυτή της haptic αλλά και άλλες που ήδη έχει πατέντες η Apple θα έπρεπε αρμονικά να λειτουργήσουν μέσα στο stylus της Apple.

    To γεγονός μάλιστα πως μπορεί να έχουμε μια μεγαλύτερη επιφάνεια με το iPad Pro δίνει στην Apple ένα καλύτερο περιβάλλον για να δημιουργήσει μια τεχνολογία για το stylus της. Σίγουρα δεν θα είναι μικρό εγχείρημα αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά πως αν θέλει η Apple μπορεί να το κάνει έστω και αν αντιμετωπίσει δυσκολίες.

    Κλείνοντας να πούμε πως οι φήμες για ένα iPad stylus ακούγονται τα τελευταία 5 χρόνια συνεχώς και πολλές από αυτές προέρχονται και από αρκετά αξιόπιστες πηγές. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα δούμε κάτι τέτοιο φέτος αλλά ειλικρινά θα το θέλαμε.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,700SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles