Γιατί η Apple δεν μιλάει ποτέ για την RAM, μέγεθος μπαταρίας, ή ταχύτητα ρολογιού του επεξεργαστή - AppleWorldHellas
Saturday, December 28, 2024

Γιατί η Apple δεν μιλάει ποτέ για την RAM, μέγεθος μπαταρίας, ή ταχύτητα ρολογιού του επεξεργαστή

Η Apple δεν υπάρχει περίπτωση να αναφέρει πόση RAM έχει ένα iPhone της. Επίσης δεν θα αποκαλύψει το μέγεθος της μπαταρίας. Δεν θα παρουσιάσουν ούτε την ταχύτητα του ρολογιού των δικών της σχεδιασμού επεξεργαστών – Δεν θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως;

Το σύνδρομο των τεχνικών χαρακτηριστικών

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά στις μέρες μας είναι πρακτικά ανούσια μιας και δείχνουν μεγέθη που δεν συμβαδίζουν σχεδόν ποτέ με την ποιότητα και την εμπειρία χρήσης.

Επειδή όμως υπάρχουν κάποιοι καταναλωτές σε κάποιες αγορές που ακόμη αγοράζουν με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε μια συσκευασία κάποιες εταιρείες φτάνουν σε αστεία επίπεδα για να παρουσιάσουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχουμε συστήματα φακών με 4 κάμερες από τις οποίες οι δύο είναι 2MP μόλις. Απλά για να μπορέσουν να προσθέσουν ακόμη ένα μεγαλύτερο νούμερο….

Δεν έχουμε πληροφορίες για την RAM

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την RAM. Τα iPhones δεν χρειάζονται όσοι RAM απαιτούν οι Android συσκευές. Αυτή είναι μια απλή αλήθεια και άκρως αντικειμενική.

Αρχικά η Apple δημιουργεί τα iPhones και το iOS ως ένα πακέτο από το πρώτο εξάρτημα hardware μέχρι το τελευταίο pixel σε ένα εικονίδιο εφαρμογής. Η Google δημιουργεί το Android ως λογισμικό αλλά μια σειρά από εταιρείες το παραμετροποιούν η κάθε μια ξεχωριστά και διαφορετικά. Αυτό σημαίνει πως ο καταναλωτής έχει περισσότερες επιλογές αλλά λιγότερη ομαλότητα λογισμικού και συσκευής.

Επίσης όλες οι iOS εφαρμογές είναι γραμμένες με Objective C και Swift. Έτσι και εδώ υπάρχει μια συνέχεια και ταύτιση. Από την άλλη οι Android εφαρμογές τρέχουν μέσω virtual machines. Αρχικά με την ονομασία Dalvik και τώρα Android Runtime οι εφαρμογές στην πλατφόρμα της Google είναι γραμμένες σε Java ή Kotlin. Αυτό για ακόμη μια φορά σημαίνει από την μια μεγαλύτερη ευελιξία μεν αλλά λιγότερος χώρος για ομαλότητα.

Φυσικά εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το iOS χρησιμοποιεί αυτόματες αναφορές αρίθμησης και το Android χρησιμοποιεί το γνωστό Garbage Collection και σίγουρα υπάρχουν υπερ και κατά και για τα δύο απλά η Apple χρειάζεται λιγότερη RAM με την μεθοδολογία αυτή που έχει επιλέξει.

Επιπλέον το multitasking και η διαχείριση μνήμης είναι διαφορετικά. Τόσο το iOS όσο και το Android μπορούν να κάνουν πολλά στον τομέα του multitasking. Πρώτο ο Steve Jobs είχε δείξει μια εφαρμογή να εναλλάσσεται στο πρώτο iPhone. Η Apple ποτέ δεν επέλεξε ένα πλήρη multitasking σε εφαρμογές τρίτων που βλέπουν το iOS ως μια κονσόλα. Η Google παρουσιάζει το Android ως ένα πλήρης υπολογιστικό περιβάλλον στην αντίπερα όχθη. Έτσι μπορεί να μείνεις από RAM στο Android αλλά στο iOS το ίδιο το λογισμικό θα σου δώσει τόσο όση χρειάζεται μια εφαρμογή που τρέχει εκείνη την στιγμή ο χρήστης. Αν κάποια εφαρμογή προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει περισσότερη RAM στο iOS τότε απλά δεν μπορεί…

Δεν έχουμε πληροφορίες για το μέγεθος της μπαταρίας

Το ίδιο ισχύει και για την μπαταρία. Όλα τα παραπάνω μαζί με το systems-on-a-chip που σχεδιάζει η Apple για τα iPhone της από το 2010 και έπειτα σημαίνει ότι τα iPhones καταπονούν την μπαταρία τους λιγότερο από ότι μια τυπική Android συσκευή.

Και σίγουρα και τα δύο λογισμικά κάνουν παρόμοιες ενέργειες όπως το να μοιράζουν όγκο ενέργειας μεταξύ πυρήνων, χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση για καλύτερη διαχείριση της κατανομής της ενέργειας και πολλά ακόμη.

Το να βάζεις όμως σε μια συσκευή μεγαλύτερη μπαταρία έχει και τα αρνητικά της. Οι μπαταρίες ζεσταίνονται, έχουν βάρος και δημιουργούν θέματα στα radio σήματα.

Η Apple λοιπόν παίρνει κάθε φορά την απόφαση για το πόσο μικρότερη μπαταρία χρειάζονται για να παρουσιάσουν αυτό που θέλουν στο επίπεδο που το θέλουν. Για αυτό λοιπόν η εταιρεία δεν αναφέρει πουθενά το μέγεθος της μπαταρίας αλλά παρουσιάζει την απόδοση της ή της ώρες χρήσης που μπορεί να δώσει σε διάφορες ενέργειες του χρήστη.

Ταχύτητα Ρολογιού; Όχι

Το ίδιο και για την ταχύτητα του ρολογιού του επεξεργαστή. Η Apple κάθε χρόνο παρουσιάζει μερικούς από τους ταχύτερους επεξεργαστές παγκοσμίως. Απίστευτα γρήγοροι στον mobile χώρο και πλέον και στον desktop με τους M1 επεξεργαστές.

Δεν αναφέρουν όμως ποτέ την ταχύτητα του ρολογιού του επεξεργαστή. Αυτό γιατί για την Apple ένας τέτοιος αριθμός είναι απλά μια πληροφορία της τελικής υλοποίησης και τίποτα παραπάνω. Όλα έχουν να κάνουν με ψηλότερες και χαμηλότερες συχνότητες σε παραλληλισμό με την διαχείριση θερμότητας.

Η Apple σε αντίθεση με άλλες εταιρείες δεν θα ανεβάσει ποτέ την συχνότητα ενός επεξεργαστή σε βάρος της κατανάλωσης ενέργειας ή αύξηση στην θερμότητα.

Αυτό σημαίνει πως άλλες εταιρείες θα παρουσιάζουν υψηλότερους αριθμούς πυρήνων, υψηλότερες συχνότητες, υψηλότερα τα πάντα πέρα από την αποδοτικότητα.

Για την Apple αυτή οι αριθμοί δεν έχουν σημασία για συζήτηση αλλά αυτό που μετράει είναι η αποδοτικότητα στην λειτουργία. Για αυτό λοιπόν θα δούμε πως τα AirPods, AirPods Pro ακόμη και τα νέα AirPods Max δεν έχουν διακόπτες κλεισίματος.

Σχεδιασμός για τον άνθρωπο

Η Apple σχεδιάζει συσκευές έτσι ώστε το 80-90% των χρηστών τους να μην αγχώνονται για θέματα όπως η διαχείριση της μπαταρίας της συσκευή ή με το να την κλείνουν τελείως.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως το υπόλοιπο 10-20% των χρηστών που λατρεύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και αγχώνονται για την διαχείριση των ενεργειών της συσκευής εξαγριώνονται.

Ο μέσος χρήστης όμως δεν θα πρέπει να ανησυχεί για να διατηρεί την συσκευή του φορτισμένη συνεχώς μεταξύ 20 και 80% για παράδειγμα. Έτσι η Apple για αυτό για παράδειγμα δημιουργεί καλύτερους ελέγχους για την φόρτιση των συσκευών της. Οι χρήστες δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν θα μείνουν από μπαταρία και για αυτό η Apple χρησιμοποιεί αισθητήρες ώστε να βάζει τις συσκευές σε ύπνο όταν για παράδειγμα δεν κινούνται.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η φιλοσοφία της Apple είναι η σωστή ή καλή για τον καθένα. Ούτε πως και η φιλοσοφία της Apple είναι η σωστή για όλους. Ας μην ξεχνάμε πως και η ίδια έχει μια σειρά από bugs που έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς πολλούς πονοκεφάλους στους χρήστες της.

Η Apple πρεσβεύει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία είναι ευκολότερη και πιο εύκολα προσβάσιμη προς όλους μακριά από πολυπλοκότητες και σύνθετες ρυθμίσεις. Η Apple προσπαθεί να κάνει τα πράγματα απλά να δουλεύουν.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο σχεδιασμός και οι αποδόσεις είναι συχνά τόσο άρτιες και καλές που και οι λεγόμενοι nerds θέλουν να έχουν στην κατοχή τους μια τέτοια συσκευή. Είναι όμως εκείνοι οι χρήστες που θέλουν την ίδια στιγμή να δουν πως όλα δουλεύουν και πως όχι και να έχουν και πρόσβαση σε παραμετροποιήσεις και έτσι συγκρούονται άσχημα με την φιλοσοφία της Apple.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.
Video thumbnail
Quad Lock iPhone 16 Series Cases Review - Ένα μοναδικό οικοσύστημα που διαφέρει
16:31
Video thumbnail
iPhone 16 Pro Unboxing και Πρώτες Εντυπώσεις: Πόσο εύκολα θα κερδίσει τους καταναλωτές φέτος;
29:30
Video thumbnail
🐁 Logitech MX Master 3S για Mac: Το καλύτερο ποντίκι για χρήστες Mac;
24:21
Video thumbnail
🖥️🥸 Minisforum NAB6 Lite: Ένα Mini PC που δεν πρέπει να προσπεράσετε
29:21
Video thumbnail
🤩 Govee TV Backlight 3 Lite: Το δοκιμάσαμε, εντυπωσιατήκαμε και σας έχουμε και εκπτωτική προσφορά!
36:04
Video thumbnail
😮🤩 Withings Body Scan: Δοκιμάσαμε την πιο έξυπνη και premium ζυγαριά της αγοράς!
29:31
Video thumbnail
Withings ScanWatch 2 Review: Η διαφορετικότητα του που μας κέρδισε
37:34
Video thumbnail
💼 GRAMS28 109 Essential Case & 132 Essential Pro Case Review: Μια μοναδική εμπειρία που ξεχωρίζει
26:50
Video thumbnail
👨🏻‍💻 Lofree Flow Keyboard: Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο χαμηλού προφίλ που δεν πρέπει να προσπεράσετε
15:52
Video thumbnail
Lululook 360 Rotating Foldable Laptop Stand: Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς;
18:54
Video thumbnail
Mujjo δερμάτινες θήκες για iPhone 15 Pro/Pro Max Review: Γιατί και φέτος είναι στις top επιλογές
15:09
Video thumbnail
📱iPhone 15 Pro Max Review: Ακόμη πιο κοντά στο τέλειο
42:11