21.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Αντιμετώπιση του adware (ανεπιθύμητες διαφημίσεις)

    Mac_virus_627_355

    Tο blog The Safe Mac μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο μπούσουλας για αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν να κάνουν με κακόβουλο λογισμικό (malware). Ενώ δίνει λύσεις και για το adware που δεν μπορεί να θεωρηθεί συλλήβδην σαν malware αφού βρίσκεται στην γραμμή, στο όριο μεταξύ νόμιμου software και malware.

    To blog λοιπόν έχει ήδη δημοσιεύσει το ενδιαφέρον άρθρο Adware Removal Guide ενώ προ ημερών κυκλοφόρησε και ένα δικό του Adware Removal Tool (script) για ριζική αντιμετώπιση του θέματος adware, όπως περιγράφεται πιο κάτω.

    Από που προέρχεται το adware ;

    Συχνά έρχεται ενσωματωμένο σε installers άλλων εφαρμογών. Ενίοτε αυτό οφείλεται στην προσκόλληση του σε ένα γνήσιο (αυθεντικό) software από ένα ανενδοίαστο download site. Ενώ μπορεί και ο developer να έχει επιλέξει ώστε ο installer της εφαρμογής του να επιτρέπει χρήση του από τον adware developer. Επίσης, μπορεί να εγκατασταθεί με δόλιο τρόπο παριστάνοντας κάτι που δεν είναι, πρακτικά παραπλανώντας τον χρήστη ώστε να το εγκαταστήσει.

    Ποια είναι τα συμπτώματα ;

    Το πιο σύνηθες σύμπτωμα του adware είναι η εμφάνιση στην οθόνη διαφημίσεων ενώ δεν θα έπρεπε. Συχνά δε το adware μεταβάλει το home page του browser και τις ρυθμίσεις της μηχανής αναζήτησης ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και ανά κατεύθυνση (redirect) από αυθεντικές σελίδες σε σελίδες σχεδιασμένες για το οικονομικό όφελος του adware developer. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και δευτερεύοντα θέματα όπως μη σωστή απεικόνιση σελίδων ή κρασάρισμα του browser λόγω παρεμβολής μη έγκυρων HTML κωδίκων.

    Πάντως, θέματα με ανεπιθύμητες διαφημίσεις στον browser δεν προκαλούνται απαραίτητα από adware. Μπορεί δηλαδή να προκληθούν από ένα παραβιασμένο δίκτυο ή από την ίδια την ιστοσελίδα.

    Adware Removal Tool

    Πρόκειται για ένα AppleScript, για απομάκρυνση γνωστού Mac adware, ενώ το κατεβάζετε με click εδώ.

    Προς το παρόν το script δεν είναι πιστοποιημένο (signed), έτσι θα μπλοκαριστεί από τον Gatekeeper εφ’ όσον τον έχετε ενεργοποιήσει. Για να το αποφύγετε χωρίς να πειράξετε τις ρυθμίσεις του Gatekeeper, δεξί click (ή ctrl-click) στο εικονίδιο του και Open.

    ▲ Το script είναι σε “beta” testing, παρ’ ότι δε έχει δοκιμασθεί εκτενώς χωρίς προβλήματα, κάνετε χρήση τoυ με δική σας ευθύνη. Πάντως μεριμνάτε πρωτύτερα για backup του συστήματος με το Time Machine.

    Χρήση του Adware Removal Tool

    Η χρήση του script είναι απλή, μόλις το ανοίξετε κάνει από μόνο του τα πάντα, με μερικές ερωτήσεις ενδιάμεσα.

    Αρχικά λοιπόν θα ελέγξει για τυχόν updates που συνιστάται να κατεβάσετε. Στη συνέχεια θα ζητηθεί να κλείσει τoν browser(s) για να ξεκινήσει με την αναζήτηση και μεταφορά στον κάδο όποιου adware εντοπίσει. Δεν θα τα διαγράψει ώστε να έχετε την δυνατότητα του Finder ▹ Edit ▹ Undo Move …

    Σε χρήση του Safari, το script ενδέχεται να ρωτήσει πως να προχωρήσει στην συνέχεια, οπότε ακολουθείτε τις υποδείξεις του.

    Όμως σε εντοπισμό του εξαιρετικά προβληματικού Genieo με εμφάνιση του πιο κάτω μηνύματος, click Don’t Delete και ακολουθείτε τα βήματα του άρθρου για απεγκατάσταση του.

    Βασικά λοιπόν τρέχετε το script προσεκτικά, αξιολογείτε τα μηνύματα του κι όλα θα πάνε καλά.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Πηγή:Macnotes.gr 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles