Το τεύχος Φεβρουαρίου του New Yorker παρουσιάζει μια εκτενή συνέντευξη του ηγέτη του σχεδιασμού της Apple Jonathan Ive ο οποίος μαζί με τον Steve Jobs αποτελέσαν την αιχμή του δόρατος για την ανάσταση της Apple και που πλέον είναι το και το δεξί χέρι του Tim Cook.
O Steve Jobs τον αποκαλούσε “τον καλύτερο μου φίλο σε όλο τον κόσμο” και αυτό λέει πολλά.
Ο τίτλος της συνέντευξης – άρθρου είναι “Ο σχηματισμός των πραγμάτων που θα έρθουν στο μέλλον” όπου και έχουμε ένα εκ βάθος προφίλ στα ενδότερα του μυαλό του ηγέτη του σχεδιασμού της Apple για μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως το Apple Watch, τα αυτοκίνητα, την δημιουργία του iPhone 6 αλλά και την σχέση του με τον Steve Jobs.
Παρακάτω σας έχουμε τα σημαντικότερα αυτής της συνέντευξης:
Λίγα εισαγωγικά για τον Jonathan Ive και την ιστορία του στην Apple.
O Jonathan Ive εντάχθηκε στην Apple το 1992.
Μετά την επιστροφή του Jobs στην Apple ο Ive ήταν από τους υπαλλήλους που τον κέρδισαν με μιας και η αρχή της μοναδικής σχέσης τους γεννήθηκε.
Ο Ive σχεδίασε τον πρώτο iMac και MacBook καθώς και τα MacBook Pro, iMac, MacBook Air, Mac mini, iPod, iPod touch, iPhone, iPad, iPad mini, Apple Watch.
Το 2012 ανέλαβε την ευθύνη και την ηγεσία όλης της σχεδιαστικής ομάδας της Apple και μερικούς μήνες μετά άλλαξε τον σχεδιασμό του iOS και OS X.
O Ive είναι ο βιομηχανικός σχεδιαστής εκείνος με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και μια από τις ισχυρότερες φυσιογνωμίες της Apple μετά τον CEO της εταιρείας Tim Cook.
O Jobs είχε αναφέρει συγκεκριμένα -“Δεν είναι απλά ένας σχεδιαστής. Για αυτό και δουλεύει απ ευθείας μαζί μου. Έχει περισσότερη δύναμη στον τομέα των ενεργειών περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο υπάλληλο μου. Δεν υπάρχει κάποιος που να του πει τι κάνει και τι όχι. Έτσι θέλησα να οργανώσω την επαγγελματική σχέση του μαζί μου”
Αυτοκίνητα
Ο Ive και ο αδελφικός φίλος του και σχεδιαστής Marc Newson (τον οποίο η Apple προσέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο) είναι λάτρεις των ακριβών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα ο Ive έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Aston Martin του καθώς και στην Bentley Mulsanne. Ο ίδιος αναφέρει για την σχέση του με τα αυτοκίνητα:
“Υπάρχουν ορισμένα αυτοκίνητα σε κυκλοφορία που με σοκάρουν με την άσχημη εμφάνιση τους. Ενός ανθρώπου το αυτοκίνητο είναι ενός αλλού ανθρώπου η θέα” Την ώρα που ο Ive ανέφερε αυτά ένα ασημένιο Toyota sedan πέρασε από μπροστά τους. “Καταλαβαίνεις τι εννοώ λοιπόν” είπε αναφερόμενος σε αυτό το αυτοκίνητο. “Δημιουργεί προβληματισμό έτσι δεν είναι; Είναι ένα τίποτα, έτσι δεν είναι; Είναι απλά ένα ανούσιο όχημα”
Ρολόγια
Ένα από τα αγαπημένα ρολόγια του Ive είναι αυτό που έχει σχεδιάσει ο φίλος του Marc Newson και φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Ο Ive ανέφερε στην συνέντευξη του πως οι βλέψεις της Apple για τον χώρο των wearables είχαν ξεκινήσει κοντά στον θάνατο του Steve Jobs το 2011.
O Ive πίστευε και πιστεύει πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να φοράνε συνεχώς το ίδιο εμφανισιακά ρολόι. Για αυτό τον λόγο επέμενε πως το smartwatch της Apple θα έπρεπε να ακολουθήσει την μόδα και να προσφέρεται σε μια σειρά μοντέλων με το καθένα από αυτά να μπορεί να παρεμετροποιήθει από τον χρήστη με διαφορετικά λουράκια και στιλ.
Η ερώτηση που είχαμε τότε ήταν “Πως θα δημιουργήσουμε μια σειρά από προϊόντα αλλά να κρατήσουμε μια καθαρή και μοναδική άποψή; Θα μπορούσαμε να τα κάνουμε από αλουμίνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, χρυσό ή διαφορετικά κράματα χρυσού.” είπε χαρακτηριστικά ο Ive ενώ συνέχισε λέγοντας “Δεν έχουμε σταματήσει αυτή την σκέψη”
Γιατί όμως το Apple Watch δεν είναι στρογγυλό όπως το Moto 360;
“Όταν ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του είναι η λίστα με ονόματα και ραντεβού ο κύκλος δεν έχει λογική” ανέφερε ο Ive. Επίσης όταν ρωτήθηκε γιατί το φυσικό κουμπί της συσκευής – Digital Crown – δεν είναι στην μέση αυτής ο Ive απάντησε πως αν τοποθετούσαν το κουμπί αλλού τότε το Watch θα γινόταν ένα τελείως διαφορετικό προϊόν.
Σκοπός του σχεδιασμού του Apple Watch σύμφωνα με τον Ive ήταν η δημιουργία κάτι “παράξενα οικείου” για τον χρήστη.
“Η οθόνη του Apple Watch είναι καλυμμένη από κρύσταλλο από ζαφείρι και κατόπιν το ανοξείδωτο ατσάλι του σασί έχει επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο που να είναι πάρα πολύ σκληρό και ανθεκτικό. Ακόμη και η κεραμική επιφάνεια στο πίσω μέρος του έχει επεξεργαστεί με ενίσχυση από ζαφείρι” ανέφερε ο Ive για τα υλικά του Apple Watch.
Αν κάποιος γνωστός οίκος ρολογιών προσπαθούσε να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο και ίδιο ποιοτικά ο Ive πιστεύει πως αυτή η συσκευή θα κόστιζε πολλά περισσότερα από ότι το Apple Watch.
H τεχνολογία OLED που χρησιμοποιείτε στο Apple Watch προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση στο μαύρο χρώμα από ότι η LCD και έτσι είναι ευκολότερο να αναγνωρίσεις κάτω από την επιφάνεια που τελειώνει η οθόνη και που ξεκινάει το σασί. Οι OLED οθόνες είναι επίσης πιο ενεργειακά οικονομικές από την LCD οθόνη του iPhone.
Ο Ive ενώ αναφερόταν στα παραπάνω πήρε το iPhone 6 του και πάτησε το home button λέγοντας “Όλη η οθόνη ανάβει, αυτό για εμένα μου δίνει την αίσθηση κάτι πολύ πολύ παλαιού”
Ο σχεδιασμός του iPhone 6
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για το πως η Apple αποφάσισε να λανσάρει ένα 4.7 ιντσών και ένα 5.5 ιντσών iPhone; Σύμφωνα με τον Tim Cook “ο Ive δεν το αποφάσισε σε μια μέρα και τους παρουσίασε κάτι τέτοιο. Αρχικά σχεδίασε ένα μόνο μεγαλύτερο iPhone βασισμένο στο iPhone 4 αλλά τελικά δεν του άρεσε μιας και δεν το θεώρησε όμορφο.”
Το iPhone 6 μάλιστα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ο Ive αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη – “Το πρώτο iPhone 6 που αισθανθήκαμε άνετα μαζί του ήταν στις 5.7 ίντσες”
Η σχεδιαστική ομάδα του Ive πειραματίστηκε για αρκετό καιρό με διάφορα σχέδια για το iPhone 6. Μετά από πολλές συζητήσεις κατέληξαν πως οι 5.7 ίντσες ήταν πολύ μεγάλες το ίδιο και οι 5.6.
Έτσι λοιπόν για αρκετό καιρό μελετούσαν πρωτότυπα για κάθε μια ίντσα και ελέγχανε τις διαφορές που μπορεί να έχουν στην ίδια την συσκευή. Όσο αφορά την οπίσθια κάμερα που προεξέχει λίγο στα νέα iPhone 6 ο Ive ανέφερε πως ήταν “μια πολύ πραγματική διαπίστωση που είχε να κάνει με το ίδιο το πάχος της συσκευής”
Η δουλειά του με τον Steve Jobs
O Jobs όταν επέστρεψε στην Apple το 1997 επισκέφτηκε το σχεδιαστικό στούντιο του Ive στο campus της εταιρείας που ήταν γεμάτο από πολλά πρωτότυπα. Η πρώτη κριτική που του έκανε ήταν πως σκεφτόταν πολύ το τι θα νομίζουν οι άλλοι για αυτόν και τα σχέδια του.
Οι δύο άντρες σύντομα ξεκίνησαν να συνεργάζονται πάνω στον πρώτο iMac και με βάση αυτό γεννήθηκε μια δυνατή φιλία.
Ο Jobs όπως γνωρίζουμε δεν ήταν ο ευκολότερος άνθρωπος για να ικανοποιήσεις αλλά πάρα αυτά ο Ive είχε βρει τον κατάλληλο τρόπο για να χειριστεί την πολυδιάστατη αυτή προσωπικότητα του εργοδότη του. Επίσης από νωρίς είχε μάθει να ακούει και να είναι υπομονετικός σε ότι και να του έλεγε ο Jobs.
Μερικά ακόμη στοιχεία για τον Jonathan Ive
- 3 βδομάδες διακοπές είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει λείψει από την Apple
- O τελευταίος χρόνος ήταν ο πιο δύσκολος του από την στιγμή που ξεκίνησε την καριέρα του στην Apple. H πνευμονία που τον ταλαιπώρησε τον κούρασε πολύ σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των νέων προϊόντων της Apple
- Δεν του αρέσει καθόλου η βιογραφία του Steve Jobs που έγραψε ο Walter Isaacson – “Δεν μπορούσε να γράψει χειρότερα” αναφέρει χωρίς δισταγμό
- Πολύ κοντινοί του φίλοι είναι οι Bono, J.J. Abrams, Yo-Yo Ma, Chris Martin και Stephen Fry.
- Η πρόταση του για τον φωτόσπαθο που θα συναντήσουμε στην νέα ταινία Star Wars: The Force Awakens προς τον σκηνοθέτη J.J.Abrams ήταν να είναι “πιο αναλογικό και πιο αρχαίο και έτσι να δίνει μια πιο μοχθηρή εικόνα” .
- Στο στούντιο του συνεχώς ακούγεται η μουσική του “Euro douchepop” μέσω δυνατών ηχείων.
- Τα εικονίδια των εφαρμογών του iPhone τον τρέλαναν στην κυριολεξία.
- Όταν ο Ive είδε για πρώτη φορά τα Google Glass είπε με έντονο τρόπο “είναι σε λάθος μέρος”
- Ο SVP Bob Mansfield ήταν πολύ διστακτικός για το Apple Watch φοβούμενος πως θα δημιουργήσει μια διαφορά μεταξύ των χρηστών που είχαν άνεση χρημάτων και χρηστών που δεν
- Ο Tim Cook έχει πει για τον Ive – “Ο Jony έχει την καλύτερη αίσθηση από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο έχω γνωρίσει στην ζωή μου”
- H ομάδα σχεδιασμού της Apple δέχεται το πολύ έναν νέο σχεδιαστή κάθε χρόνο από μια τεράστια σειρά υποψηφίων που προτείνουν 3 διαφορετικά άτομα που έχουν αναλάβει αποκλειστικά την εύρεση νέων ταλέντων στον σχεδιασμό.