Άποψη: iOS vs Android – Κλειστό vs Ανοιχτό λογισμικό

0
2513

ios-vs-android

Kudos: iNinis

Μπορεί ο τίτλος να παραπλανεί αλλά δεν πρόκειται για σύγκριση. Σύγκριση γίνεται ανάμεσα σε δυο αντικείμενα που είναι ίδια μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα κουκιά με τα φασόλια. Μπορεί να έχουν σχεδόν την ίδια διατροφική αξία αλλά έχουν διαφορετική γεύση. Το ίδιο γίνεται και με τα δυο λειτουργικά. Μπορεί να είναι και τα δυο mobile πλατφόρμες αλλά είναι δυο λειτουργικά με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και συμπεριφορά. Και στα δυο παραδείγματα βλέπουμε ότι τελικά δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση αλλά επιλογή, ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός. Επειδή τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό όσον αφορά ποια πλατφόρμα να προτιμήσουν, είπα να γράψω αυτό το άρθρο ώστε να αναλύσω και να εξετάσω εξονυχιστικά τα δυο λειτουργικά αυτά καθ’ αυτά (χωρίς να μπουν στην μέση συσκευές όπως iPhone, Samsung Galaxy κτλ.) ώστε στο τέλος ο αναγνώστης να γνωρίζει πλέον τι εστί το κάθε λειτουργικό και να είναι έτοιμος να κάνει την τελική επιλογή του. Οπότε ας αρχίσει η ανάλυση!

ios_vs_android_sf.jpg

Δυο λειτουργικά, δυο διαφορετικές φιλοσοφίες

Τι εννοώ δυο διαφορετικές φιλοσοφίες; Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι το Android είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα ενώ το iOS είναι λογισμικό κλειστού κώδικα. Δηλαδή; Πάμε να αναλύσουμε τις δυο έννοιες: Σύμφωνα με το Wikipedia, λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι το λογισμικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας διατίθεται με κάποιον τρόπο ελεύθερα σε όσους ζητούν να τον εξετάσουν, ακόμα και να τον τροποποιήσουν ή αξιοποιήσουν σε άλλες εφαρμογές. Στην περίπτωση του Android, η Google δίνει το λογισμικό της σε όποια εταιρία το ζητήσει (Samsung, HTC, Sony κ.α.) και έπειτα η κάθε εταιρία το τροποποιεί και το διαμορφώνει ανάλογα τις ανάγκες της. Έτσι βλέπουμε στην αγορά συσκευές οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις το λογισμικό είναι τροποποιημένο από την κάθε εταιρία αλλά έχετε την δυνατότητα να επέμβετε και να το διαμορφώσετε ανάλογα τις ανάγκες σας.Αυτά όσον αφορά το λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Όσον αφορά το λειτουργικό κλειστού κώδικα, σύμφωνα με το Wikipedia είναι το λειτουργικό το οποίο επιτρέπει στον τελικό χρήστη την χρήση του λογισμικού εντός περιορισμένου περιβάλλοντος, απαγορεύοντας την αποσυμπίληση του λογισμικού (δηλαδή το να επιχειρηθεί η ανάκτηση του πηγαίου κώδικα από το έτοιμο λογισμικό), και την ανάλυση, τροποποίηση και αναδημιουργία του λογισμικού, και συνήθως απαγορεύονται επίσης η αντιγραφή και διανομή του λογισμικού (είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή) από τρίτα πρόσωπα, καθώς και η χρήση του από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων ή η εγκατάστασή του σε πολλούς υπολογιστές. Στην περίπτωση του iOS, η Apple έχει κατασκευάσει το λογισμικό αποκλειστικά για τις συσκευές της, έτσι ώστε όταν αγοράσετε μια απ’ αυτές, έχετε μια συσκευή η οποία είναι κατευθείαν έτοιμη για χρήση, εξοπλισμένη με ότι χρειαστείτε για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες σας.

Λοιπόν, από την μια μεριά έχουμε ένα λογισμικό στο οποίο έχετε την ελευθερία να επέμβετε και να το διαμορφώσετε όπως θέλετε μέσα από μα πληθώρα ρυθμίσεων η οποία τις περισσότερες φορές είναι μια κουραστική διαδικασία και από την άλλη έχετε ένα λογισμικό το οποίο δεν μπορείτε να το διαμορφώσετε σε μεγάλο βαθμό αλλά είναι έτοιμο από την εταιρία για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις σας, τι θα επιλέξετε τελικά;

ΥΣ: Προς τους φανατικούς αντροϊντάκηδες οι οποίοι το παίζουν ένθερμοι υποστηριχτές του ανοιχτού λογισμικού και δεν αντέχουν τους περιορισμούς που βάζει η Apple στις iOS συσκευές της, έχω να σας θέσω ένα ερώτημα: Τι λειτουργικό έχει ο υπολογιστής σας; Βάζω στοίχημα ότι το 99,9% έχετε Windows ή MacOS , τα οποία παρεπιπτόντως είναι και τα δυο λογισμικά κλειστού κώδικα και άμα σας ρωτήσουν αν γνωρίζετε για το Ubuntu ή το Fedora, το πολύ 10% θα γνωρίζετε να μου πείτε τι είναι και οι υπόλοιποι θα με ρωτήσετε αν είναι νέο παιχνίδι στο Play Store. Τι βγαίνει από αυτή τη μικρή ιστορία; Επειδή τέτοια άτομα το παίζουν γνώστες του αντικειμένου, σας προτρέπω να μην καταπιάνεστε ποτέ από λόγια ενός μόνου ατόμου, ψάξτε, ερευνήστε και διαμορφώσετε την πιο αντικειμενική άποψη ώστε να κάνετε πάντα την σωστή επιλογή.

Σχολιασμός στο φόρουμ