22.8 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Άποψη: Φέρνουν οι ARM επεξεργαστές σχεδιασμού της Apple ένα Mac με οθόνη αφής;

    Αν υπάρχει ένα θέμα που δεν θα φύγει ποτέ όσο και η Apple δημόσια να το αποφεύγει και να το ακυρώνει, είναι αυτό ενός Mac με οθόνη αφής.

    Η τελευταία τροφή για σκέψη πάνω σε αυτό αποτελεί ο νέος ρόλος του βετεράνου Dan Riccio της Apple για τον οποίο η εταιρεία ανέφερε μόνο γενικότητες και τίποτα συγκεκριμένο.

    Ο Michael Simon του Macworld κάνει μια υπόθεση:

    “Αν και είναι φυσικό κάποιος να σκεφτεί πως ο Riccio θα δουλέψει στο Apple Car ή στο Apple Glass project, είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτές οι ομάδες ήδη δουλεύουν και μάλιστα εδώ και καιρό εντατικά και μάλλον ο Riccio ήδη είχε συμμετοχή. Νομίζω ότι το νέο project του Riccio το οποίο η Apple απέκρυψε έχει να κάνει με εκεί που είναι πιο δυνατός και συγκεκριμένα στις οθόνες. Πέρα από το iPad ο Riccio έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη των οθονών του Mac. Σε μια από τις ελάχιστες εμφανίσεις του είχε αναφέρει για την 27 ιντσών 5K iMac οθόνη το 2014: “Το Mac βοηθάει τους χρήστες να κάνουν φανταστικά πράγμα και για πολλούς ανθρώπους είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο δημιουργικότητας τους. Και αυτό που αγαπάμε είναι να το κάνουμε καλύτερο”. Και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς θα κάνει στον νέο ρόλο του στην Apple. Τώρα που η Mac μετάβαση έχει ξεκινήσει και λογικά θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, η Apple μπορεί να εστιάσει στο next big thing: Ένα Mac με οθόνη αφής. Ένα MacBook που θα είναι τόσο λεπτό όσο το iPad αλλά παράλληλα τόσο ισχυρό όσο το M1 MacBook Air. Δεν θα είναι απλά ένα MacBook που θα μπορείς να το αγγίξεις αλλά κάτι τελείως νέο…”

    Εδώ τώρα ο Simon στην παραπάνω υπόθεση του ίσως κάνει λάθος για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ρόλος αυτός είναι πολύ μικρός για τον Riccio. Δεν μετακινείς έναν αντιπρόεδρο του τμήματος hardware για να δουλέψει σε ένα και μόνο project όσο και σημαντικό να είναι. Το να μπει η Apple σε μια νέα κατηγορία ναι αυτό είναι τεράστια κίνηση και δικαιολογεί την συμμετοχή του και εκεί ταιριάζουν περισσότερο τα Apple Car και Apple Glasses.

    Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Apple συνεχώς απορρίπτει την ιδέα ενός Mac με οθόνη αφής από παλαιότερα μέχρι και σήμερα.

    Ο Steve Jobs είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για την άρνηση της Apple πάνω σε αυτό:

    “Οι επιφάνειες αφής δεν θέλουν να είναι οριζόντιες. Δίνουν ένα υπέροχο demo αλλά μετά από μικρή περίοδο ο χρήστης κουράζεται και μετά από μεγαλύτερο περίοδο αισθάνεσαι τα χέρια σου πως θέλουν να πέσουν. Κάτι τέτοιο δεν δουλεύει και εργονομικά είναι ένας εφιάλτης”

    Ο Jony Ive είχε αναφέρει πέρυσι πως η Apple απέρριψε την ιδέα ενός Mac με οθόνη αφής πολλά πολλά χρόνια πίσω με τον Phil Schiller αργότερα να αναφέρει πως η εταιρεία είχε ήδη δοκιμάσει ένα τέτοιο project αναφέροντας χαρακτηριστικά:

    “Το ένστικτό μας έλεγε όχι αλλά σκεφτήκαμε πως μπορεί τελικά να κάναμε λάθος – έτσι οι ομάδες μας δουλέψαν περισσότερο από μια φορές μέσα στα χρόνια πάνω σε μια τέτοια ιδέα. Τελικά καταλήξαμε πως το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν το σωστό και πως το αρχικό μας ένστικτο ήταν σωστό”

    Η Apple φυσικά μπορεί πάντα να αλλάξει απόψεις πάνω σε κάτι και το έχει κάνει μέσα στα χρόνια.

    Πιο πρόσφατα και ο Graig Federighi απέρριψε αυτή την ιδέα:

    “Η αισθητική του Big Sur δανείζεται στοιχεία από το iPhone και το iPad – τα κουμπιά είναι μεγαλύτερα, με περισσότερο χώρο και θα ήταν ιδανικά ακόμη και για χρήση με τα δάχτυλα. Αυτό όμως όχι γιατί έχουμε κάποια μυστικά πλάνα για να αλλάξουμε το πως δουλεύει το Mac. Σκεφτείτε πως όταν κυκλοφορήσαμε το Big Sur και ξεκίνησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Apple ετοιμάζεται για την αφή σκεφτόμουν “Τι;; Από που προκύπτει αυτό;!” Σχεδιάσαμε και εξελίξαμε το macOS με τρόπο που ήταν οικείος και φυσικός για εμάς χωρίς να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αφής.”

    Η αλήθεια είναι και όποιος έχει δουλέψει με ένα 12.9 ιντσών iPad Pro πως η εργονομία έρχεται με την χρήση ενός πληκτρολογίου – Magic Keyboard για παράδειγμα – και λιγότερο με το να χρησιμοποιεί κάποιος συνεχώς την οθόνη αφής. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που σίγουρα η Apple το γνωρίζει και κάνει σχεδόν ουτοπική την σκέψη για ένα Mac με μια οθόνη αφής στο μέλλον.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.