14.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Άποψη: Το iPhone 13 θα έχει αρκετά νέα χαρακτηριστικά για να αναβαθμίσετε φέτος;

    120Hz ρυθμός ανανέωσης, Always on οθόνη, μικρότερο notch, Α15 επεξεργαστής, X60 modem, WI-FI 6E, μεγαλύτερες μπαταρίες, μεγαλύτερες κάμερες, καλύτερες κάμερες, καλύτερο βίντεο. Έκδοση σε mini, κανονική, Pro, Pro Max. Ίσως επιστροφή ανανεωμένου Touch ID. Ναι μιλάμε για το iPhone 13 ή iPhone 12s και έρχεται σχεδόν σε ένα μήνα. Θα πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε οικονομία;

    Touch ID

    Υπήρχαν πολλές φήμες νωρίς φέτος για επιστροφή της αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος. Όχι για να αντικαταστήσει το Face ID αλλά για να παρέχει μια δεύτερη εναλλακτική στους χρήστες. Όχι επίσης απαραίτητα στο power κουμπί όπως στο νεότερο iPad Air αλλά στην ίδια την οθόνη και για την ακρίβεια κάτω από αυτή. Η Qualocmm ήδη έχει δικαιώματα για μια τέτοια τεχνολογία…. Όπως και να έχει θα ήταν κάτι που θα μας άρεσε πολύ αλλά οι νεότερες φήμες δείχνουν πως αυτά τα σχέδια της Apple ίσως πάρουν παράταση για ένα ή και περισσότερα χρόνια…. Θα το περιμένουμε λοιπόν όταν το δούμε και επίσημα…

    1TB

    Το ίδιο ισχύει και για το 1TB αποθηκευτικού χώρου. Κάτι τέτοιο είχε διαρρεύσει νωρίτερα φέτος αλλά οι πρόσφατες φήμες το απορρίπτουν. Μπορεί αρκετοί χρήστες να το θέλουν αλλά αν έρθει με τι κόστος θα γίνει αυτό; Και αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως αυτό το μοντέλο θα έχει και περισσότερη RAM ως μπόνους όπως έγινε με τα τελευταία iPad Pro; Σε αναμονή….

    Βίντεο

    To ProRes είναι το επαγγελματικός βίντεο codec της Apple που είναι αγαπημένος στο Final Cut Pro και που χρησιμοποιείται σε κάμερας επιπέδου κινηματογραφιστών όπως αυτές των Arri και BlackMagic. Οι φήμες θέλουν το ProRes να υποστηρίζει 1080p και 4K αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα είναι υψηλά συμπιεσμένο LT ή HQ… Θα είναι 10-bit ή 12 bit; 12 bit Dolby Vision; Θα φέρει η Apple κάτι αντίστοιχο του RAW. Όπως και να έχει θα κάνει την επεξεργασία βίντεο ένα όνειρο για όλους με παρόμοιο αν όχι και με καλύτερο τρόπο που έκανε το ProRAW χαρακτηριστικό για τις φωτογραφίες πέρυσι. Καμία νέα φήμη για USB-C πόσο μάλλον Thunderbolt 4 συνδεσμολογία για να την μεταφορά τέτοιων δεδομένων από το iPhone αλλά επίσης και κανένα νεότερο για ένα iPhone χωρίς θύρες σύνδεσης τουλάχιστον για φέτος.

    X60 5G

    Θα έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και αποδόσεις στον ασύρματο τομέα όμως. Το X60 modem της Qualcomm θα πρέπει να προσφέρει καλύτερο mmWave 5G για όσους θα το χαρούν βέβαια βάση την περιοχή και τον πάροχο τους.

    A15

    Εδώ έχουμε τον A15 επεξεργαστή ή αλλιώς αν προτιμάτε όχι τον M1 μιας και αυτός είναι A14 γενιάς που είδαμε στην iPhone 12 σειρά. Ο A15 επεξεργαστής θα είναι M2 γενιάς και θα πρέπει να περιμένουμε μια 20% αύξηση επιδόσεων το λιγότερο με λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις και γενικότερα για ακόμη μια χρονιά έναν επεξεργαστή που θα κάνει τον ανταγωνισμό να τρίβει τα μάτια του.

    Wi-Fi 6E

    Όπως έχουμε πει και παλαιότερα το Wi-FI 6E είναι το Enterprise E, δηλαδή η καλύτερη έκδοση που υπάρχει αυτή την στιγμή. Έτσι θα έχουμε σίγουρα καλύτερες ταχύτητες ειδικά σε περιπτώσεις σύνδεσης με συμβατά router. Σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος θα μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την διαφορά.

    Cinematic βίντεο

    To cinematic βίντεο θα φέρει την επεξεργασία βάθους και το bokay εφέ και εδώ. Βασικά ότι έκανε το Portrait Mode για τις φωτογραφίες τα τελευταία 5 χρόνια αλλά με καλύτερη αναγνώριση προσώπων για τις ανάγκες του βίντεο.

    Κάμερα

    Το σύστημα διπλών φακών στα μην Pro μοντέλα αναμένεται να αποκτήσει μια διαγώνια διάταξη αλλά δεν αναμένουμε ο LiDAR αισθητήρας να γίνει διαθέσιμος για όλα τα μοντέλα.

    Η τεχνική Sensor Shift που ουσιαστικά είναι η έκδοση της Apple για σταθεροποίηση εικόνας με κίνηση του ίδιου του αισθητήρα εσωτερικά της συσκευής έρχεται από την wide angle κάμερα του iPhone 12 Pro Max σε περισσότερες κάμερες ακόμη και σε περισσότερα μοντέλα. Αυτό σημαίνει πρακτικά μεγαλύτερους και καλύτερους αισθητήρες για τις κάμερες ενώ όσο αναφορά περισκοπικά ζουμ και μεγαλύτερους pixel αισθητήρες εδώ θα πρέπει να περιμένουμε για ακόμη ένα ή και περισσότερα χρόνια. Πάρα αυτά φέτος θα έχουμε σίγουρα καλύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καλύτερες λήψεις την νύχτα και δυνατότητα ακόμη και φωτογραφίες άστρων και του ουρανού.

    120Hz ProMotion

    Η ProMotion τεχνολογία θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση της σε ένα iPhone. Αυτό είναι το όνομα που χρησιμοποιεί η Apple και ουσιαστικά σημαίνει πως ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης ανάλογα με την εφαρμογή και το περιεχόμενο θα μπορεί να μεταβάλλεται μέχρι και τα 120Hz για ακόμη πιο ομαλές διακυμάνσεις, καλύτερη πλοήγηση στην ίδια την συσκευή και καλύτερο gaming. Ουσιαστικά ότι είδαμε στο iPad Pro από το 2017 και έπειτα όπου και αυτή η τεχνολογία έκανε το επίσημο ντεμπούτο της. Στο ίδιο μήκους κύματος θα μπορεί η οθόνη να δίνει και 1Hz επιτρέποντας μια Always On οθόνη κεντρικού κλειδώματος όπως στο Apple Watch από το 2019 και έπειτα.

    Μπαταρία

    Φέτος φαίνεται πως η Apple θα αυξήσει ελαφρώς την μπαταρία στα νέα iPhone μοντέλα αυξάνοντας και μερικά χιλιοστά το πάχος τους. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει κάτι αρνητικό για αυτό μιας και η αυτονομία της συσκευής και διαχείριση της ενέργειας της για απαιτητικές εργασίας είναι βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν πλέον οι καταναλωτές.

    Αρκετά χαρακτηριστικά για να αναβαθμίσετε;

    Επειδή η Apple παρουσιάζει ένα νέο iPhone κάθε χρόνο δεν σημαίνει πως πρέπει και εσείς να κάνετε μια αναβάθμιση με τον ίδιο ρυθμό.

    Ναι υπάρχουν αυτοί που ενθουσιάζονται με την τεχνολογία, όπως εμείς, υπάρχουν αυτοί που έχουν προγράμματα αναβάθμισης κάθε χρόνο, και σίγουρα θα διαβάσετε πως ακόμη και αν έχετε το iPhone 12 το νέο iPhone θα έχει στοιχεία που θα πρέπει να σας κάνουν να σκεφτείτε την αναβάθμιση. Υπάρχουν όμως και οι καταναλωτές που κρατάν τις συσκευές τους για 2, 3 ή και περισσότερα χρόνια και το ξέρετε και αυτό όπως το ξέρει και η ίδια η Apple.

    Εν κατακλείδι και μετά την επίσημη ανακοίνωση και το review μας που θα έρθει και φέτος θα αποφασίσετε με τα δικά σας κριτήρια αν κάποιο από τα νέα χαρακτηριστικά είναι σημαντικό για εσάς ή είναι κάτι που δεν μπορείτε να προσπεράσετε. Επίσης αν νομίζετε πως μετά από 2 ή 3 χρόνια τώρα είναι η χρονιά να αφήσετε το παλαιότερο σας iPhone και να πάρετε το καλύτερο iPhone που δημιούργησε ποτέ η Apple μέχρι το επόμενο του χρόνου….

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.