19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Άποψη: Τα Foldable smartphones δεν είναι πλέον τεχνολογικά demos και η Apple πρέπει να δώσει προσοχή

    Το λανσάρισμα των νέων Galaxy Z Fold 3 και Galaxy Z Flip 3 έδειξε πως τα foldable smartphones είναι εδώ για να μείνουν. Με τις τιμές τους πλέον να πέφτουν και τις ευπάθειες και παιδικές τους ασθένειες να ανήκουν στο παρελθόν σίγουρα αποτελούν μια αγορά που η Apple πρέπει να δώσει προσοχή.

    Κάθε αρχή και δύσκολη

    Όταν συσκευές όπως το πρώτο Samsung Galaxy Fold ή το Huawei Mate X έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια πολλοί από εμάς τα θεωρήσαμε απλά πρώιμες ιδέες τεχνολογικών concepts και ότι κάτι παραπάνω.

    Ακόμη και αν δουλεύαν χωρίς προβλήματα, που σίγουρα αυτό δεν ίσχυε στην αρχή, είχαν μια απαγορευτική τιμή σε κάθε περίπτωση.

    Με τα τελευταία Z Fold και Z Flip η Samsung ξεκάθαρα άκουσε τους χρήστες των προηγούμενων συσκευών και έκανε μια σημαντική προσπάθεια όχι μόνο στο να παρουσιάσει καλύτερες συσκευές αλλά και πιο οικονομικές.

    Όπως αναφέρει το Android Central το “Galaxy Z Fold 3 δίνει την αίσθηση μιας mainstream συσκευής που μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθημερινά και άφοβα και δεν αποτελεί ακόμη ένα concept που υλοποιήθηκε”. Το Z Fold 3 έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον προκάτοχο του αλλά πλέον έχει μια οθόνη ρυθμού ανανέωσης 120Hz, έχει μια IPX8 πιστοποίηση και υποστηρίζει το S Pen. To μικρότερο Z Flip 3 έχει πλέον μια τιμολόγηση κοντά στα $1000 που το φέρνει στην κατηγορία των ναυαρχίδων. Αυτές αν μη τι άλλο είναι σημαντικές αλλαγές.

    Το γεγονός ότι η Samsung εστιάζει στην κατηγορία foldables δείχνει και το γεγονός πως τελειώνει την Note γραμμή των smartphones της. Αυτό σημαίνει πως πιστεύει πως αυτές οι συσκευές θα γίνουν καθημερινό εργαλείο για power χρήστες και δεν θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον μόνο αυτών που έχουν χρήματα και ενθουσιάζονται με την τεχνολογία.

    Η Apple πάντα κάνει το καλύτερο αλλά όχι πρώτη

    Είναι γνωστό ότι η Apple κάνει το καλύτερο σε ότι παρουσιάζει αλλά δεν το κάνει πρώτη και έτσι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή παραμένει παρατηρητής της foldable αγοράς είναι μια στρατηγική κίνηση της. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Apple έχει ένα foldable iPhone πρωτότυπο ή πολλές εκδόσεις ενός τέτοιου σε κάποιο από τα εργαστήρια της.

    Η Apple ξέρει καλά πως οι νέες τεχνολογίες έχουν και πολλές ευπάθειες κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με το πρώτο Samsung Galaxy Fold και το Motorola RAZR. Οθόνες που ξέφτισαν, οθόνες που ράγισαν στο κρύο, μη ανθεκτικοί μηχανισμοί ανοίγματος ήταν μερικά από τα πάρα πολλά προβλήματα που είχαν.

    Τα πρώτα hands on τώρα των νέων Galaxy Z συσκευών δείχνουν πως τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν….

    Νέα πνοή στην smartphone αγορά

    Πρέπει να το παραδεχτούμε πως τα iPhones έχουν γίνει λίγο βαρετά τα τελευταία χρόνια. Όχι δεν εννοούμε πως η iPhone 12 σειρά δεν ήταν άριστη απλά η ορμή αλλαγής των smartphones της εταιρείας έχει πέσει τα τελευταία χρόνια επηρεασμένη και από την αντίστοιχη κατάσταση που ισχύει στην αγορά αυτή.

    Τα foldables αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για μια αλλαγή. Για κάτι νέο και τελείως διαφορετικό. Νέες διαστάσεις, νέο καινοτόμο λογισμικό και νέες λειτουργίες θα δώσουν έναν μοναδικό αέρα ανανέωσης.

    Τα τελευταία χρόνια το κόστος ήταν δυσανάλογο της αξίας της foldable αγοράς αλλά αυτό πλέον έχει ξεκινήσει να αλλάζει. Η Apple αν μπει σε αυτό τον χώρο θα εδραιώσει την αγορά αυτή ενώ την ίδια στιγμή θα φέρει πολλούς προγραμματιστές στον χώρο αυτό με αντίστοιχες εφαρμογές.

    Οι τελευταίες φήμες θέλουν την Apple να λανσάρει το δικό της foldable iPhone το νωρίτερο το 2022 ή ίσως και αργότερα. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

    Θα χάσει αυτή την ευκαιρία η Apple στο να μπει στην επανάσταση των foldable συσκευών ή η στρατηγική εισόδου της στην αγορά αργά θα τις δώσει για ακόμη μια φορά πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό;

    Σε κάθε περίπτωση ας ελπίσουμε πως ο Tim Cook και η ομάδα του έχουν στραμμένη την προσοχή τους και σε αυτή την αγορά.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.