13.7 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Άποψη: Αντίο HomePod, ήσουν το πιο παρεξηγημένο προϊόν της Apple

    Οι τίτλοι τέλους για το HomePod είναι πλέον γεγονός και αντικειμενικά αυτό ήταν κάτι που δεν μας έκανε χαρούμενος αν και δεν μας προκάλεσε συνάμα και κάποια έκπληξη. Το HomePod πιστεύουμε πως ήταν η πιο παρεξηγημένη συσκευή της Apple.

    Υπήρξε και υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα τεράστιο κενό μεταξύ του τι πραγματικά ήταν και τι πίστευαν οι καταναλωτές πως ήταν με το marketing της Apple να μην βοηθάει καθόλου πάνω σε αυτό.

    Ρωτήστε τους περισσότερους να σας πουν τι είναι το HomePod και η απάντηση που θα πάρετε είναι πως είναι το έξυπνο ηχείο της Apple. Πιο συγκεκριμένα θα σας αναφέρουν πως είναι και το έξυπνο ηχείο της Apple με την πανάκριβη τιμή.

    Το παραπάνω θα ήταν αλήθεια αν όντως ίσχυε κάτι τέτοιο. Ως έξυπνο ηχείο το HomePod ήταν μακράν πιο ακριβό από τον ανταγωνισμό και μάλιστα και λιγότερο έξυπνο. Αν κάποιος λοιπόν ήθελε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει λιγότερα χρήματα και να πάει στην επιλογή του Echo Dot. Επίσης πλέον αν κάποιος θέλει κάτι αντίστοιχο από την Apple έχει την επιλογή του HomePod mini που μάλιστα έχει και μια ποιότητα ήχου που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους.

    Το HomePod όμως δεν είναι ένα έξυπνο ηχείο. Είναι ένα ασύρματο ηχείο με απίστευτο ήχο και μοναδικές τεχνολογίες σε προσιτή τιμή. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες ήχου που βρίσκονται σε ηχεία της αγοράς που στοιχίζουν τα διπλάσια και τριπλάσια από αυτό. Και ναι έχει και το χαρακτηριστικό ότι είναι και έξυπνο.

    Στην τιμή βάσης του που ήταν τα $349 και μετέπειτα τα $299 κάποιος αγοράζει ένα ηχείο που μπορεί να ξεπεράσει σε αποδόσεις ένα αντίστοιχο των $500. Με $600 αγοράζεις δύο HomePod και έχεις μια μοναδική εμπειρία ήχου στο σπίτι σου αφήνοντας λύσεις όπως τα Sonos 5, που είναι και πιο ακριβά, πίσω σου για πάντα.

    Τι πήγε όμως τόσο λάθος;

    Πιστεύουμε πως 2 ήταν οι σημαντικοί λόγοι. Ο πρώτος ήταν το ίδιο το Marketing της Apple. Ναι η Apple τόνισε τις αρετές του HomePod ως ηχείου αλλά αυτό το έκανε σε δεύτερο χρόνο. Έδωσε περισσότερο έμφαση στην Apple Music υπηρεσία – που οι περισσότεροι χρήστες την θεωρούν υποδεέστερη της Spotify υπηρεσίας – και στην Siri – που οι περισσότεροι χρήστες την θεωρούν υποδεέστερη από τις Alexa και Google Home.

    Δεύτερον όπως και το Sonos 5 έτσι και το HomePod αντιστοιχεί σε μια premium κατηγορία. Αν απλά κάποιος θέλει ένα ασύρματο ηχείο χωρίς μεγάλες απαιτήσεις στην ποιότητα του ήχου υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές επιλογές στην αγορά και πιο οικονομικές. Αν τώρα θέλεις πραγματικό hi-fi στον χώρο σου τότε οι περισσότεροι θα πάνε στις γνωστές μάρκες ήχου και θα αγοράσουν μια λύση κατά πολύ ακριβότερη του HomePod. Έτσι λοιπόν αυτόματα η αγορά του HomePod ήταν περιορισμένοι εξαρχής μιας και βρέθηκε ανάμεσα στα παραπάνω άκρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε αυτή την περιορισμένη αγορά οι περισσότερο καταναλωτές είχαν ήδη επενδύσει στην Sonos.

    H Apple δεν είναι γνωστή για την εμφάνιση “niche” συσκευών και δεν είναι γνωστή για να συνεχίσει να έχει τέτοια προϊόντα στην αγορά όταν αυτά δεν επιτυγχάνουν τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας.

    Υπάρχουν και μερικά ερωτηματικά επίσης στην απόφαση της Apple….

    Χρονικά αρχικά γιατί η εταιρεία να λανσάρει πρώτα το HomePod mini και μετά να ανακοινώσει την απόσυρση του HomePod; Θα είχε περισσότερο λογική η εταιρεία να ανακοινώσει πως άκουσε τους καταναλωτές που ήθελαν ένα μικρότερο και πιο οικονομικό ηχείο και έτσι έφερε το HomePod mini στην θέση του HomePod.

    Η καθυστερημένη αυτή βέβαια ανακοίνωση ίσως είχε να κάνει και με το γεγονός πως η Apple ήθελε πρώτα να δει πόσο καλά ή μη θα πουλούσε το HomePod mini στην αγορά.

    Επίσης η Apple έχει ακόμη ένα “niche” προϊόν στην αγορά που ακούει στο όνομα AirPods Max. Γιατί λοιπόν λανσάρει το ένα και καταργεί το άλλο;

    Εδώ ίσως έχουμε να κάνουμε με το γεγονός πως τα AirPods Max αν και “niche” είναι ορατά παντού. Οι χρήστες τους θα τα φορέσουν στον δρόμο και έτσι αν και δεν θα είναι και πολλοί σίγουρα θα κρατήσουν τον ενδιαφέρον για αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.