19.3 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Όχι δεν αναπτύσσουμε προεξοχές / κέρατα στο κρανίο μας εξαιτίας της χρήσης smartphones | Η πραγματική απάντηση

    Θα μπορούσε η χρήση smartphones να οδηγήσει τον οργανισμό μας στην ανάπτυξη προεξοχών στο κρανίο μας;

    Αυτή είναι μια ερώτηση που έχει ξεκινήσει να απασχολεί πολλούς αυτή την εβδομάδα μετά από το άρθρο της Washington Post με τίτλο: “Κέρατα αναπτύσσονται στα κρανία νεαρών ατόμων. Η χρήση κινητών η αιτία σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μελέτη”.

    Στην εποχή λοιπόν του clickbait εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως αυτή η είδηση έκανε τον γύρω του διαδικτύου και στην χώρα μας πολλά μέσα, μερικά με λύπη μας είδαμε είναι η αλήθεια, να την αναμεταδίδουν με ευφάνταστους τίτλους.

    Τα περισσότερα Ελληνικά sites λοιπόν ανέφεραν πως σύμφωνα με μία νέα μελέτη των David Shahar και Mark G.L. Sayers που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι millennials αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους λόγω της χρήσης smartphone. Αυτά τα μικρά οστέινα “κέρατα” μεγαλώνουν στη βάση του κρανίου και είναι μια απόκριση του οργανισμού μας στο σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου περνάμε πολύ ώρα με σκυμμένο το κεφάλι κοιτάζοντας τα τηλέφωνά μας, επιβαρύνοντας τον αυχένα μας.

    Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά ισχύει και ποια είναι η πραγματική απάντηση σε αυτό.

    Αρχικά να αναφέρουμε πως στην μελέτη αυτή οι δύο επιστήμονες απλά κάνουν μια εικασία για το παραπάνω και δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

    Όπως αναφέρει ο ανθρωπολόγος William Harcourt-Smith η μελέτη αυτή παρουσιάζει πολλά κενά ενώ ο τρόπος που την χρησιμοποιήσαν τα media χρησιμοποιώντας τον όρο “κέρατα” είναι κάτι άκρως παραπλανητικό και λάθος.

    Ο ίδιος ο David Shahar που δημοσίευσε αυτή την μελέτη αναφέρει πως ο όρος “κέρατα” είναι καθαρά ένα δημιούργημα των media και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την έρευνα του.

    Ας τα πάρουμε όμως το πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Shahar και ο Sayers αναφέρθηκαν στο επιστημονικό τους άρθρο στην ανάπτυξη ενός οστού ως ένα εκφυλιστικό μυοσκελετικό χαρακτηριστικό. Αυτές οι προεξοχές είναι συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και δεν δημιουργούν τις περισσότερες φορές κανένα πρόβλημα.

    Οι άντρες το παρουσιάζουν πιο συχνά από τις γυναίκες και εδώ και πολύ καιρό οι εγκληματολόγοι βασίζονται σε αυτό το χαρακτηριστικό για να διαλευκάνουν αν ένας σκελετός που έχουν βρει ανήκει σε άντρα ή γυναίκα.

    Τα ονομαζόμενα λοιπόν EOPs δηλώνουν παρών στους περισσότερους ανθρώπους ως ένα μικρό εξόγκωμα. Αν αυτό μεγαλώσει περισσότερο από 10 χιλιοστά τότε θεωρείτε υπερμεγέθη.

    Οι Shahar και Sayers δημοσιοποίησαν τρία ερευνητικά άρθρα για το υπερμεγέθη αυτά EOPs που εμφανίζονται σε νέα άτομα. Τα άρθρα αυτά βασίστηκαν σε ακτινογραφίες νεαρών ατόμων.

    Η μελέτη του κατέληξε πως το 35% των αντρών που συμμετείχαν και περισσότερο από 40% των γυναικών σε νεαρή ηλικία, κάτω των 30 ετών, παρουσιάσαν μια τέτοια προεξοχή που ήταν μεγαλύτερη από μια ίντσα.

    Αυτό που άφησαν να εννοηθεί ήταν πως αυτή η ανάπτυξη ίσως και τονίζουμε ίσως έχει να κάνει με την στάση του λαιμού μας όταν κοιτάμε τα τηλέφωνα και τα tablets μας μιας και δίνουμε περισσότερο βάρος στους μυείς του λαιμού.

    Η παραπάνω εικασία μέχρι να θεωρηθεί ότι οι millenials αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους από την υπερβολική χρήση smartphones  είναι κάτι τελείως αβάσιμο και φτάνει στα όρια του αστείου. Οι ίδιοι οι συγγραφείς των ερευνητικών αυτών άρθρων δεν κατάφεραν να αποδείξουν κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση.

    Μάλιστα οι ίδιοι τονίσαν πως θεωρούμε πως η αιτία για αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με την μηχανική του σώματος και την στάση του σύγχρονου ανθρώπου σε ότι αφορά τον λαιμό του, μια στάση που συνήθως ταυτίζεται με την χρήση mobile τεχνολογιών. Συνέχισαν αναφέροντας πως άλλες πιθανές αιτίες για αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει να κάνει με την λάθος στάση του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου, όταν είμαστε όρθιοι ή όταν καθόμαστε. Επίσης όταν κάνουμε ποδήλατο και αφήνουμε τα χέρια μας κάτω ή κοιμόμαστε χρησιμοποιώντας ένα ψηλό μαξιλάρι.

    Επίσης άλλοι επιστήμονες θεωρούν τα άρθρα αυτά χωρίς μεγάλη βάση και με έλλειψη σαφών αποδείξεων. Για παράδειγμα οι χειρουργοί καταπονούν απίστευτα το λαιμό της σε αυτή την στάση για πολλές ώρες κατά την διάρκεια των χειρουργείων που κάνουν. Πάρα αυτά έχουν προβλήματα με τους δίσκους στην μέση του και φυσικά δεν έχουν κάποια αλλαγή στο κρανίο τους παρουσιάζοντας κάποιο φαινόμενο EOPs.

    Τέλος να αναφέρουμε πως οι ερευνητές των άρθρων αυτών δεν μέτρησαν σε καμία περίπτωση την χρήση smartphones που έκαναν οι άνθρωποι πάνω στην οποία βασίστηκε αυτή η μελέτη τους.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles