Όταν η μυστικοπάθεια της Apple δημιουργεί “μαγεία” αλλά και μεγάλο εκνευρισμό

0
1861

rv-am880_apple_g_20140228222932

Όταν η Apple παρουσίασε τα νέα MacBook Pro μοντέλα κάνοντας λόγο στην μεγάλη τους ικανότητα να συνδεθούν με πολλαπλές 4K και 5K oθόνες, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν η εταιρεία προετοίμαζε το έδαφος για αποχώρηση της από την αγορά των desktops όπως έκανε φέτος και με την αγορά των οθονών.

Όπως σας παρουσιάσαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα ακόμη και οι ίδιοι υπάλληλοι της Apple είχαν αυτή την ανησυχία ρωτώντας αν τα Mac desktop είναι ακόμη στην στρατηγική της Apple.

O Tim Cook kαι όπως γράψαμε έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η αγορά των desktop παραμένει σημείο με πολύ μεγάλη αξία για την Apple και πως είναι μέσα στην στρατηγική της, υποσχόμενος μάλιστα και μια σειρά από υπέροχα Mac desktops στο άμεσο μέλλον.

Η δήλωση του αυτή όμως δημιουργεί κάποια ερωτηματικά…

Ο Cook  ανέφερε πως το τωρινό iMac είναι το καλύτερο desktop που δημιούργησε μέχρι σήμερα η Apple αλλά δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά για τα Mac Mini ή ακόμη πιο σημαντικά για τα Mac Pro. Θα περίμενε κάποιος πως αν ήθελε να εφησυχάσει τους φίλους των Mac θα έκανε κάποια αναφορά και στο βαρύ πυροβολικό της εταιρείας δηλαδή στα Mac Pro και στο μέλλον αυτής της σειράς.

Η δήλωση του επίσης δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η Apple και ιστορικά δεν αποκαλύπτει τα πλάνα της – δεν επιβεβαιώνει ούτε τις ημερομηνίες κυκλοφορίας του iPhone για παράδειγμα ενώ όλοι ξέρουμε πως έρχονται πάντα τον Σεπτέμβριο τα νέα μοντέλα.

Η παραπάνω νοοτροπία είναι προβληματική όμως στην αγορά των Mac και δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό τους επαγγελματίες χρήστες των Mac.

Σίγουρα μέρος της μυστικοπάθειας έχει μια λογική μιας και μετά την παρουσίαση κάτι νέου έχουμε το στοιχείο της έκπληξης για τον καταναλωτή. Μέσω αυτής της στρατηγικής υπάρχει μεγάλη αναμονή και συζητήσεις και συνήθως πάντα στοχεύει στο να ενθουσιάσει τους καταναλωτές. Βέβαια όλα αυτά όταν δεν υπάρχουν μεγάλες διαρροές….

Για παράδειγμα ο Steve Jobs ήταν λάτρης αυτής της νοοτροπίας και έκανε την έκφραση “one more thing” ιστορική για πάντα.

Ένας δεύτερο λόγος που η Apple θέλει να κρατάει όσο μπορεί κρυφά τα χαρτιά της είναι γιατί δεν θέλει να δώσει στοιχεία στον ανταγωνισμό. Μπορεί η Apple να έχει γίνει γνωστή για το ότι “παίρνει ότι κάνουν οι άλλες εταιρείες και μετά το κάνει καλύτερο” αλλά σίγουρα σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να διατυμπανίζει τα μελλοντικά της σχέδια σε κανέναν.

Από την πλευρά των καταναλωτών τώρα το παραπάνω μπορεί να είναι εκνευριστικό. Σίγουρα πολλοί θα θέλουν να ξέρουν τα χαρακτηριστικά του επόμενου iPhone προκαταβολικά για να δουν αν θα αναβαθμίσουν ή όχι για παράδειγμα την συσκευή τους. Αυτό που ξέρουν είναι πως θα υπάρξει ένα νέο iPhone του χρόνου και θα λανσαριστεί κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.

Τα πράγματα όμως και εδώ θέλω να εστιάσουμε είναι λίγο διαφορετικά για την αγορά του Mac.

Σε αυτή λοιπόν την αγορά δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ χρονοδιάγραμμα αναβαθμίσεων για την Apple. Ξέρουμε μόνο όταν πλησιάσουμε πολύ κοντά στην παρουσίαση ενός νέου προϊόντος και με βάση τις διαρροές μόνο τότε μπορούμε να κρίνουμε αν θα είναι μια μεγάλη ή μικρή αναβάθμιση.

Αυτό για τους επαγγελματίες είναι πάρα πολύ ενοχλητικό γιατί σημαίνει πως αν κάποιος αγοράσει ένα Mac σήμερα δεν έχει ιδέα αν το μοντέλο του χρόνου θα είναι μια μικρή αναβάθμιση ή μια μεγάλη αλλαγή.

Η αγορά ενός MacBook Pro για παράδειγμα δεν είναι κάτι μικρό και θέλει σκέψη. Επίσης δεν είναι μια συσκευή που θα την αναβαθμίζεις κάθε χρόνο με το νεότερο μοντέλο. Θέλει λοιπόν μια σωστή αξιολόγηση πριν προβεί κάποιος σε μια τέτοια αγορά. Φανταστείτε μάλιστα αυτό το σενάριο σε μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν μερικές εκατοντάδες μηχανήματα.

Ένα άλλο πολύ ενοχλητικό στοιχείο είναι πως δεν μπορείς να ξέρεις αν μια σειρά Mac έχει μέλλον. Για παράδειγμα το 2016 MacBook Pro είναι πιο ισχυρό από το 2013 Mac Pro σε πολλά σημεία.

Κάποιος μπορεί να πει πως είναι λογικό ένα νέο και πανίσχυρο laptop να κερδίζει σε πολλά σημεία ένα 3 ετών desktop. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι αν το Mac Pro έχει μέλλον.

Έτσι λοιπόν τι κάνει ένας καταναλωτής που θέλει να επενδύσει στην Mac Pro σειρά; Αγοράζει ένα ακριβό μηχάνημα 3 ετών σε ηλικία; Περιμένει για το επόμενο μοντέλο; Αν περιμένει πόσο θα χρειαστεί η Apple για να μας παρουσιάσει την αναβάθμιση αυτής της σειράς; Μήπως η Apple δεν το αναβαθμίσει ποτέ ξανά και την αποσύρει την σειρά αυτή;

Βλέπεται λοιπόν γιατί η Apple θα ήταν καλό να καθησυχάζει τους καταναλωτές της πως για παράδειγμα τα Mac Pro έχουν μέλλον και επίσης να μας λέει πότε περίπου θα υπάρξει αναβάθμιση και στις υπόλοιπες Mac σειρές της.

Σε όλα αυτά βέβαια και σε ότι έχει να κάνει με τα Mac δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το πως επηρεάζεται η Apple σε μια σειρά αποφάσεων για αυτά από τα χρονοδιαγράμματα της Intel και της κυκλοφορίας των νέων επεξεργαστών της.

Εν κατακλείδι η μαγεία της μυστικοπάθειας μπορεί ειδικά στις μέρες μας και ειδικά στην Mac αγορά να δημιουργήσει έναν τεράστιο εκνευρισμό στους καταναλωτές οι οποίο όλο και περισσότερο ξεχνάνε πως η Apple είναι μια εταιρεία που παρουσιάζει κάτι όταν το θεωρήσει εκείνη πως είναι έτοιμο, που δεν ακούει πολλές φορές τους επενδυτές της και που θέλει όσο μπορεί να “κρατάει τους άσους της καλά φυλαγμένους στο μανίκι της”.