24.1 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024
More

    Όλα όσα κατέθεσε ο Tim Cook στην δίκη της Apple με την Epic Games | Αναλυτικά σε ένα άρθρο

    Χθες ήταν μια από τις τελευταίες μέρες της δικαστικής διαμάχης της Epic Games με την Apple με τον CEO της Apple Tim Cook να δίνει μια κατάθεση που την περιμέναν πολλοί.

    Η κατάθεση του δεν θα καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου αλλά αυτά τα οποία είπε έχουν πολύ μεγάλη αξία μιας και είναι η πρώτη φορά που ο Tim Cook δίνει απαντήσεις σε ένα δικαστήριο.

    Από την αρχή ο Cook τόνισε πως δεν ήταν γνώστης των πάντων που αφορούν το App Store. Ανέφερε πως επιβλέπει την γενικότερη στρατηγική της εταιρείας χωρίς να γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες.

    Αρχικά η συζήτηση πήγε στην ιδιωτικότητα και την προστασία που προσφέρει η Apple στις συσκευές της.

    “Η ιδιωτικότητα είναι ένα από πιο σημαντικά θέματα του αιώνα” ανέφερε ο Cook. “H ασφάλεια είναι από τα βασικά κλειδιά της ιδιωτικότητα και έτσι προσφέρουμε εργαλεία για αυτό” συνέχισε.

    Οι ερωτήσεις μετά πήγαν στα καυτά θέματα της δίκης. Ο Cook ρωτήθηκε για το αν τρίτες εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν reviews εφαρμογών το ίδιο καλά με την Apple με τον Cook να αναφέρει κατηγορηματικά πως όχι.

    “Δεν έχουν το ίδιο σθένος με την Apple. Για εμάς ο καταναλωτής είναι τα πάντα. Προσπαθούμε σκληρά να δώσουμε στον καταναλωτή μια ολοκληρωμένη λύση hardware, λογισμικού και υπηρεσιών. Προσφέρουν ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Δεν νομίζω πως μια εταιρεία τρίτου μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο και να μας αντιγράψει”

    Ο Cook εν συνεχεία ανέφερε πως το App Store δεν είναι το τέλειο και πως η εταιρεία βρίσκει λάθη που κάνει αλλά με βάση πως υπάρχουν 1.8 εκατομμύρια εφαρμογές σε αυτό υπάρχει σίγουρα η ένδειξη πως αυτό που κάνει η εταιρεία είναι κάτι σωστό.

    Ερωτήσεις από την δικαστή Judge Rogers

    Η δικαστής πίεση πολύ τον Cook για το θέμα των in-app αγορών και πως οδηγούν αυτές τα παιχνίδια. Η δικαστής ήταν περίεργη πολύ για τις αποφάσεις της Apple πάνω σε αυτό. Έτσι ρώτησε πως αν οι παίχτες θέλουν να αγοράσουν v-bucks ξεχωριστά γιατί η Apple έχει πρόβλημα με αυτό ή τους αναφέρει πως δεν έχουν μια τέτοια επιλογή.

    Ο Cook ανέφερε πως αν η Apple έδινε την επιλογή για στιγμιαία έξοδο από το App Store θα έχανε το έσοδο που έχει από τα πνευματικά της δικαιώματα που είναι νομικά κατοχυρωμένα. Μάλιστα ο Cook τόνισε πως πρέπει η εταιρεία να έχει ένα έσοδο τέτοιο μιας και “Έχουμε 150,000 APIs που δημιουργούμε και διατηρούμε, μια σειρά από εργαλεία για τους προγραμματιστές καθώς και έξοδα επεξεργασίας”.

    Η δικαστής δεν ικανοποιήθηκε τόσο από αυτές τις απαντήσεις και ανέφερε πως δεν πιστεύει πως η Apple παρουσίασε την μείωση σε 15% του μεριδίου της στο App Store εξαιτίας της πανδημίας αλλά γιατί ήθελε να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο απέναντι στις κατηγορίες που έχει.

    Επίσης ανέφερε στον Tim Cook:

    “Καταλαβαίνω πως η Apple με κάποιο τρόπο φέρνει τον καταναλωτή στο παιχνίδι αλλά μετά την πρώτη αυτή φορά οι προγραμματιστές των παιχνιδιών είναι εκείνοι που διατηρούν τους καταναλωτές και όχι η Apple. Πάρα αυτά η Apple συνεχίζει και βγάζει κέρδη από αυτό.”

    Ο Cook διαφώνησε άμεσα:

    “Έχω μια διαφορετικά οπτική σε αυτό. Δημιουργούμε ολόκληρο το κατάστημα και το κάνουμε εστιάζοντας στο μεγαλύτερο κοινό που υπάρχει εκεί έξω. Προσφέρουμε επίσης ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες με πολλές δωρεάν εφαρμογές και αυτές φέρνουν πολλούς περισσότερους καταναλωτές.”

    Η δικαστής συνέχισε βέβαια την πίεση αναφέροντας πως μια πρόσφατα μελέτη έδειξε πως το 39% των προγραμματιστών είναι δυσαρεστημένοι από το App Store.

    Ερωτήσεις από του δικηγόρους της Epic

    • O Cook ρωτήθηκε αν η Apple ανταγωνίζεται την Google στο λογισμικό. “Ανταγωνιζόμαστε την Samsung και την LG” ανέφερε ο Cook. “Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν λογισμικά αλλά συσκευές” είπε. Στην συνέχει οι δικηγόροι της Epic έκαναν αναφορά σε ένα βίντεο όπου ο Cook αναφέρει πως η Apple ανταγωνίζεται την Google και τον ρώτησαν αν ήταν αυτός. “Ναι σίγουρα μοιάζει με έμενα” είπε ο Cook χαμογελώντας.
    • Η Epic εν συνεχεία θέλησε να γυρίσει την συζήτηση στο θέμα κερδών και ζημιών της Apple. O Cook τόνισε πως το επίσημο κείμενο που έδειξαν οι δικηγόροι δεν δείχνει ξεκάθαρα τα έξοδα του Apple και δεν έχει ακριβή μεγέθη.
    • Οι δικηγόροι της Epic φυσικά στάθηκαν και στις in-app αγορές. Ρώτησαν λοιπόν αν “Η Apple δεν θέλει οι καταναλωτές να κάνουν μια αγορά από το web αν αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ίδια την εφαρμογή;” για να απαντήσει ο Cook “Θέλουμε να κάνουν ότι εκείνοι θέλουν η εστίαση είναι σε εκείνους”. Τόνισε βέβαια πως θέλει οι χρήστες να παραμένουν στην εφαρμογή.
    • “Οι in-app αγορές είναι ένα σημαντικό κομμάτι των αγορών στο App Store σωστά;” ρώτησε ο δικηγόρος. “Είναι ο βασικός τρόπος πληρωμών” απάντησε ο Cook. “Άρα είναι και η βασική πηγή εσόδων;” ρώτησε ο δικηγόρος. “Ναι νομίζω” απάντησε ο Cook.
    • “Πιστεύεις πως είναι εύκολο να αγοράσεις ψηφιακό νόμισμα στο web όσο και όταν είσαι μέσα στην ίδια εφαρμογή;” ρώτησε ο δικηγόρος. “Χρειάζεται ακόμη ένα κλικ για να φύγεις από την εφαρμογή και να πας στο web. Πολλοί χρήστες το κάνουν” ανέφερε ο Cook.
    • H συζήτηση εν συνεχεία πήγε στην απόφαση της Apple να αφαιρέσει το Fortnite και στην προσπάθεια της αφαίρεσης του λογαριασμού της Epic. O Cook ανέφερε πως είδε την απόφαση που είχε πάρε η Apple για να κόψει την πρόσβαση στην Epic και συμφώνησε μαζί της απόλυτα. Αυτό γιατί οι ενέργειες της Epic είχαν κακόβουλο χαρακτήρα πως την Apple.
    • H Apple είχε αναφέρει πως η αφαίρεση της Epic Games ήταν η μόνη ορθή ενέργεια αλλά την ίδια στιγμή τους ανέφερε πως θα άφηνε το Fortnite να επιστρέψει στο App Store αν η εταιρεία συμφωνούσε με τους κανόνες του. “Γιατί η Apple να έδινε μια τέτοια επιλογή αφού η Epic ήταν τόσο κακή;” ρώτησε ο δικηγόρος. “Θα ήταν προς όφελος των χρηστών αν επέστρεφαν στο App Store μόνο βέβαια αν συμφωνούσαν με τους όρους χρήσης του” τόνισε ο Cook.
    • Ο δικηγόρος τόνισε πως η προσπάθεια της Apple να ακυρώσει τον λογαριασμό της Epic Games ήταν μια ενέργεια εκδίκησης απέναντι στην Epic με τον Cook να αναφέρει πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι στην κουλτούρα της Apple.
    • Στην συνέχεια υπήρχε ένας έντονος διάλογος με τον δικηγόρο να αναφέρει πως είναι πρακτικά αδύνατο η Apple να μπορεί να έχει τον έλεγχο και την διαχείριση ορθής χρήσης 1.8 εκατομμυρίων εφαρμογών με τον Cook να διαφωνεί κάθετα με κάτι τέτοιο.
    • Ο δικηγόρος αναφέρθηκε στην απάντηση του στην δικαστή πως καμία εταιρεία δεν θα μπορούσε να κάνει review στο App Store πέρα από την ίδια την Apple. “Θα μπορούσαν εταιρείες τρίτων να κάνουν καλύτερη δουλειά από εσάς; Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μιας και στο iPhone κανείς δεν είχε ποτέ μια τέτοια ευκαιρία έστω και δοκιμαστικά” ανέφερε ο δικηγόρος. “Αυτό είναι ένα πείραμα που δεν θέλω να κάνω και διαφωνώ με την ιδέα πως κάποιος σε αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά από εμάς” τόνισε ο Cook.
    • O Cook ρωτήθηκε για το αν υπήρχαν πολλαπλά καταστήματα αν οι καταναλωτές θα μπορούσαν να βρουν διαφορές αυτών. Ο Cook είπε πως δεν το γνωρίζει αυτό. “Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν ένα iPhone σήμερα αγοράζουν κάτι που δουλεύει άμεσα. Αγοράζουν και την είσοδο τους στο οικοσύστημα.” είπε ο Cook.
    • “Όλοι οι προγραμματιστές είναι χαρούμενοι με τα πράγματα ως έχουν στο App Store;” ρώτησε ο δικηγόρος. “Κάποιοι προγραμματιστές αναφέρουν πως δεν τους αρέσει” είπε ο Cook κάνοντας αναφορά στην ίδια την Epic. Στην συνέχεια ο δικηγόρος ρώτησε πόσοι άραγε θα ήταν οι προγραμματιστές εκείνοι που θα κατέθεταν υπέρ της Apple στην δίκη αυτή με τον Cook να αναφέρει πως δεν θα υπήρχε ένας φυσικός τρόπος να παρουσιαστούν σε μια τέτοια δίκη.

    Ερωτήσεις από τους δικηγόρους της Apple

    • O Cook ανέφερε πως η Apple μείωσε σε 15% το μερίδιο της στο App Store για προγραμματιστές που έχουν έσοδα κάτω από $1 εκατομμύριο από αυτό εξαιτίας της πανδημίας.
    • Η Apple ξόδεψε $18.8 δις σε έρευνα και ανάπτυξη το 2020. Αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο και με το App Store αλλά η Apple δεν τοποθετεί συγκεκριμένο ποσό στην ανάπτυξη του μιας και δεν λειτουργεί έτσι το επιχειρηματικό της μοντέλο.
    • Τόνισε πως το App Store είναι μια υπέροχη ευκαιρία για τους προγραμματιστές και πιο σημαντικό για τους ίδιους τους χρήστες.
    • Τόνισε πως το μερίδιο που λαμβάνει η Apple από τις in-app αγορές πηγαίνει στην υποστήριξη των ίδιων των προγραμματιστών, στην διαχείριση και δημιουργία APIs και αλλού. Αν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας άλλος που σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο καλός και θα δημιουργούσε μεγάλη σύγχυση στους προγραμματιστές.
    • Σε εσωτερικά emails εμφανίστηκε η Apple να χρησιμοποιεί τον όρο “stcikiness” – “κόλλημα” με τον Cook να εξηγεί πως αυτός ο όρος σημαίνει πως η Apple θέλει οι καταναλωτές να έχουν μια υψηλή ικανοποίηση έτσι ώστε να μην θέλουν να φύγουν. Η Apple θέλει οι συσκευές της να λειτουργούν τόσο άρτια που οι χρήστες να μην θέλουν να αλλάξουν.
    • Για το iMessage που έγινε μεγάλη κουβέντα στην δίκη ο Tim Cook ανέφερε πως είναι είναι ένα άριστο χαρακτηριστικό που όμως δεν εμποδίζει τους χρήστες από το να φύγουν από την Apple και να πάνε στο Android.
    • Ανέφερε επίσης κατηγορηματικά πως η δημιουργία app store τρίτων θα ήταν κάτι πολύ άσχημο για τους χρήστες. Χωρίς τον review μηχανισμό της Apple τα καταστήματα αυτά θα ήταν ένα τοξικό μπάχαλο που θα ήταν πολύ άσχημο και για τους ίδιους τους προγραμματιστές.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.