Την ασφάλεια των δικτύων 5G θέτει στο μικροσκόπιο της η Ε.Ε.

0
370

Την οδό της διπλωματίας επιλέγει – προς το παρόν τουλάχιστον – η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μείζον θέμα της εμπλοκής κινεζικών εταιρειών στην προμήθεια των υποδομών για τα δίκτυα 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία (5G) σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Παρά τις αμερικανικές πιέσεις για τον αποκλεισμό των Κινέζων προμηθευτών, όπως η Huawei, από την “κούρσα” των εξοπλισμών για το 5G, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. δεν πήρε θέση υπέρ ενός “εμπάργκο” στις κινεζικές εταιρείες.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις για τον αποκλεισμό των Κινέζων προμηθευτών, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών δεν πήρε θέση υπέρ ενός “εμπάργκο”Το κείμενο των συμπερασμάτων, που ενέκρινε το Συμβούλιο “σχετικά με τη σημασία του 5G για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων ασφάλειας που συνδέονται με το 5G”, υπογραμμίζεται αφενός η σημασία των δικτύων 5G, που – όπως αναφέρεται – “θα αποτελέσουν μέρος των υποδομών υψηλής σημασίας για τη διατήρηση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών”.

Όπως αναφέρουν τα κράτη-μέλη στο εν λόγω κείμενο των συμπερασμάτων, “η προσέγγιση για την ασφάλεια του δικτύου 5G πρέπει να είναι συνολική και να βασίζεται σε ανάλυση των παραγόντων κινδύνου. Η ασφάλεια του 5G θεωρείται συνεχής διαδικασία, η οποία ξεκινά με την επιλογή των πωλητών και καλύπτει την όλη διαδικασία παραγωγής των στοιχείων του δικτύου και τη διάρκεια ζωής της λειτουργίας των δικτύων”.

Το ίδιο κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μη τεχνικοί παράγοντες, όταν καταρτίζεται το προφίλ κινδύνου ενός προμηθευτή, τα δε κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια στοιχεία θα πρέπει να προέρχονται μόνο από αξιόπιστα μέρη. Επίσης, τονίζεται ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια ποικιλία προμηθευτών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από μία και μόνο εταιρεία. 

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, ήδη από τον Μάιο του 2019, απαγόρευσαν τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στον δημόσιο τομέα, απαγορεύοντας ταυτόχρονα στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν ανταλλακτικά στην Huawei. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ευρώπη για το θέμα της εμπλοκής Κινέζων προμηθευτών, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι ασφαλείας είναι πολύ υψηλοί, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι “οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ”.

Να σημειώσουμε ότι τα κράτη της Ε.Ε. έχουν ήδη πραγματοποιήσει αξιολογήσεις κινδύνου για τα δίκτυα 5G, ενώ τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επεξεργάζονται συστάσεις για μια συντονισμένη προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας. Στην κοινή τους δήλωση τα κράτη-μέλη τονίζουν τη σημασία του 5G για την ενιαία αγορά και την ψηφιακή οικονομία και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η Ένωση θα καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά του 5G. Εκτός από τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας, η δήλωση καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τα όρια των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, έναν τομέα που ήδη προκαλεί ανησυχία σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες.