Σε μια προσπάθεια να εισέλθει στην αγορά του αυτοκινήτου και των headset μικτής πραγματικότητας, η Apple ακολουθεί μια πιο πρακτική προσέγγιση στην ανάπτυξη προϊόντων.
Η Apple Inc. σπάνια είναι η πρώτη σε μια νέα αγορά: Το Sony Walkman προηγήθηκε του iPod. Η Palm και η BlackBerry κατείχαν την αγορά τηλεφώνων πριν από το iPhone. Η Microsoft είχε tablet πριν από το iPad. και η πλατφόρμα smartwatch της Google προϋπήρχε του Apple Watch.
Αλλά οι συμμετοχές της Apple έχουν ανατρέψει τις κατηγορίες τους. Με το iPod, η Apple τάραξε την αγορά με το ιστορικό πλέον λευκό πλαστικό και μεταλλικό σχέδιο και τον τροχό κλικ. Το iPhone και το iPad έκαναν δημοφιλείς συσκευές εκείνες με οθόνες και τα καταστήματα εφαρμογών. Το Apple Watch έφερε προηγμένους αισθητήρες υγείας και μια διεπαφή που μοιάζει με τηλέφωνο. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η Apple δεν ήταν απαραίτητα πρώτη, η εταιρεία εξακολουθούσε να αισθάνεται μπροστά από την εποχή της.
Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η Apple μπορεί να ακολουθήσει μια νέα πορεία: την πρακτικότητα. Καθώς προετοιμάζεται να προχωρήσει σε δύο μεγάλες κατηγορίες – ένα headset μικτής πραγματικότητας και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – η εταιρεία στοχεύει να είναι λιγότερο επαναστατική και πιο ρεαλιστική, όλα στο όνομα της πραγματικής κυκλοφορίας των προϊόντων.
Ο Tim Cook (και ο Steve Jobs πριν από αυτόν) έχει πει συχνά ότι η Apple νοιάζεται περισσότερο να είναι ο καλύτερος κατασκευαστής σε μια συγκεκριμένη κατηγορία παρά να είναι ο πρώτος. Έχει κερδίσει πλεονέκτημα αναπτύσσοντας νέες διεπαφές και εφαρμόζοντας τεχνολογίες με καινοτόμους τρόπους. Αυτό ήταν ξεκάθαρο με το iPhone, το οποίο ανταλλάσσει τα φυσικά πληκτρολόγια για μια οθόνη αφής, και το iPad, το οποίο περιλάμβανε μια τεράστια οθόνη και 10 ώρες διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Αλλά με τα επόμενα προϊόντα της, η εταιρεία φαίνεται πρόθυμη να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς για να μπει στην πόρτα μιας νέας αγοράς.
Ας ξεκινήσουμε με τα επερχόμενα headsets μικτής πραγματικότητας. Η συσκευή θα είναι σίγουρα προηγμένη — με οθόνες υψηλής ανάλυσης, πολλές εξωτερικές κάμερες και μια νέα έκδοση του iOS με το όνομα xrOS. Η κομψή σχεδίασή του και οι ισχυροί επεξεργαστές θα το αφήσουν να ξεπεράσει τις προσφορές της Meta Platforms Inc. και της Sony Group Corp.
Αλλά δεν θα επιτύχει το ιερό δισκοπότηρο της βιομηχανίας: την αληθινή επαυξημένη πραγματικότητα. Το όνειρο είναι να έχετε ένα ελαφρύ ζευγάρι γυαλιά που μπορούν να προσθέσουν δεδομένα και γραφικά στην εμπειρία σας στον πραγματικό κόσμο χωρίς να σας αποσπούν υπερβολικά την προσοχή. Προς το παρόν, η τεχνολογία απλώς δεν είναι ακόμα εκεί.
Έτσι, η Apple θα προσφέρει αντ’ αυτού μικτή πραγματικότητα, έναν συνδυασμό επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Το headset θα είναι ένα σύστημα VR στον πυρήνα του, αλλά χρησιμοποιεί κάμερες για να δημιουργήσει μια σχεδόν εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας.
Όταν η Apple ξεκίνησε να εισέλθει σε αυτήν την αγορά πριν από περίπου επτά χρόνια, η ελπίδα ήταν ότι τα γυαλιά AR θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το iPhone μεταδίδοντας πληροφορίες στο οπτικό πεδίο των χρηστών, να τους αφήνουν να κάνουν και να λαμβάνουν κλήσεις και να προβάλλουν περιεχόμενο.
Ο Cook άρχισε να δημοσιοποιεί αυτό το όραμα το 2016, λέγοντας στο Good Morning America ότι το AR είναι ανώτερο από το VR επειδή το πρώτο «δίνει τη δυνατότητα και στους δύο μας να καθόμαστε και να είμαστε παρόντες σε ότι γίνεται αυτή την στιγμή». Αργότερα επέκρινε τα γυαλιά VR σε ένα συνέδριο, λέγοντας ότι «λίγοι άνθρωποι θα θεωρήσουν ότι είναι αποδεκτό να είσαι κλεισμένος σε κάτι».
Και όμως, οι επικρίσεις του Cook για την εικονική πραγματικότητα άρχισαν να υποχωρούν καθώς η Apple ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας συσκευής που θα χρησιμοποιεί αυτήν ακριβώς την προσέγγιση – το σχέδιο του κλειστού headset που ο Διευθύνων Σύμβουλος της κάποτε έκρινε ως κάτι απαράδεκτο.
Ο λόγος για τη μετατόπιση είναι ξεκάθαρος: Τα γυαλιά True AR απέχουν ακόμη πολλά χρόνια. Η απαραίτητη σμίκρυνση εξαρτημάτων, η τεχνολογία μπαταριών, οι φακοί, η υποστήριξη λογισμικού και η ικανότητα κατασκευής δεν είναι σχεδόν έτοιμα για την πρώτη στιγμή.
Ή, σύμφωνα με τα λόγια του Cook περίπου ένα χρόνο αφότου εκθείασε την εικονική πραγματικότητα: Η τεχνολογία για γυαλιά AR «δεν υπάρχει για να το κάνει αυτό με ποιοτικό τρόπο. Η απαιτούμενη τεχνολογία οθόνης, καθώς και η τοποθέτηση αρκετών αντικειμένων γύρω από το πρόσωπό σας — υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις με αυτό. Το οπτικό πεδίο, η ποιότητα της ίδιας της οθόνης, δεν είναι ακόμα εκεί.”
Αντί να περιμένει μέχρι το 2025 περίπου – όταν τα γυαλιά πραγματικών AR μπορεί να είναι εφικτά – η Apple θα ακολουθήσει την πρακτική διαδρομή και θα κυκλοφορήσει ένα προϊόν stopgap που προσφέρει την καλύτερη τεχνολογία μικτής πραγματικότητας που είναι διαθέσιμη σήμερα. Και αυτή φαίνεται να είναι η σωστή απόφαση για την Apple, ειδικά δεδομένου ότι δεν θέλει να εκχωρήσει μια πολλά υποσχόμενη αγορά υλικού στη Meta.
Το ίδιο σενάριο έχει συμβεί και με το αυτοκίνητο της Apple. Όταν η Apple ξεκίνησε να κατασκευάσει ένα όχημα στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η αυτονομία δεν ήταν βασική προτεραιότητα. Η εταιρεία επικεντρώθηκε περισσότερο στο πώς θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Detroit και την Tesla Inc. στον σχεδιασμό, την τεχνολογία μπαταριών, την ενσωμάτωση υλικού και λογισμικού και υλικά υψηλής ποιότητας.
Όμως, λίγα χρόνια μετά την ανάπτυξη, τα στελέχη της Apple αποφάσισαν ότι ένα αυτοκίνητο θα χρειαζόταν ένα ξεκάθαρο διαφοροποιητή για να αξίζει να λανσαριστεί. Εισάγετε την αυτονομία: Η Apple γρήγορα προσηλώθηκε στην κυκλοφορία ενός αυτοκινήτου με πλήρεις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης και χωρίς πεντάλ ή τιμόνι.
Αυτή η φιλοδοξία –η επιδίωξη κάτι που έχει σαστίσει ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία– άρχισε γρήγορα να βλάπτει την Apple, οδηγώντας σε κύκλο εργασιών διαχείρισης, απολύσεις και επαναφορά έργων.
Και έτσι, επετεύχθη ένας ακόμη συμβιβασμός. Η Apple έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της για την κυκλοφορία ενός πλήρως αυτόνομου αυτοκινήτου. Αντίθετα, τώρα κατασκευάζει ένα πιο παραδοσιακό EV με τιμόνι και πεντάλ. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν αυτόνομες δυνατότητες, αλλά θα είναι προσανατολισμένες στην οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.
Ένα αυτοκίνητο της Apple θα εξακολουθεί να μπορεί να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές με μοναδικά χαρακτηριστικά και ενσωμάτωση με άλλα προϊόντα της εταιρείας. Και οι δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης θα πρέπει σταδιακά να βελτιωθούν και να επεκταθούν σε νέες γεωγραφικές περιοχές, αλλά η εταιρεία δεν περιμένει πλέον να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο μέχρι να φτάσει στο Επίπεδο 5 – το άπιαστο αποκορύφωμα της αυτονομίας της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι επόμενες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων της Apple ενδέχεται να μην αλλάξουν τις αγορές τους όπως το iPod, το iPhone και το iPad. Αλλά τώρα είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν στο κενό, χάρη στο ότι η Apple είναι λίγο πιο πρακτική.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube