19.2 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις στην παγκόσμια αγορά smartphones με την Apple να μην χάνει σημαντικό έδαφος

    Τις εκτιμήσεις ακόμη και των πιο αισιόδοξων αναλυτών υπερβαίνει η πορεία της παγκόσμιας αγοράς smartphones, η οποία και το 1ο τρίμηνο του 2021 συνέχισε τις …υψηλές πτήσεις. Η ανάκαμψη των πωλήσεων προχωρά ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, υποδεικνύοντας ότι πολίτες και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο έχουν βάλει για τα καλά το mobile στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και το SEPE.

    Τους πρώτους τρεις μήνες οι πωλήσεις smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 25,5% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation (IDC), σε απόλυτους αριθμούς έφτασαν τα 346 εκατ. τεμάχια.

    Όπως προκύπτει από το σχετικό report της IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), η ισχυρή ανάπτυξη προήλθε από όλες τις γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη. Ωστόσο, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων σημειώθηκαν στην Κίνα και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας και της Κίνας).

    Τα ποσοστά ανόδου των πωλήσεων στις δύο περιοχές ήταν κατά 30% και 28%, αντίστοιχα. Μάλιστα, στις δύο μεγαλύτερες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη διατέθηκε το ήμισυ των smartphones, που πωλήθηκαν συνολικά το 1ο τρίμηνο του 2021.

    “Ο ρυθμός ανάκαμψης για την αγορά smartphones επιταχύνθηκε το 1ο τρίμηνο του 2021. Εν μέσω αυτής της εκπληκτικής ανάπτυξης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η σύγκριση γίνεται με ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην ιστορία των smartphones, το 1ο τρίμηνο του 2020, που σηματοδότησε το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού σταμάτησε να λειτουργεί και η αγορά της Κίνας ήταν πρακτικά ανενεργή”, αναφέρει η IDC.

    Νέες καταναλωτικές συνήθειες

    Ωστόσο, οι πωλήσεις smartphones του 1ου τριμήνου, ακόμη και συγκρινόμενες με δύο χρόνια νωρίτερα, με το 1ο τρίμηνο του 2019, είναι και πάλι αυξημένες σε όγκο κατά 11%. Η ανάπτυξη προέρχεται από το γεγονός ότι επί χρόνια είχαν “παγώσει” οι κύκλοι αντικατάστασης των συσκευών, αλλά και από την έλευση των δικτύων 5G και των συσκευών, που το υποστηρίζουν. Κυρίως, η άνοδος στις πωλήσεις smartphones απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο τα smartphones γίνονται ολοένα και πιο σημαντικό στοιχείο της καθημερινής ζωής. Μια τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς κινούμαστε ήδη προς έναν μετα-πανδημικό κόσμο, όπου πολλές νέες καταναλωτικές συνήθειες και πολλές νέες χρήσεις smartphones, που προέκυψαν στην πανδημία, θα παραμείνουν.

    Αλλαγές κορυφής

    Ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην παγκόσμια αγορά smartphones το 1ο τρίμηνο του 2021, ήταν η αλλαγή που σημειώθηκε στην κορυφή της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς παίκτες της αγοράς. Η Huawei βγήκε από το Top 5 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αφού υπέστη σοβαρές μειώσεις λόγω του αυξημένου βάρους των αμερικανικών κυρώσεων.

    Από το γεγονός αυτό επωφελήθηκαν, κυρίως, οι Κινέζοι προμηθευτές Xiaomi, OPPO και vivo, οι οποίοι αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατάλαβαν την 3η, 4η και 5η θέση παγκοσμίως με μερίδια 14,1%, 10,8% και 10,1% αντίστοιχα. Και οι τρεις προμηθευτές εστίασαν την προσοχή τους σε διεθνείς αγορές, όπου η Huawei είχε αυξημένα μερίδια αγοράς τα τελευταία χρόνια.

    Τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, η Samsung κατέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς με πωλήσεις 75,3 εκατ. συσκευών και μερίδιο αγοράς 21,8% Η Apple, με τη συνεχιζόμενη επιτυχία της σειράς iPhone 12, έχασε μεν ένα ποσοστό του μεριδίου αγοράς της από το πολύ δυνατό 4ο τρίμηνο του 2020, αλλά πέτυχε πωλήσεις 55,2 εκατ. iPhone και μερίδιο 16%.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.