20.9 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Σε υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης έστρεψε τους Έλληνες η πανδημία

    Υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο αναζήτησαν οι Έλληνες την περίοδο της πανδημίας, προφανώς για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εργασίας και της τηλε-εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και δημοσίευμα του SEPE. Η πανδημία επηρέασε καθοριστικά τις επιλογές των Ελλήνων όσον αφορά τα πακέτα σύνδεσης στο Internet, με τα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας να αντέχουν το 2020 την αυξημένη ζήτηση, που διαπιστώθηκε – ειδικά τις ώρες αιχμής.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, οι Έλληνες συνδρομητές έκαναν το περασμένο έτος στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες των 50 και 100 Mbps, προκειμένου να  ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της τηλεργασίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από το 2016, σημείωσαν αύξηση στο σύνολο των χρηστών. Η μέση ταχύτητα στη ροή καθόδου (download) σε όλη την επικράτεια για το 2020 ήταν 27,01 Mbps, αυξημένη κατά 34,83% σε σχέση με το 2019 που έφτανε τα 20,3 Mbps.

    “Η αύξηση αντικατοπτρίζει τη χρήση από ολοένα και περισσότερους συνδρομητές, συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των συνδέσεων των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ. Τα πακέτα αυτά φαίνονται και ως πιο αποδοτικά όσον αφορά στη σχέση ποιότητας – τιμής, καθώς επιτυγχάνουν περίπου 55%  – 60% της ονομαστικής τους ταχύτητας, σε αντίθεση με μόλις 29% για το πακέτο των 24 Mbps”, αναφέρει η ΕΕΤΤ.

    Αντοχή και αξιοπιστία

    Από τα στοιχεία του ΥΠΕΡΙΩΝ, τα οποία αφορούν τη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής – μη αιχμής, που αποτελεί μια ένδειξη για τη συμφόρηση στα δίκτυα, παρατηρείται μικρή μόνο πτώση. Η μικρή αυτή πτώση αφορά τόσο την ταχύτητα σε μεμονωμένα πακέτα, όσο και στο σύνολο των μετρήσεων (6,31% πτώση της μέσης ταχύτητας στο σύνολο των μετρήσεων), γεγονός που μαρτυρά την επαρκή, γενικά, χωρητικότητα των δικτύων στην Ελλάδα.

    Πάντως, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που είχαν ως συνέπεια την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου, οδήγησαν σε μια πρόσκαιρη πτώση της ταχύτητας, η οποία, όμως, σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους παρόχους και δεν επηρέασε τη γενικότερη τάση για αύξηση της ταχύτητας στα δίκτυα.

    Δημοφιλέστερα πακέτα

    Και το 2020 το πακέτο των 24 Mbps/ 1 Mbps παρέμεινε το πιο σύνηθες μεταξύ των χρηστών – κυρίως λόγω διαθεσιμότητας ταχυτήτων ανά την επικράτεια. Ωστόσο, υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός χρηστών με πακέτα 50 Mbps/ 5 Mbps και 100 Mbps/ 10 Mbps, που μαζί αποτελούν πλέον την πλειονότητα των πακέτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παρέχεται στο  51% των συνδρομητών το 2019 και 57% το 2018.

    Σε επίπεδο γεωγραφικής αποτύπωσης της ευρυζωνικότητας ανά την Ελλάδα, πιο υψηλές ταχύτητες εμφανίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι χαμηλότερες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: περίπου διπλάσια μέση ταχύτητα στην Αττική από το Βόρειο Αιγαίο. Η ΕΕΤΤ πάντως, σημειώνει ότι ο χαμηλός αριθμός μετρήσεων σε ορισμένες περιφέρειες δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.