Monday, November 23, 2020

Σαν σήμερα: Ο Steve Jobs πεθαίνει σε ηλικία 56 χρόνων

5 Οκτωβρίου 2011: Ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs πεθαίνει σε ηλικία 56 χρονών στο σπίτι του στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Η επίσημη αιτία θανάτου του ήταν η ανακοπή αναπνοής που προήλθε από το σπάνιο είδος καρκίνου που είχε στο πάγκρεας. Ο Jobs είχε διαγνωστεί με καρκίνο 8 χρόνια νωρίτερα ενώ επίσημα αποχώρησε από την θέση του CEO της εταιρείας τον Αύγουστο του 2011.

Με όλα αυτά που έχουν γραφτεί για τον μεγάλο άντρα της Apple από την στιγμή του θανάτου του και έπειτα ειλικρινά είναι αδύνατο να κάνουμε μια περίληψη σε ένα μόνο μικρό άρθρο. Για εμάς ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία σχετικά με το θάνατο του ήταν το πόσο πολλά σήμαινε αυτός ο άνθρωπος για πάρα πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Αν η ενασχόληση με την τεχνολογία ήταν ένα ειδικό χόμπι για πολλούς σίγουρα αυτό άλλαξε μετά την είδηση του θανάτου του Jobs και την απήχηση που είχε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος ο Jobs δεν χανόταν στο συναίσθημα. Όταν έφυγε από την Apple στα μέσα του 1980 δεν καθάρισε και μάζεψε πράγματα από το γραφείο του σε σημείο που προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας – όπως το πρώτο δίπλωμα της έναρξης της Apple στο Χρηματιστήριο που βρισκόταν κρεμασμένο στο γραφείο του – να βρεθούν στον κάδο των απορριμμάτων.

Λίγο μετά την επιστροφή στην Apple στο τέλος του 1990 έδωσε το ιστορικά έγγραφα της εταιρείας στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Stanford. Τα έγγραφα αυτά περιλάμβαναν αρχεία που το διαχειριστικό κομμάτι της Apple τα φυλούσε σαν κόρη οφθαλμού από το 1980. Ο λόγος που ο Jobs παρέδωσε αυτόν τον ιστορικό θησαυρό ήταν γιατί δεν ήθελε η εταιρεία του να επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος και να μείνει κολλημένη στο παρελθόν.

Το 2006 ένα πρώην υπάλληλος της Apple ο David Pakman έστειλε ένα email στον Jobs. Ο Pakman, ο οποίος δούλεψε στην Apple από το 1991 μέχρι το 1997, θεώρησε καλή ιδέα να προτείνει μια γιορτή για τα γενέθλια 30 χρόνων της Apple. Η απάντηση που έλαβε από τον Jobs ήταν:

David, H Apple εστιάζει μόνο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν

Αυτή η φιλοσοφία του συνεχίστε και τον καθόρισε ως άνθρωπο. Είχε ξεκαθαρίσει πως το νέο Campus της Apple δεν θα έπρεπε να πάρει σε καμιά περίπτωση το όνομα του. Έτσι η Apple πήρε την απόφαση να ονομάσει το θέατρο παρουσιάσεων του νέου Campus ως Steve Jobs Theater.

O Jobs επίσης αφιέρωσε πολύ χρόνο τα τελευταία του έτη στην Apple έτσι ώστε να καθορίσει μια εταιρεία που θα μπορούσε να λειτουργεί άψογα και χωρίς την παρουσία του. Όπως ο ίδιος ο Tim Cook δήλωσε:

“Ο Steve δεν ήθελε εμάς να ρωτάμε τι θα έκανε ο Steve στην θέση μας; Απεχθάνονταν τον τρόπο που λειτούργησε η Disney μετά τον θάνατο του Walt Disney και ήταν αποφασισμένος πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν και στην δική του εταιρεία.”

Η αντίδραση του κόσμου στην είδηση του θανάτου του και μετά ήταν συγκλονιστική. Δεν ήταν ο πιο πλούσιος CEO στον χώρο της τεχνολογίας όταν πέθανε. Οι αντιδράσεις όμως των απλών καταναλωτών έδειξαν πως η ζωή του αλλά ακόμη και τα λάθη του σήμαιναν πολλά για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ο Jobs βοήθησε ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα με στόχο τις ανάγκες του καταναλωτή που οι άνθρωποι αγάπησαν και έτσι αγάπησαν άμεσα και τον δημιουργό τους.

Πολλά έχουν πλέον αλλάξει από τον θάνατο του και έπειτα και αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως ήθελε να γίνει. Ας μην ξεχνάμε πως ο Jobs πάντα πίεζε του ανθρώπους γύρω του να αποδείξουν πως κάνει λάθος και πάντα όταν το κατάφερναν αυτό ο ίδιος ήταν απίστευτα ικανοποιημένος και χαρούμενος.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 HomePod mini ως stereo Mac ηχεία και αυτό είναι...

Τώρα που το HomePod mini έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά μπορεί να σκέφτεστε κάτι πολύ απλό όπως και εμείς - Θα αποτελούσαν...

Φήμη: H Apple δεν θα κάνει συμβατά τα iPhone 6s και το πρώτο iPhone...

Μια νέα αναφορά θέλει την Apple να σταματάει την υποστήριξη λογισμικού για τα iPhone SE, iPhone 6s και iPhone 6s Plus του χρόνου όταν...

O Craig Federighi αναφέρει πως τα Windows μπορούν να τρέξουν κανονικά στα M1 Macs...

Αν και η αρχική μετάβαση στο Apple Silicon είναι εντυπωσιακά ομαλή για τα πρώτα M1 Macs, ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και έχει να κάνει...

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple αναφέρουν πως το AR έχει μια τεράστια δυναμική στις...

Η Apple συνέχισε να εστιάζει και φέτος στην επαυξημένη πραγματικότητα προσθέτοντας τους LiDAR scanners στα iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max και iPad...

Για πρώτη φορά το HomePod έγινε jailbroken με το checkra1n εργαλείο

Όταν οι περισσότεροι χρήστες σκέφτονται ένα jailbreak εργαλείο όπως το checkra1n, σίγουρα έρχονται στο μυαλό τους συσκευές όπως τα iPhones, iPod Touch, iPads και Apple...

Διανομέας κούριερ αποφάσισε να το σκάσει με 14 iPhone 12 Pro Max αξίας 23.000...

Μια μοναδική ιστορία μας έρχεται σήμερα από την Κίνα όπου διανομέας αποφάσισε να κρατήσει για τον εαυτό του 14 iPhone 12 Pro Max συσκευές...