24.3 C
Athens
Thursday, June 8, 2023
More

  Πώς να στεγνώσετε και να σώσετε το iPhone σας που έχει βραχεί | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  Το νερό και η τεχνολογία δεν είναι συνήθως χαρούμενοι σύντροφοι, οπότε το να δείτε ξαφνικά το πολύτιμο iPhone σας να πέφτει στο νεροχύτη, στο μπάνιο ή σε οποιοδήποτε άλλο σώμα ή νερό μπορεί να είναι μια στιγμή που θα σας φέρει πανικό. Αλλά, μην πανικοβάλλεστε, μπορεί να μην χαθούν όλα, καθώς τα σύγχρονα τηλέφωνα είναι πολύ πιο στιβαρά από εκείνα του παρελθόντος. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός βρεγμένου ή κατεστραμμένου από το νερό iPhone.

  Είναι το iPhone μου αδιάβροχο;

  Εάν έχετε αγοράσει ένα νέο iPhone τα τελευταία χρόνια, τότε υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να είναι ανθεκτικό στο νερό, που σημαίνει ότι θα επιβιώσει άνετα από μικρές βουτιές και από ένα ποτήρι με υγρό που άθελα του μπορεί να πέσει πάνω του.

  Τα smartphone και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να πιστοποιηθούν με κάτι που ονομάζεται Προστασία εισόδου ή Διαβάθμιση IP. Αυτό σας ενημερώνει αμέσως πόσο αδιάβροχο είναι το προϊόν, ώστε να μην χρειάζεται να φρικάρετε αν γλιστρήσει από την πίσω τσέπη σας και πέσει στην τουαλέτα (συμβαίνει!) Υπάρχουν πολλοί τύποι διαβάθμισης IP, αλλά δύο βασικά είναι εκείνοι που ισχύουν για τα iPhone, το IP67 και το IP68.

  • IP67 – Μπορεί να επιβιώσει σε βύθιση σε νερό έως και 1 μέτρο για το πολύ 30 λεπτά
  • IP68 – Μπορεί να επιβιώσει από βύθιση σε νερό έως και 2 μέτρα για το πολύ 30 λεπτά

  Πιο αναλυτικά:

  • iPhone 6s και παλαιότερα μοντέλα: δεν έχουν πιστοποίηση
  • iPhone 7/7Plus: IP67
  • iPhone 8/8 Plus: IP67
  • iPhone X: IP67
  • iPhone XR: IP67
  • iPhone XS/XS Max: IP68
  • iPhone 11 σειρά: IP68
  • iPhone 12 σειρά: IP68
  • iPhone 13 σειρά: IP68
  • iPhone SE 2020: IP67
  • iPhone SE 2022: IP67

  Φυσικά, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά ακόμα και με ένα φαινομενικά αδιάβροχο iPhone. Εάν υπάρχουν υπολείμματα νερού πάνω ή μέσα στη συσκευή σας μετά το συμβάν, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

  Τι να κάνετε εάν ένα iPhone βραχεί

  • Βγάλτε το iPhone αμέσως από το νερό.
  • Μην συνδέσετε το iPhone σας κάπου. Εάν είναι ήδη συνδεδεμένο, αποσυνδέστε το (πολύ προσεκτικά).
  • Μην το ανάβετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.
  • Εάν το βρεγμένο iPhone βρίσκεται σε θήκη, βγάλτε το. Αφαιρέστε επίσης την κάρτα SIM. Το νερό μπορεί να παραμείνει σε αυτές τις γωνίες.
  • Με μια μαλακή πετσέτα ή πανί, σκουπίστε το υγρό από όπου μπορείτε να φτάσετε.
  • Γυρίστε το iPhone ανάποδα και κουνήστε το απαλά για να καθαρίσετε τις θύρες και τις υποδοχές.
  • Απενεργοποιήστε το iPhone – αλλά διαβάστε πρώτα τα παρακάτω…

  Πρέπει να απενεργοποιήσετε ένα βρεγμένο iPhone;

  Εκτός από τα παραπάνω, σας συνιστούμε να απενεργοποιήσετε το iPhone σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε την ενεργοποίηση των κυκλωμάτων μέσα στο iPhone, επειδή αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει βραχυκυκλώματα και μακροπρόθεσμη ζημιά.

  Εάν το iPhone είναι ήδη απενεργοποιημένο, αφήστε το απενεργοποιημένο. Μην μπείτε στον πειρασμό να ενεργοποιήσετε για να δείτε αν εξακολουθεί να λειτουργεί. Μπορεί μετά να σταματήσει να λειτουργεί για πάντα ακριβώς επειδή ρίξατε μια ματιά.

  Εάν το iPhone σας είναι ενεργοποιημένο, εξετάζετε δύο μη ελκυστικές επιλογές: απενεργοποιήστε το (αλλά στη διαδικασία αφύπνιση της οθόνης και του λειτουργικού συστήματος για λίγο πριν την απενεργοποίηση) ή αφήστε τη συσκευή σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας και ελπίζουμε να μην λάβετε τυχόν ειδοποιήσεις όταν το κάνετε αυτό.

  Πώς να στεγνώσετε ένα iPhone με ρύζι

  Τώρα πρέπει να τραβήξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο εσωτερικό υγρό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών ή άλλη θερμική πηγή, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά εξαρτήματα του iPhone.

  Για να αφαιρέσετε την υγρασία από το εσωτερικό του iPhone, χρειάζεστε ένα αποξηραντικό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στο ρύζι, συμβουλεύοντας τους ιδιοκτήτες να βάλουν το υγρό iPad ή το iPhone τους σε ένα μεγάλο μπολ να το σκεπάσουν με ρύζι εντελώς και να το αφήνουν εκεί για 48 ώρες περίπου.

  Το ρύζι θα απορροφήσει αποτελεσματικά την υγρασία και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λίγο ρύζι στα σπίτια μας (ή μπορούμε να το αγοράσουμε αρκετά εύκολα). Προσοχή μόνο μην οι κόκκοι ρυζιού περάσουν σε κάποια υποδοχή του iPhone ή μήπως εξαιτίας τους περάσει σκόνη στο εσωτερικό της συσκευής.

  Πώς να στεγνώσετε ένα iPhone με τζελ σιλικόνης

  Μια καλύτερη επιλογή από το άψητο ρύζι, αν την έχετε, είναι τα λεγόμενα silica gel – αυτά τα μικρά (και μη βρώσιμα) πακέτα που θα βρείτε μέσα σε νέες τσάντες, συσκευασμένα με ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ειδικά αν έχουν αποσταλεί από χώρα με υγρό κλίμα και επίσης θα τα βρείτε και σε κάποια self test μιας και είμαστε σε μια COVID εποχή.

  Χρειάζεστε αρκετά από αυτά για να καλύψετε το iPhone. Τα φακελάκια αυτά θα πρέπει να στεγνώνουν ένα βρεγμένο iPhone πιο αποτελεσματικά και λιγότερο ακατάστατα από το ρύζι, αλλά θα χρειαστεί να αφήσετε στο iPhone τουλάχιστον 48 ώρες για να στεγνώσει τελείως.

  Πώς να βγάζετε νερό από ένα ηχείο iPhone

  Υπάρχει ένα τελευταίο πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν διαπιστώσετε ότι μπορεί να υπάρχει νερό στη συσκευή σας. Ενώ τα περισσότερα iPhone είναι αδιάβροχα, δεν εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στις γρίλιες των ηχείων. Τα Apple Watches έρχονται με μια ενσωματωμένη δυνατότητα που μπορεί να ενεργοποιηθεί για να «βγάλει» το νερό παίζοντας μια συγκεκριμένη συχνότητα, καθαρίζοντας τις γρίλιες των ηχείων στη διαδικασία. Το γιατί τα iPhone δεν διαθέτουν παρόμοια επιλογή είναι κάτι σαν μυστήριο, αλλά υπάρχει ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να λάβετε τα ίδια αποτελέσματα μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής που ονομάζεται Sonic (Tone Generator).

  Μια τελευταία προειδοποίηση:

  Τα iPhone μπορούν να “αναστηθούν” προσωρινά, αλλά στη συνέχεια να υποκύψουν στη ζημιά του υγρού σε μεταγενέστερη ημερομηνία, επομένως θα σας συμβουλεύαμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών αρχείων στη συσκευή σε περίπτωση που γίνει μη λειτουργική ξανά στο μέλλον. Όπως είπαμε, η ανάκτησή της συσκευής μπορεί να είναι μόνο προσωρινή – αν και ελπίζουμε ότι όχι.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.