Ο Mike Elgan είναι ένας από τους παλαιότερους και εγκυρότερους αρθρογράφους για θέματα της Apple εδώ και χρόνια. Όντας μέσα στην επονομαζόμενη “μαύρη λίστα” της Apple παρουσιάζει σήμερα στο CultofMac πως αυτή η λίστα λειτουργεί και τη επιρροή έχει στον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης.
Η “μαύρη λίστα” λοιπόν είναι μια λίστα από ανθρώπους των media κατά κύριο λόγω της Αμερικής οι οποίοι αγνοούνται επιδεικτικά από την Apple και τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε πληροφορίες για το λανσάρισμα προϊόντων. review μονάδων αλλά και προσκλήσεων για τα διάφορα event της εταιρείας.
Όταν κάποιος μπει σε αυτή την “μαύρη λίστα” είναι σχεδόν αδύνατο να βγει από αυτή. Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια και όπως δηλώνει και ο ίδιος δεν νομίζει πως η Apple θα αφαιρέσει ποτέ το όνομα του από αυτή.
Ιστορικά οι “μαύρες λίστες” αφορούν την πολιτική και η δομή τους παρουσιάζετε στην επονομαζόμενη McCarthy “μαύρη λίστα” της Κίνας.
Λίστες αυτού του τύπου έχουν ένα και μόνο σκοπό να κάνουν τους ανθρώπους να πουν ψέματα για κάποιο αντικείμενο η τεχνηέντως να κρύψουν μέρος της αλήθειας.
Η λίστα της Apple βέβαια έχει λιγότερη δύναμη, δομή και μετάδοση από ότι μια ενός πολιτικού συστήματος πάρα αυτά υπάρχει και έχει μια συγκεκριμένη δυναμική.
Η δυναμική αυτή μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές ιστορίες που γράφονται για την Apple αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον και άλλες ιστορίες ευαίσθητου περιεχομένου που άνθρωποι θα θέλουν να γνωρίζουν.
Στο μεγαλύτερο μέρος της όμως η λίστα της Apple αφορά δημοσιογράφους που κατά καιρούς με άρθρα τους έχουν ασκήσει κριτική στην εταιρεία, κυνισμό και έχουν καλύψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καυτά θέματα για την εταιρεία και ότι έχει να κάνει με το προφίλ της προς τα έξω. Επίσης συμπεριλαμβάνει άτομα που έχουν σπάσει τους κανόνες της Apple, για παράδειγμα άτομα που έχουν καλύψει ζωντανά ένα event της.
Για να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα αν κάποιος ασκήσει κριτική στον Steve Jobs, την ηγετική φιγούρα της Apple που αποτελεί και την δομή της κουλτούρας της ή κάποιος αρθρογράφος γράψει αρνητικά σχόλια για κάποιο προϊόν της εταιρείας τότε μάλλον θα μπει και μάλιστα με σχετική ευκολία στην “μαύρη λίστα” της Apple.
Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος πως η Apple λειτουργεί σε αυτό το κομμάτι με την μορφή ενός δυαδικού συστήματος. Έχουμε λοιπόν την “μαύρη λίστα” και την “λευκή λίστα”
Κατά γενική ομολογία στην “λευκή λίστα” θα μπουν άτομα από μερίδα του τύπου που δεν είναι τόσο σχετικά με την Apple και αναλώνονται λιγότερο σε τεχνικά κομμάτια.
Στην υπόλοιπη μερίδα του τύπου που ασχολείται αποκλειστικά με την Apple η εταιρεία είναι πάρα πολύ αυστηρή μιας και ξέρει πως τα άρθρα τους θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό μάλιστα την πυρήνα των καταναλωτών της.
Η Apple επίσης έχει την τάση να τιμωρεί. Για παράδειγμα το The New York Times έτρεξε μια σειρά ρεπορτάζ για να παρουσιάσει τις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια που παρασκευάζονται Apple προϊόντα. Η απάντηση της Apple ήταν να κανονίσει μια μοναδική και σπάνια συνέντευξη του Tim Cook στην ανταγωνιστική εφημερίδα την The Wall Street Journal.
Επίσης άτομα που κατά γενική ομολογία είναι υπέρ της Apple για μεγάλο διάστημα και αποφεύγουν τις αρνητικές κριτικές είναι και αυτά στα οποία η Apple θα στείλει review units των νέων προϊόντων της.
Η Apple λειτουργεί ακριβώς αντίθετα με εταιρείας για παράδειγμα όπως η Google. Έτσι αν κάποιος είναι αρνητικός και καυστικός απέναντι πχ στο νέο iPad Air η Apple κατά πάσα πιθανότητα θα τον βάλει στην “μαύρη λίστα”. Αν όμως ο ίδιος έκανε ακριβώς το ίδιο για ένα προϊόν της Google τότε η εταιρεία θα του έστελνε το προϊόν για review για να αλλάξει την εικόνα που είχε σχηματίσει.
Στην Apple οι ισορροπίες μεταξύ “μαύρης λίστας” και “λευκής λίστας” είναι πολύ λεπτές και κανένας ακριβώς δεν ξέρει την παραμετροποίηση τους.
Να τονίσουμε κλείνοντας πως όλες οι εταιρείες έχουν μια μορφή “μαύρης λίστας” εδώ και πολλά χρόνια. Ο σκοπός τους παραμένει πάντα ο ίδιος αλλά η παραμετροποίηση τους αλλάζει ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας αλλά και την ιστορία της.