21.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Ο ιδρυτής του www έχει σκοπό να σώσει το διαδίκτυο και σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Facebook, Google και Microsoft

    Το πλάνο του Tim Berners-Lee με την ονομασία ‘save the web’ έκανε την επίσημη εκκίνηση του σήμερα και υποστηρίζεται ανοιχτά από περισσότερους από 150 οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων της Facebook, Google, και Microsoft.

    Ο ιδρυτής και δημιουργούς του World Wide Web εξήγησε πίσω τον Μάρτιο τους λόγους για τους οποίους θέλει την δημιουργία ενός συμβολαίου για το διαδικτύο.

    “Έχουν περάσει 30 χρόνια από την στιγμή που ο Tim Berners Lee κατέθεσε την πρόταση του για αυτό που μετέπειτα θα γινόταν γνωστό ως ο παγκόσμιος ιστός – διαδίκτυο. Ο ίδιος πιστεύει πως κοιτώντας αυτά τα 30 χρόνια βρίσκει τόσο θετικά όσο και αρνητικά θεωρώντας πως το web ήταν μια πηγή καλού για τα πρώτα 15 χρόνια αλλά πλέον οι ισορροπίες έχουν αλλάξει πολύ και όλα είναι οριακά. Ο ίδιος δηλώνει πολύ προβληματισμένος για την ασχήμια που υπάρχει στο διαδίκτυο καθώς και για την παραπληροφόρηση.”

    Ο ίδιος λοιπόν δημιούργησε ένα συμβόλαιο με 9 αρχές τόσο για ιδιώτες και για εταιρείες όσο και για κυβερνήσεις που θα κάνουν χρήση του παγκόσμιου ιστού και οι οποίες είναι οι εξής:

    Governments will

    • Principle 1 — Ensure everyone can connect to the internet
    • Principle 2 — Keep all of the internet available, all of the time
    • Principle 3 — Respect and protect people’s fundamental online privacy and data rights

    Companies will

    • Principle 4 — Make the internet affordable and accessible to everyone
    • Principle 5 — Respect and protect people’s privacy and personal data to build online trust
    • Principle 6 — Develop technologies that support the best in humanity and challenge the worst

    Citizens will

    • Principle 7 — Be creators and collaborators on the web
    • Principle 8 — Build strong communities that respect civil discourse and human dignity
    • Principle 9 — Fight for the web

    Ο ίδιος ανέφερε στην The Guardian πως η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει άμεσα:

    “Οι δυνάμεις που οδηγούν τον παγκόσμιο ιστό στην λάθος κατεύθυνση ήταν πάντα πολύ δυνατές. Είτε είσαι εταιρεία είτε είσαι κυβέρνηση ο έλεγχος του διαδικτύου σημαίνει μεγάλα κέρδη ή ένας τρόπος εγγύησης παραμονής στην εξουσία. Οι άνθρωποι είναι φυσικά το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτό το κομμάτι μιας και είναι οι μόνοι που θα ευαισθητοποιηθούν έτσι ώστε να κρίνουν και να αποδώσουν ευθύνες στα άλλα 2 μέρη, κυβερνήσεις και εταιρείες. Νομίζω πως ο φόβος των ανθρώπων για άσχημα πράγματα στο διαδίκτυο μεγαλώνει και έχει σοβαρές βάσεις. Ο κίνδυνος αυτός θα μεγαλώσει αν αφήσουμε τον παγκόσμιο ιστό ως έχει και μια σειρά πολύ μεγάλων πραγμάτων μπορεί να πάει λάθος. Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία του διαδικτύου σήμερα!!”

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles