14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Οι κεφαλές της αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποιούν την Apple

    GMboss-640x426

    Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν στην ιδέα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από την Apple, ο πρώην CEO της General Motors, Dan Akerson, είχε μια σειρά από προειδοποιήσεις για τον Tim Cook στην περίπτωση που η εταιρεία του αποφάσιζε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα τόνισε πως η Apple θα πρέπει να παραμείνει μακριά από την αυτοκινητοβιομηχανία.

    “Αν ήμουν μέτοχος της Apple δεν θα ήμουν χαρούμενος. Θα με προβλημάτιζε το κέρδος σε βάθος χρόνο καθώς και τα περιθώρια αυτού σε μια βαριά βιομηχανία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Akerson στο Bloomberg.

    O Akerson ήταν στο τιμόνι της GM μέχρι το 2010 όπου και από μόνος του αποφάσισε να δώσει την ηγεσία της εταιρείας σε κάποιο νεότερο στέλεχος και να αποσυρθεί. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει πολύ να φέρει νέες τεχνολογίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την GM αλλά πάρα αυτά η κριτική του απέναντι στην Apple θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία των smartphones και η αντίστοιχη της μουσικής αντέδρασε πριν χρόνια όταν η Apple αποφάσισε να εισέλθει δυναμικά σε αυτές.

    “Θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θέλουν να μπουν σε μια τέτοια κατασκευαστική νοοτροπία. Εμείς παίρνουμε ατσάλι, ακατέργαστο ατσάλι και το μεταμορφώνουμε σε ένα αυτοκίνητο. Δεν έχουν ιδέα με τι έχουν να κάνουν αν τελικά αποφασίσει η Apple να μπορεί σε αυτό τον χώρο. Πολλοί είναι εκείνοι εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας που την υποτιμούν και δεν καταλαβαίνουν πολλά για αυτή”

    Αν και η παραπάνω κριτική έχει λογική για κάποιον που αμύνεται της βιομηχανίας που είναι πρώτος είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε πως τέτοιες φωνές ακούμε κάθε φορά που η Apple σκέφτεται να μπει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων.

    Ο Akerson μάλιστα παρουσιάστηκε και υπερόπτης σε ότι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple που την περιέγραψε ως μια εταιρεία hardware.

    “Δείτε τα περιθώρια κέρδους ενός iPhone απέναντι σε ένα αυτοκίνητο. Προτιμώ να έχω τα περιθώρια αυτά για ένα τηλέφωνο και να παράγω όσες συσκευές έβγαλε στην αγορά φέτος η Apple” ανέφερε θέλοντας να τονίσει πως η Apple αρέσκεται στο να δουλεύει με μεγάλα περιθώρια κέρδους μέσω ακριβών συσκευών.

    Τέλος ο Akerson τόνισε πως σε αντίθεση με τα παραπάνω πιστεύει πως το CarPlay είναι μια πάρα πολύ καλή τεχνολογία της Apple. Μάλιστα επισήμανε πως το καλύτερο για την Apple είναι να γίνει συνέταιρος στην αυτοκινητοβιομηχανία μέσω υπηρεσιών σαν αυτή παρά να προσπαθήσει να την ανταγωνιστεί από το εσωτερικό της.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles