Saturday, June 6, 2020

Οι κεφαλές της αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποιούν την Apple

GMboss-640x426

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν στην ιδέα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από την Apple, ο πρώην CEO της General Motors, Dan Akerson, είχε μια σειρά από προειδοποιήσεις για τον Tim Cook στην περίπτωση που η εταιρεία του αποφάσιζε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα τόνισε πως η Apple θα πρέπει να παραμείνει μακριά από την αυτοκινητοβιομηχανία.

“Αν ήμουν μέτοχος της Apple δεν θα ήμουν χαρούμενος. Θα με προβλημάτιζε το κέρδος σε βάθος χρόνο καθώς και τα περιθώρια αυτού σε μια βαριά βιομηχανία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Akerson στο Bloomberg.

O Akerson ήταν στο τιμόνι της GM μέχρι το 2010 όπου και από μόνος του αποφάσισε να δώσει την ηγεσία της εταιρείας σε κάποιο νεότερο στέλεχος και να αποσυρθεί. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει πολύ να φέρει νέες τεχνολογίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την GM αλλά πάρα αυτά η κριτική του απέναντι στην Apple θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία των smartphones και η αντίστοιχη της μουσικής αντέδρασε πριν χρόνια όταν η Apple αποφάσισε να εισέλθει δυναμικά σε αυτές.

“Θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θέλουν να μπουν σε μια τέτοια κατασκευαστική νοοτροπία. Εμείς παίρνουμε ατσάλι, ακατέργαστο ατσάλι και το μεταμορφώνουμε σε ένα αυτοκίνητο. Δεν έχουν ιδέα με τι έχουν να κάνουν αν τελικά αποφασίσει η Apple να μπορεί σε αυτό τον χώρο. Πολλοί είναι εκείνοι εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας που την υποτιμούν και δεν καταλαβαίνουν πολλά για αυτή”

Αν και η παραπάνω κριτική έχει λογική για κάποιον που αμύνεται της βιομηχανίας που είναι πρώτος είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε πως τέτοιες φωνές ακούμε κάθε φορά που η Apple σκέφτεται να μπει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων.

Ο Akerson μάλιστα παρουσιάστηκε και υπερόπτης σε ότι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple που την περιέγραψε ως μια εταιρεία hardware.

“Δείτε τα περιθώρια κέρδους ενός iPhone απέναντι σε ένα αυτοκίνητο. Προτιμώ να έχω τα περιθώρια αυτά για ένα τηλέφωνο και να παράγω όσες συσκευές έβγαλε στην αγορά φέτος η Apple” ανέφερε θέλοντας να τονίσει πως η Apple αρέσκεται στο να δουλεύει με μεγάλα περιθώρια κέρδους μέσω ακριβών συσκευών.

Τέλος ο Akerson τόνισε πως σε αντίθεση με τα παραπάνω πιστεύει πως το CarPlay είναι μια πάρα πολύ καλή τεχνολογία της Apple. Μάλιστα επισήμανε πως το καλύτερο για την Apple είναι να γίνει συνέταιρος στην αυτοκινητοβιομηχανία μέσω υπηρεσιών σαν αυτή παρά να προσπαθήσει να την ανταγωνιστεί από το εσωτερικό της.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!