Μπορεί να δούμε ARM επεξεργαστές στα Mac μέχρι το 2016

0
253

macbookairarm

Κάθε χρόνο ακούγεται η φήμη πως η Apple είναι όλο και πιο κοντά στην αλλαγή των Intel επεξεργαστών των Mac της και την αντικατάσταση τους με ARM επεξεργαστές. Πολλοί πιστεύουν πως αυτή η αλλαγή κάποτε θα γίνει τελικά αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σιγουριά το πότε.

Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple Jean-Louis Gassée ίσως να δούμε κάτι τέτοιο πολύ σύντομα. Ο ίδιος δήλωνε για χρόνια όχι πεπεισμένος για την αλλαγή αυτή αλλά όπως δηλώνει ο ίδιος πρόσφατα είναι σχεδόν βεβαίως πως θα γίνει και μάλιστα τονίζει πως ίσως δούμε τους πρώτους ARM Macs μέσα στο 2016.

Πίσω από αυτή την σημαντική απόφαση όσο και αν δεν το πιστεύεται μερικοί κρύβετε ο Steve Jobs. Για χρόνια ο Steve επέμενε και ήθελε την Apple να έχει το πάνω χέρι και έλεγχο της τεχνολογίας της. Όπως αναφέρει ο Gassée σήμερα αυτή η φιλοσοφία δεν έχει αλλάξει στην Apple και αν μη τι άλλο είναι πιο δυνατή από ποτέ. Πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει μια τέτοια πεποίθηση είναι και η δημιουργία της νέας γλώσσας προγραμματισμού της Apple Swift.

O Gassée μάλιστα τόνισε:

“Υπάρχουν πλέον πολλά πλεονεκτήματα των ARM επεξεργαστών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της Intel. Έχουν χαμηλότερο κόστος, καλύτερη κατανομή ενέργειας και είναι πιο εύκολα συμβατοί με τις συσκευές. Η Intel για χρόνια υποστήριζε το ποσό πιο πολύ υπερτερούσε η x86 αρχιτεκτονική αλλά η σκληρή αλήθεια είναι πως αυτός ο σχεδιασμός πλην μικρών εξαιρέσεων έχει παραμείνει στάσιμος με τις χ86 συσκευές να συνεχίζουν να χάνουν έδαφος από αυτές με ARM-SoC (System On a Chip) σχεδιασμό.”

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα κάποιος μπορεί να αντικρούσει το επιχείρημα του Gassée παραπάνω, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει πως ένας A10 επεξεργαστής μπορεί να βρει τον δρόμο του σε ένα Mac το 2016 σηματοδοτώντας αυτή την μεγάλη και σημαντική αλλαγή για την Apple.

Σχολιασμός στο φόρουμ