21.7 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Μην περιμένετε τα M1X MacBook Pro να αντικαταστήσουν τα M1 μοντέλα #AppleEvent

    Η Apple χθες επιβεβαίωσε το επερχόμενο special event της που θα γίνει την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και όπου αναμένουμε η εταιρεία να παρουσίαση τα επόμενης γενιάς MacBook Pro μοντέλα με έναν νέο επεξεργαστή δικού της σχεδιασμού. Πάρα αυτά και τα νέα M1X MacBook Pro δύσκολα θα αντικαταστήσουν τα βασικά μοντέλα με τον M1 επεξεργαστή.

    Ο M1 επεξεργαστής ήταν ο πρώτος ARM αρχιτεκτονικής που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για Macs και βρίσκεται πλέον στο εσωτερικό των MacBook Air, 13 ιντσών MacBook Pro, Mac mini και 24 ιντσών iMac.

    Όταν η Apple τον ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία έκανε ξεκάθαρο πως αν και είναι πολύ πιο ισχυρός από τους Intel επεξεργαστές αυτός είχε την εστίαση του σε βασικά μοντέλα desktops και laptops μιας και το βάρος έπεφτε στο χαμηλό ενεργειακό προφίλ – Για αυτό το λόγο και η εταιρεία κράτησε κάποια Intel μοντέλα στην αγορά μετά την εισαγωγή των M1 Macs.

    Αυτή την φορά η Apple φημολογείται πως θα παρουσιάσει τον νέο M1X επεξεργαστή που θα είναι πιο ισχυρός με 16 πυρήνες στην GPU. Έτσι λοιπόν αυτός ο επεξεργαστής θα δίνει γρηγορότερα γραφικά κάνοντας τον ιδανικό για πιο ακριβά Macs όπως τα 16 ιντσών MacBook Pro και 27 ιντσών iMac.

    Τι αναφέρουν οι φήμες

    Σύμφωνα με τις φήμες τα νέα MacBook Pro M1X θα είναι διαθέσιμα σε 2 μεγέθη – 14 ιντσών και 16 ιντσών. Αναμένεται να έχουν έναν νέο σχεδιασμό, HDMI θύρα, SD Card slot, MagSafe στο καλώδιο φόρτισης, 1080p κάμερα και μια mini-LED οθόνη.

    Εικάζεται επίσης πως και τα 2 αυτά μοντέλα θα έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά ξεκινώντας από τα 16GB RAM και 512GB αποθηκευτικού χώρου.

    Η γραμμή των MacBook αυτή την στιγμή

    Αυτή την στιγμή επίσημα η Apple πουλάει 3 διαφορετικές εκδόσεις του MacBook Pro. Υπάρχει η 13 ιντσών έκδοση με τον M1 επεξεργαστή, η 13 ιντσών έκδοση με τον Intel επεξεργαστή και η 16 ιντσών έκδοση με τον Intel επεξεργαστή.

    Αν και τα M1 MacBook Pro είναι πιο δυνατά σε δύσκολες εργασίες η Apple κράτησε τα πιο ακριβά μοντέλα των MacBook Pro με Intel επεξεργαστές για αυτούς που θέλουν πράγματα που τα M1 Macs δεν μπορούν να προσφέρουν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η χρήση 2 ή περισσότερων εξωτερικών οθονών ή η δυνατότητα να έχουν 32GB RAM ή 4TB αποθηκευτικού χώρου – Να θυμίσουμε πως τα M1 μοντέλα φτάνουν μέχρι τα 16GB RAM και 2TB SSD.

    Αν αναλογιστούμε τον πιο ισχυρό επεξεργαστή και χαρακτηριστικά όπως η mini-LED οθόνη (που είναι πιο ακριβή από την LCD) το νέο 14 ιντσών MacBook Pro M1X σίγουρα θα έρθει να αντικαταστήσει μόνο τα ακριβά Intel μοντέλα.

    Η νέα MacBook Pro γραμμή που θα διαμορφωθεί

    Θα έχει λογικό όμως η Apple να κρατήσει δύο μικρότερα MacBook Pro μοντέλα; Ναι γιατί το έχει κάνει και στο παρελθόν.

    Όταν το 2016 η Apple έφερε μια νέα σχεδίαση στα MacBook Pro έφερε δύο εκδόσεις τους στην αγορά στις 13 ίντσες – μια με Touch Bar και μια χωρίς. Δεν ήταν όμως αυτή η μόνη διαφορά τους μιας και το μοντέλο που δεν είχε την Touch Bar είχε λιγότερο ισχυρό hardware.

    Υπολογίζουμε λοιπόν πως η γραμμή των MacBook θα διαμορφωθεί ως εξής:

    • 13-ιντσών M1 MacBook Pro
    • 14-ιντσών M1X MacBook Pro
    • 16-ιντσών M1X MacBook Pro

    Επίσης μπορεί η Apple να κρατήσει τουλάχιστον ένα 16 ιντσών Intel MacBook Pro για αυτούς που θα έχουν περισσότερες απαιτήσεις αυτή την περίοδο ως προς την συνδεσιμότητα και την περισσότερη RAM.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.