Monday, October 7, 2024

Μέσω mobile πληρωμών θα γίνεται το 1/3 των συναλλαγών POS παγκοσμίως

Η παγκόσμια στροφή προς μια οικονομία χωρίς μετρητά – την οποία επιτάχυνε ο COVID-19 – έκανε εξαιρετικά δημοφιλείς τις mobile πληρωμές. Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών παγκοσμίως θεωρεί τη χρήση του smartphone ως μέσου πληρωμών (digital wallet), ως έναν ασφαλέστερο και πιο βολικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων και μάλιστα, η τάση αυτή θα συνεχιστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE

Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης, οι mobile πληρωμές ήταν η πιο χρησιμοποιημένη μέθοδος συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, με μερίδιο αγοράς 21,5%. Μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Trading Platforms, τα “ψηφιακά πορτοφόλια” θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλή, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο (33,4%) όλων των συναλλαγών POS παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες mobile πληρωμών ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπου υπάρχει χαμηλή διείσδυση των παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών, όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική. Ωστόσο, πλέον, στη σκιά της νόσου COVID-19, οι mobile πληρωμές και τα ψηφιακά πορτοφόλια γίνονται δημοφιλή στους καταναλωτές και στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παγκόσμιας βιομηχανίας πληρωμών, που τροφοδοτείται από τον COVID-19, οδήγησε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη ολόκληρης της αγοράς ψηφιακών πορτοφολιών”, τονίζουν οι αναλυτές.

1,5 δισ. χρήστες

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η αξία των συναλλαγών ολόκληρου του τομέα διπλασιάστηκε και αναμένεται να φτάσει τα $2,5 δισ.  το 2021. Ο αριθμός των χρηστών, που χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια για την πραγματοποίηση πληρωμών, θα αυξηθεί από περίπου 900 εκατ. το 2019 σε 1,48 δισ. το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου αντιπροσώπευαν το 2020 το 44,5% όλων των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό το ποσοστό είναι δύο φορές μεγαλύτερο από τις πιστωτικές κάρτες και τρεις φορές από τις πληρωμές μέσω χρεωστικής κάρτας.

Οι πιστωτικές κάρτες και οι χρεωστικές κάρτες αναμένεται να διατηρήσουν το ίδιο μερίδιο αγοράς τα επόμενα δύο χρόνια, κάνοντας περίπου το 22% των πληρωμών POS έκαστη. Ωστόσο, οι συναλλαγές σε μετρητά αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση, από 20,5% το 2020 σε 12,7% το 2024.

Ηγέτιδα η Κίνα

Στην αγορά των mobile πληρωμών κυριαρχούν οι ασιατικές αγορές, με επικεφαλής την Κίνα, που είναι και ο παγκόσμιος ηγέτης. Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, η αξία συναλλαγής της κινεζικής αγοράς πληρωμών για κινητά προβλέπεται να φτάσει τα $1,3 δισ. το 2021. Μέχρι το 2024, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από $1,8 δισ. ή το 45% όλων των πληρωμών μέσω mobile πληρωμών παγκοσμίως.

Οι δυτικές χώρες βρίσκονται πολύ πιο πίσω στη χρήση, καθώς πολλοί πολίτες προτιμούν ακόμη τα μετρητά ή τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πληρωμών για κινητά στον κόσμο, με συναλλαγές αξίας $468 δισ., σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από την Κίνα.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να δείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών να αυξάνεται κατά 80% στα $840,7 δισ. το 2024.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών τηλεφωνίας παγκοσμίως, με αξία συναλλαγών $97,6 δισ. το 2021, που συνιστά αύξηση 43% μέσα σε ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.