20.9 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    “Λευκή Βίβλος” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    “Λευκή Βίβλο” για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Στόχος της Ένωσης είναι να θεσμοθετήσει νέες νομικές δεσμευτικές απαιτήσεις για τους δημιουργούς υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία θα αναπτυχθεί και θα χρησιμοποιηθεί με ηθικό τρόπο.

    Μία πρώτη εκδοχή της Λευκής Βίβλου θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα ΦεβρουαρίουΌπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το εκτελεστικό σκέλος της Ε.Ε. πρόκειται να προτείνει την εφαρμογή των νέων κανόνων στους “τομείς υψηλού κινδύνου”, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές. Η Επιτροπή εισηγείται συνολικά την επικαιροποίηση των κανόνων περί ασφάλειας και ευθύνης, στη βάση της προωθούμενης “Λευκής Βίβλου” για την τεχνητή νοημοσύνη. 

     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται να παρουσιάσει μια αρχική εκδοχή της Βίβλου στα μέσα Φεβρουαρίου. Η Βίβλος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας της Ε.Ε. να αποκτήσει ανταγωνιστικό προβάδισμα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, ΗΠΑ και Κίνα, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το προβάδισμα, που επιδιώκει η Ένωση, δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες ΑΙ, αλλά και τον τρόπο που προάγει αξίες, όπως το απόρρητο των χρηστών. 

    Θυμίζουμε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen, έχει δεσμευτεί ότι η ομάδα της θα παρουσιάσει μια νέα νομοθετική προσέγγιση για την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της, η οποία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου. 

    Προστασία δεδομένων
    Στόχος της Επιτροπής είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ ψηφιακής προστασίας των χρηστών, όσον αφορά την τεχνολογία και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθώς η νέα τεχνολογία διεισδύει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, η Ευρώπη δείχνει να έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των χρηστών από τυχόν “γκρίζες ζώνες” σε θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με το ΑΙ.

    Η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων των πολιτών στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του GDPR για τα προσωπικά δεδομένα, θα ωφελήσει τον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε οι αναδυόμενες εφαρμογές της να εξυπηρετούν την ανθρωπότητα. 

    Αναγνώριση προσώπου
    Η Ε.Ε. εξετάζει, επίσης, νέες υποχρεώσεις για τις δημόσιες Αρχές σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και λεπτομερέστερους κανόνες για τη χρήση τέτοιων συστημάτων σε δημόσιους χώρους. Η διάταξη προτείνει την απαγόρευση της χρήσης της αναγνώρισης του προσώπου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε δημόσιους χώρους για αρκετά χρόνια, ώστε να δοθεί χρόνος για την εκτίμηση των κινδύνων της τεχνολογίας αυτής.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles